Hayatınızdan Kötü Alışkanlıkları Nasıl Çıkarabilirsiniz?

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatınızdan Kötü Alışkanlıkları Nasıl Çıkarabilirsiniz? – Alışkanlıklarımız, hayatımızı düzene sokan veya tam tersi düzenden çıkaran iyi ya da kötü ezberlerdir. İnsan hatta dünya günlerini belirli rutinler üzerinden gerçekleştirir. Bu genellikle insan beyninin bir ödül sistemi olarak işlediği düşünülür. Bir rutinin sonunda elde ettiğin ödül gibi düşünülebilir. Örneğin; Uyuşturucu, sigara, şeker-çikolata… Bu tüketim sonunda elde edilen haz alışkanlığın devamını sağlıyor. Ancak bu rutinleri kırabilirseniz eğer bu kötü alışkanlıklardan tam anlamı ile kurtulabilirsiniz.

Hayatınızdan Kötü Alışkanlıkları Nasıl Çıkarabilirsiniz?

Alışkanlıklar Nasıl Oluşur

Alışkanlıklar, beynimizin sürekli yaptığı işleri, bir sonraki yapışında daha az enerji üretmek için getirdiği bir çözüm yolu olarak düşünülebilir. James Clear, yazdığı Atomik Alışkanlıklar adlı kitabında bir alışkanlığın oluşması için dört aşamadan geçmesi gerektiğini anlatmıştır. Bu aşamalar ipucu, istek, alışkanlık ve ödül olarak belirlenmiştir. Öncelikle bir ipucu olması gerekiyor ki bu ipucuyu görünce duyduğumuz istek aklımıza gelsin. Bu istekle istediğimiz şeyi yapacağız ve alışkanlık gerçekleşmiş olacak. Bunun sonucunda ise beynimiz tarafından ödüllendirileceğiz. Bir alışkanlığı kazanmak veya bir alışkanlığı bırakmak için gereken, bu dört aşamadan birinin değiştirilmesi olarak belirlenmiştir.

hayatinizdan-kotu-aliskanliklari-nasil-cikarabilirsiniz
@unsplash

Hayatınızdan Kötü Alışkanlıkları Çıkarmak

Bahsettiğimiz bu dört aşamayı şu şekilde bir örnekle daha rahat açıklayabiliriz: ders çalışırken telefona gelen bir bildirim ile derse ara verip, bildirime bakıp telefonu tekrar yerine koymamız. Bu durumda ipucu telefona gelen bildirim sesi, istek bildirime bakma isteği, alışkanlık bildirimi okuma, ödül ise bildirime bakmanın verdiği duyguyla telefonu yerine geri koyma. Alışkanlıklardan kurtulmak için bu aşamaları ortadan kaldırmalıyız. Birinci aşama olarak ipuçlarını ortadan kaldırmalıyız. Bunu telefonu uçak moduna alarak yapabiliriz. İkinci aşama olarak isteği ortadan kaldırmalıyız. Bunu yapmak için zihniyeti değiştirmemiz gerekir Yani telefona bildirim gelse bile o bildirime bakma zorunluluğu zihniyetini değiştirmeliyiz. Üçüncü aşama ise alışkanlığı değiştirmek, bunu gerçekleştirmek için alışkanlığı olabildiğince zorlaştırabiliriz. Telefonu başka bir odaya götürerek bunu zorlaştırabiliriz. Son adım, telefondan alınan zevki, zevk halinden çıkarmaktır.

Sosyal Medya Alışkanlığından Kurtulmak

hayatinizdan-kotu-aliskanliklari-nasil-cikarabilirsiniz
@unsplash

Sosyal medya platformları genellikle eğlence amaçlı kullanılır. Bu platformlarda paylaşılan videolar genellikle 15saniyelik, 60 saniyelik kısa kısa ve eğlence içeriklidir. Olayın bağımlılık yapan kısmı da burasıdır. Beynimiz bu kısa videoları izlerken çok vakit geçmediği düşüncesiyle ne kadar zaman geçtiğini fark etmez. Kısa süreli videolara karşı beyinde alışkanlık oluşmaya başlar. Yapılan araştırmalara göre, bu alışkanlıklar online derslerden alınan verimleri de oldukça azaltmaktadır. Bunun nedeni ise kısa süreli videolara alışılmış olması, uzun videoları beynin sıkıcı olarak algılamasıdır. Birçok sosyal medya platformu algoritmaya dayalı çalışmaktadır. Bu algoritmayı, videoların üzerine tıklayıp ‘ilgilenmiyorum’ butonuna tıklarsanız kırmış olursunuz. Bu sayede karşınıza eğlenceli, sıklıkla izleyeceğiniz videolar çıkmayacağı için geçireceğiniz zaman da azalmış olacaktır.

hayatinizdan-kotu-aliskanliklari-nasil-cikarabilirsiniz
@unsplash

Gereksiz Stresten Kurtulmak

Gereksiz stres durumları, genellikle değiştiremeyeceğimiz durumlar üzerine oluşur. Örneğin bir kişi iş yerinde bir sunum gerçekleştirecektir ve sunumdan bir gün önce ‘Ya beğenilmezse?

‘Ya başarılı bir iş ortaya koyamadıysam’ şeklinde düşüncelerle boğuşur. Sunumu izleyecek kişilerin düşüncelerini ne kadar istesek de değiştirmek maalesef mümkün olmayacaktır. Bunun yerine yapılacak sunumun en iyi anlatım tarzına sahip olmasına, yeterli araştırmaların ve çalışmaların yapılmış olmasına, gerekli materyalleri bulunduruyor olmasına dikkat edersek kötü düşüncelerden sıyrılmaya çok daha fazla yardımcı olacaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar