Güçlü Marka Kimliği İçin Önemli Bileşenler
Güçlü Marka Kimliği İçin Önemli Bileşenler – Siz kimsiniz? Kime ulaşmaya çalışıyorsunuz? Bu sorulara kapsamlı bir cevabınız olmadan, ihtiyacınız olan hedef kitleyi ve müşterileri size ulaştıracak bir marka kimliği tasarlayamazsınız. Güçlü, özgün bir marka kimliği oluşturmak için gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Güçlü Marka Kimliği İçin Önemli Bileşenler
Marka Kimliği Nedir?
Marka kimliğini tüketicilerin zihninde markayı tanımlayan ve ayırt eden renk, tasarım ve logo gibi bir markanın görünür unsurları olarak tanımlayabiliriz. Öte yandan bir marka kimliğini tasarlamaya yönelik çabaların gerçek sonucu olan marka imajı ise daha farklıdır.
Marka kimliği bir markayı ileriye taşıyabilir veya geriye götürebilir. Güçlü bir marka kimliği, işletmeniz için yeni kapılar açar: Ürünlerinize ve/veya hizmetlerinize olan ilgiyi artırır, katılımı artırır ve müşteri tabanınızı büyütmede (ve gelirinizi artırmada) önemli bir rol oynar.
Güçlü Marka Kimliği İçin Önemli Bileşenler
İşletmenizi akıllara kazıyacak bir marka kimliği tasarlamak güven gerektirir. Bu ise sistematik bir yaklaşım ve genel bir organizasyon ile mümkündür. Güçlü bir marka kimliği oluşturmak için gerekenler şunlardır:
Markanız ve Hedefiniz Hakkında Bilgi
Hedef müşterinizin kim olduğu sorulduğunda, onları açıkça tanımlayabilmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için kim olduklarına dair bir öngörüye sahip olmanız önemlidir: Bu kişiler ne düşünüyorlar? Hedefleri neler? Onları sizin hedef kitleniz haline getiren nedir?
Hedefinizi bilmek, görsel kimlik tasarımınız için hayati önem taşır. Bu durum her şeyden çok nasıl algılanmak istediğinizle ilgilidir. Aynı zamanda kim olduğunuzu ve markanızın ne anlama geldiğini bilmeniz gerektiği anlamına gelir. Ancak o zaman hedef kitlenizle özgün bir iletişim kurarak marka mesajınızın vizyon, misyon ve değerlerinizle tutarlı olmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili, Etkileyici Bir Logo
Logo tasarımınız elbette göze hitap etmeli. Ancak logonuzun işe yaraması için temel marka kimliğinizi, misyonunuzu, vizyonunuzu yansıtması gerekir. Bunu başarmak kolay bir şey değil, bu yüzden doğru logoyu yakalayana dek denemeye devam edin.
Örneğin yeni FedEx logosu çok basit görünebilir. Ancak e ve x harfleri arasındaki negatif boşluktan oluşan ileri oku, sessiz ama güçlü bir şekilde markanın ne üzerine çalıştığını gösterir. IBM logosu 1972’de tasarlanmıştı ve o günden bu yana hiç değişmedi. Logo, şirket tarafından en değerli kurumsal varlıkları arasında sayılmaktadır. Mesela Coca Cola logosu 130 yılı aşkın bir süredir çeşitli değişiklikler geçirdi. Yine de bu süre zarfında evrensel olarak en çok tanınan marka logoları arasında kendine bir yer edindi.
Kapsamlı, Tutarlı Bir Görsel Marka Kimliği
Marka mesajınızı görsel kimliğiniz aracılığıyla etkili ve tutarlı bir şekilde iletebilmeniz gerekir. Bu yüzden tasarımcılarınızın sizinle aynı frekansta olması önemli. Bunu sağlamak için, onlara farklı ortamlarda marka üzerine içerik oluşturmak için gerekli tüm araçları ve yönergeleri sağlayın. Yönergeleriniz aşağıdakiler dahil temel bilgileri kapsamalıdır:
- Logo
- Renkler
- Yazı tipleri ve tipografi
- Hiyerarşi
- Fotoğrafçılık
- Illüstrasyon
- Ikonografi
- Veri görüntüleme
- Etkileşimli öğeler
- Web tasarımı
- Video ve hareket
İlgi Çekici, Sezgisel Web Tasarımı
Marka kimliğiniz büyük ölçüde web siteniz ile temsil edilir. Bu, online işler yürütüyorsanız veya dijital bir ürün sunuyorsanız daha da önemlidir. Yani web siteniz, potansiyel müşterilerin görmek isteyeceği ilk şey olacak ve muhtemelen sizinle iş yapma kararlarında önemli bir rol oynayacaktır.
Marka kimliğinizin web sitenizde net bir şekilde ortaya konmasını sağlamak için sezgisel tasarımı hedefleyin. Mesela mobil uyumluluk artık web tasarımı için bir zorunluluktur. Bu nedenle kullanıcı deneyimine dikkat ettiğinizden emin olun.
Tutarlı, Tamamlayıcı Unsurlar
Renkler, tipografi, yüksek kaliteli görüntüler tek başına size hedef kitleniz için eşit derecede uygun bir marka deneyimine dönüşen uyumlu bir marka kimliği vermez. Bu bütünlük, birbirini tamamlayan tutarlı unsurlar gerektirir.
Logonuz başlangıç için harika bir noktadır. Yazı tipinizin karakter şekli ve kişiliği açısından logonuzla çakışmadığından emin olun. Ardından, yazı tipinizle ve logonuzdaki herhangi bir görüntüyle uyumlu olmayan renkleri seçmeye çalışın.
Kesintisiz Gezinme
Web sitenizde gezinme kolaylığı, marka kimliğinizi tasarlarken dikkatli bir şekilde düşünmeniz gereken unsurlardan biri. Sezgisel bir hiyerarşiye sahip olmak, uyum ve tutarlılık ve dolayısıyla gezinme kolaylığı sağlar. Web sitenizin tüm bileşenlerinin doğru sırada olduğundan emin olun: başlıklar, alt başlıklar, metin, resimler, tanıtım yazıları vb.
Etkili Tipografi
Doğru seçilen tipografi, marka deneyiminizi geliştirmeyi garanti eder. Yani etkili tipografi karmaşadan ve sıkıcılıktan uzaktır, kolay okunur.
İyi Seçilmiş Renkler
Farklı renkleri benimseyin, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Yanlış tavsiye edilen ve kötü uygulanan renk kullanımıyla marka kimliğinizin yerle bir olmasına izin vermeyin. Özetle bu basit formüle bağlı kalmaya çalışın:
- 2 ana renk
- 3-5 tamamlayıcı renk
- 2 vurgu rengi
Açık, Tanınabilir Simgeler
Marka kimliği tasarımınızın parçası olan her simge, yapması gerekeni yapmalıdır. Odak noktanızı iki nitelik üzerinde tutun: basitlik ve netlik.
Ayrıca bakabilirsiniz: Markanızın Çevrimiçi Kimliğini Korumaya Yönelik Güvenlik Yöntemleri
Çeşitli Görüntüler ile Marka Kimliği
Marka kimliğinizle ilişkili çeşitli imajlara sahip olmak, temsil ile yakından ilgilidir. Bu yüzden de kullandığınız görüntülerin ilettiği mesaja dikkat edin. Seçtiğiniz görüntüler markanız, değerleriniz vb. hakkında neler söylüyor? Markanızla eş anlamlı hale gelebilecek görsellerde çeşitliliğe (yani yaş, ırk, cinsiyet vb.) önem vermek tam da bu noktada çok önemlidir.
Düzgün, Doğru Veri Görselleştirme
Büyük veri, markaların giderek daha fazla veriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Kısacası bu senaryo, veri görselleştirmeyi insanların verileri kavramasına yardımcı olmak için güçlü bir araç haline getirdi; yani, verilerin çizelgelerde, grafiklerde, diyagramlarda, tablolarda vb. doğru ve açık bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor.
Marka kimliği tasarlamak, kapsamlı bir marka “öz” değerlendirmesi, kapsamlı araştırma, kararlı beyin fırtınası ve muhtemelen birçok deneme yanılma ile sorunu çözmeyi gerektirir. Tüm bunlar sizin ve ekibinizin çabaları sonucunda ortaya çıkar.
Ayrıca bakabilirsiniz: 3 Adımda Marka Kimliği Oluşturmak