Gıda Etiketlerini Doğru Okumak İçin 5 İpucu

gida-etiketlerini-dogru-okumak-icin-5-ipucu

Paylaşmayı unutmayın.

Gıda Etiketlerini Doğru Okumak – Yiyecek etiketlerini okumak ve anlamak çok zor bir iştir. İnsanlar genellikle yanlışlıkla sağlıklı olarak pazarlanan sağlıksız gıda ürünlerini seçebilirler. Yiyecek etiketlerini nasıl doğru okuyacağınızı ve akıllı reklamlarla yanıltılmayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Gıda Etiketlerini Doğru Okumak İçin 5 İpucu

Yemek iddialarına kanmayın

Başlangıç ​​olarak, tüm bu ön etiketler sizi yiyecek ürününü almaya ikna etmek için oradayken, ambalajın ön tarafında belirtilen iddiaları tamamen görmezden gelmelisiniz. Ön etiketlerin insanları ürünün daha sağlıklı olduğuna inandırdığını destekleyen çalışmalar var.

gida-etiketlerini-dogru-okumak-icin-5-ipucu
@unsplash

İçindekiler Listesini Okuyun

Gıda etiketinde belirtilen içindekiler listesi, malzemeleri miktarına göre listeler; bu, ilk bileşenin, o belirli üründe üretici tarafından en son belirtilen üründen daha çok miktarda kullanıldığı anlamına gelir. Genellikle ilk üç bileşen en fazla miktarda kullanılan maddelerdir. Ayrıca sağlıksız olmaları durumunda o yiyecek maddesini seçmemek daha iyidir. İdeal olarak, ilk üç bileşen rafine edilen tahıllar, herhangi bir tür şeker veya hidrojene yağ değil, bütün gıdalardır.

Porsiyon Boyutunu Kontrol Edin

Gıda etiketinde belirtilen kalorilerin ve diğer besin maddelerinin dağılımı genellikle tek porsiyon boyutuna göredir. Bu da çoğunlukla insanların tek seferde tükettiklerinden çok daha küçük bir porsiyondur. Örneğin, bazı gıda etiketleri beslenme bilgilerini, yarım kutu soda, yarım çikolata gibi düşük posiyonlar ile adlandırır. Ayrıca tek bir kurabiye gibi gerçek olmayan servis porsiyonlarına göre de dağıtır. Bu şekilde üreticiler, tükettikleri gıdanın beklenenden daha az kalori ve şeker içerdiğini düşünerek tüketiciyi aldatmaya çalışır.

gida-etiketlerini-dogru-okumak-icin-5-ipucu
@unsplash

Yanıltıcı İddialara Dikkat Edin

Çoğu üretici hafif (bu, ürünün kalori ve yağ içeriğini düşürmek için işlendiği anlamına gelir), çok tahıllı (bu ürün birden fazla tür tahıl ve büyük olasılıkla rafine tahıl içerebilir), doğal (bu, üreticinin doğal bir gıda kaynağıyla çalışılan bir nokta), organik (üreticiler şekerleri organik şeker olarak etiketleyerek bile satabilirler), şeker eklenmemiş (şeker içeriği doğal olarak yüksek içerikler içerebilir veya üretici sağlıksız şeker ikameleri kullanmış olabilir), Düşük kalorili (bu düşük kalorili ürünün orijinal üründe aynı marka tarafından bulunanlardan daha az kaloriye sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz), düşük yağ (yağ yokluğu daha fazla şeker eklenerek telafi edilmiş olabilir), düşük karbonhidrat (o çeşitli işlenmiş gıdalar içerebilir.

Ayrıca yağ içeriği yüksek olabilir), tam tahıllarla hazırlanmış (üründe kullanılan tam tahılların miktarını kontrol edin), zenginleştirilmiş veya kuvvetlendirilmiş (tüm takviye edilmiş gıda ürünleri sağlıklı değildir), glütensiz ( ürün hala yüksek oranda işlenebilir ve yağlar ve şekerler kullanılarak hazırlanabilir), meyve aromalı (ürünün tadının meyve gibi olmasını sağlamak için çoğunlukla kimyasallar kullanılır) ve sıfır trans yağ (bu, porsiyon başına 0,5 g’dan az trans yağ olduğu anlamına gelir).

gida-etiketlerini-dogru-okumak-icin-5-ipucu
@unsplash

Şekere Farklı İsimler Vermek

Gıda üreticileri, tüketiciyi ürünü satın almaya yönlendirmek için şekeri farklı isimlerle örter. Bu nedenle, mısır tatlandırıcısı, maltoz, malt şurubu, pekmez, pancar şekeri, fruktoz, fruktozlu mısır şurubu vb. Buna da sağlık açısından dikkat etmeniz önemlidir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar