Markanızın Çevrimiçi Kimliğini Korumaya Yönelik Güvenlik Yöntemleri

siber güvenlik

Paylaşmayı unutmayın.

Özellikle son birkaç senedir dijitalleşmenin getirdiği risklerden biri de güvenlik. Halihazırda birçok güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olan işletmeler, artık güvenlik önlemlerine yeni bir madde daha eklemek zorunda. 2018 Dünya Ekonomik Forumu’nun da öngördüğü önemli maddelerden biri siber güvenlik. Ayrıca 2018 Küresel Risk Raporu’nda açıklanan verilere göre siber saldırılar ve veri dolandırıcılığı en önemli beş küresel riskten ikisi olarak listede yerlerini almış durumda. Son olarak da Mart ayında Cenevre merkezli Küresel Siber Güvenlik Merkezi’nin açılmasıyla ciddi bir adım atıldı.

Peki güvenlik konusunda bu denli endişeler varken siz markanızın çevrimiçi güvenliğini ne kadar dikkate alıyorsunuz ?

Siber korsanlar gözlerini işletmelerin çevrimiçi kimliklerine göz dikmiş durumda kol geziyorlar. Web sitelerini, sosyal medya platformlarını ve herkese açık olan iletişim kanallarını takip ederek fark etmeden ele geçirme ya da marka gibi davranma yollarına başvuruyorlar. Güvenirliği olumsuz yönde etkileyen bu eylemler yüzünden işletmenizin sadık müşterilerini kaybedebilir hatta maddi hasara yol açacak durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Buraya kadar verdiğimiz kötü haberlerden sonra sıra geldi iyi haberlere. İşte markanızın kötüye kullanımını durdurmaya yönelik 5 önleyici madde!

  • Sosya Medya Kanallarını İzleme

Sosyal medya, çoğu markanın müşteriyle doğrudan iletişim kurduğu en önemli nokta haline geldi. Bu sebeple tüm sosyal ağlarda hesaplarınızı güvenli hale getirmelisiniz. Tabii sadece güvenli hale getirmek yetmiyor. Aktif olarak kullanmadığınız sosyal medya platformlarını markanızın takibi açısından izlemeniz gerekiyor.

sosyal medya güvenliği

@erik_lucatero

Bu konuda Heinz’ın başına gelen bir olayda kendini Heinz gibi gösteren bir Twitter hesabı farklı paylaşımlar yaparak markayı kötü şekilde etkilemiştir. Bu nedenle sosyal medya platformlarını aktif olarak takip ederek şüpheli eylemlerden hemen haberdar olabilirsiniz. Unutmayın ki ne kadar çabuk öğrenirseniz, durumu düzeltmek ve zararı minimuma indirmek için o kadar çabuk eyleme geçmiş olursunuz.

  • Güvenlikte Yatırım

Güvenliği kesinlikle bir iş önceliği haline getirmelisiniz. Gerekirse ciddi yatırımlar yapmaktan çekinmeden eyleme geçmelisiniz.

güvenlik sistemleri

@matthewhenry

Genellikle yapılan hatalardan biri tüm hesaplarda aynı şifrenin kullanılması. Bilgisayar korsanlarının herhangi bir hesabı ele geçirdikten sonra yaptıkları ilk şeylerden biri diğer hesaplarda da aynı şifreyi denemek olacaktır. Bu konuda şifre yöneticisi uygulamalar kullanarak tüm hesaplarınızın şifrelerini kontrol altında tutabilirsiniz.

Web siteniz üzerinde alan adı güvenliği ve iki etmenli şifre doğrulamaları kullanmak da güvenlik açısından önemli bir önlem olacaktır. Ayrıca web siteniz üzerinde hassas verileri koruyacak bir SSL sertifikasına yatırım yapmak da iyi bir uygulamadır.

  • Marka Adına Yakın Domainlerin Alınması

Alan adlarını satın almak marka dolandırıcılığına karşı korunmak için başka bir tekniktir. Markanıza benzer alan adlarını alarak başkalarının bu alan adlarını kullanıp sizin markanızmış gibi davranmasını engelleyebilirsiniz.

güvenli domain alma

@casparrubin

Markanız ile ilgili anahtar kelimeleri de kontrol ederek markanızla ilgili alanların kullanıldığı domainleri alabilirsiniz.

  • Ticari Marka Oluşturma

Ticari markanızın kaydını yaptırarak, yasal olarak marka kimliğinizin kullanımını engelleyebilirsiniz. Ticari markanın faydaları; mülkiyetiniz hakkında kamuoyuna bilgi verilmesi, mahkemede dava açma hakkı ve özel hasarlara hak kazanma şeklindedir. İhlal durumunda bir ticari marka, diğer tarafın markanızı kasıtlı olarak ihlal ettiğini kanıtlamanıza yardımcı olur.

ticari marka oluşturma

@imgix

Bu süreçlerde daha profesyonel bilgi almak için bir avukata danışabilirsiniz.

  • Kriz Yönetim Planı Oluşturulması

Siz ne kadar güvenliği %100 sağladığınızı düşünseniz de mutlaka bir kriz yönetim planı oluşturmalısınız. Markanıza karşı herhangi bir eylemde bulunulduğunda, zamanında müdahale etmek ve aksilikleri gidermek adına tüm adımların belirlenmesi önemlidir. Bu tarz durumlarda destek ekibinize, müşteriyle hızlı bir şekilde nasıl bir etkileşimde bulunulacağı eğitimini vermelisiniz.

kriz planı oluşturma

@samuelzeller

Kamusal imajın korunması ve mevcut müşterilerin güvenini sağlamak için iletişim en önemli anahtardır. Bu sebeple, sorunu ayrıntılarıyla açıklayan bir blog yazısı yayınlamak, hatta bu saldırının alışveriş deneyimini nasıl etkilediğini açıklayan bir e-posta göndermek faydalı olacaktır.

Güvenliğin hayatımızın her alanında önemli olduğunu düşünerek daha önceden yazdığımız “Güvenlik Sistemlerinde Teknolojik Bir Yenilik Daha” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar