Giyilebilir Teknoloji Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir?
Giyilebilir Teknoloji Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir? – Her gün üstüne bir şey eklenerek sürekli büyüyen bir dünya teknoloji dünyasının yeni hedefi şeffaf özelliklere sahip, günlük kullanılan eşyalar içerisinde görünmeyen eşyalarla bütünlük sağlamış bir yapıda olması hedeflenerek ürün geliştirmeleri devam etmektedir. Teknoloji sadece belirli bir alana etki eden bir güçte değildir. Her alana etki edebilecek çeşitliliğe sahiptir teknoloji. Yaşadığımız çağın gelişmiş teknolojisi moda sektörünü, giyim üretimlerini ve tasarım aşamalarını belirleyen ana etkenlerden birisidir. Giyilebilir teknoloji, üzerimizde kullanılan giysi ve nesnelerin teknoloji donanımı ile üretilen her çeşit nesne, madde ve kıyafetleri kapsamaktadır.
Üretim alanına teknolojinin girmesi sonucu, teknolojinin tekstil ürünleri ile birleşerek bir bütün şeklinde giysiler içinde kullanılması ile ortaya çıkmıştır bu teknoloji.
İlk Giyilebilir Teknoloji : Saat
16. yy’ın sonlarına doğru geçmiş deneme ve teknolojik birikimlerim neticesinde bir tasarım sonucu taşınabilir saat üretimi yapılmıştır ve bu icat bu alanda ilk kabul edilmektedir. Gelişim yapılan yeni eklemelerle birlikte en iyi ürünleri hesap makinesi ve saat olarak piyasaya sürülmüştür. 2000 senesinde kablosuz özelliklere sahip ilk bluetooth kulaklık, 2005 senesinde ise GoPro (kafa kamerası) satışa sunulmuştur.
Kullanım Alanları
Giyilebilir teknoloji, tekstiller içine entegre edilmek suretiyle günlük kıyafetler içine, bilgisayar parçaları, bluetooth cihazları, akıllı saatler ve kamera cihazlarının eklenmesi ile giyim alanında kullanılmaya başlamıştır.
Sağlık sektörü
Yoğun olarak teknoloji ile içiçe olan bir alandır sağlık sektörü. Bu nedenle giyilebilir teknoloji için ayrı bir piyasa değeri vardır. Hastanelerde giyilen özel kıyafetler içerisine yerleştirilen çeşitli sensör parçalarıle bilgi akışı, test ve tetkiklerin elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Akıllı Ayakkabı
Günlük kullandığımız ayakkabılar ile sağlıklı bir yaşam için, telefon ile bağlantısının sağlanacağı çeşitli parçalar yerleştirilerek, hız, kalori, nabız ölçümü yapabilecek özellikte sportif bir programın uygulanması amaçlanmaktadır.
Akıllı Gözlükler
Yeni trend akıllı gözlükler, üç boyutlu gösterge gücü ile çeşitli ürünleri tek bir parçada birleştiren, gözlük camına yerleştirilen şeffaf çipler sayesinde mesaj, dosya okumayı gerçekleştirebilen ürünler hazırlanmaktadır.
Visual Reality (Sanal Gerçeklik)
Televizyon, telefon ve bilgisayarlar gibi çeşitli büyüklükteki teknolojik aletlerin kullanım özelliklerinin tek küçük bir parça içine yerleştirilmiş halidir ve bulunulan ortamdan soyutlayıcı gücü ile sanal dünyanın içine çekmektedir insanı.