Geçmişten Günümüze Marka: Google
O bir dünya markası ama Google’ın bu hale gelmesinde yolu oldukça uzundu ve bugün bir marka haline gelmesi asla tesadüf değildi!
Google Geçmişi: 1996 –
Dilerseniz önce markanın geçmişine bakalım. Biz bugün onu arama motoru olarak biliyoruz. Öyle bir İnternet arama motoru ki İnternet Explorer gibi bir arama motorunu tahtından indirmiş, dahası onunla da yetinmemiş kapsama alanını sürekli olarak geliştirmiştir. Bugün neredeyse dünyanın tüm dillerinde aktif. Kurumun son derece iyi bir pazarlama tekniği kullanılarak bu noktaya geldiğini de söylemek mümkün. Yani bugün geldiği nokta tesadüf değil ve bu, tam bir başarı öyküsü!
Kuruluş tarihi 4 Eylül 1998. Kuruluş yeri Menlo Park, Kalifornia. Kurucuları Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan iki genç: Larry Page ve Sergey Brin. Anonim, halka açık bir şirket olarak kuruluyorlar. O günden bugüne geldiği nokta da ortada.
Dünyaya Sundukları Hizmetler
Marka, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ile elektronik posta hizmeti Gmail servisi gibi çevirmiçi verimlilik yazılımları sunmakta ek olarak web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla masa üstüne kadar uzanmaktadır. Google Buzz bir süre sonra devre dışı bırakılmıştır ve şu an aktif değildir.
Cep telefonları için şirketin özel Android yazılımları da bulunduğundan akıllı cep telefonlarında da uygulamaları rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bugün Youtube, Blogger, Orkut da bu şirketin ürün gamı arasında yer alan yazılımlardır. Özellikle şirketin kendi bünyesine Youtube ve Blogger isimli kişilerin kendi bloglarını oluşturma sitesi eklenince markanın katma değeri biraz daha artmış durumdadır.
Farkı Nedir?
Nasıl kağıt mendil yerine Selpak, büyük arazi araçları için Jeep diyorsak arama motoru için de Google diyoruz zira öylesine özdeşlemiş durumda. Üstelik sadece Internet Explorer değil Yahoo Bing, Firefox vb. arama motorları da yanında hiç kalıyor.
Bir Gager olarak bizim gözlemimiz şu noktadadır: Firma, tamamen yenilikçi bir adım ile doğru stratejiler kullanan bir şirkettir. Kontrollü ve temkinli adımlar ile step by step mantığı doğrultusunda yoluna devam etmesi firmanın kalıcı olmasının en önemli adımları arasındadır.
Başlangıç döneminde Gmail hesabını davet edilenler alabilmiştir ki bu da elektronik posta hizmetlerine girmesinde hem bir farkındalık yaratmış hem de akılcı bir strateji oluşturmuştur. Özel olarak bu mail hesabına sahip olabilenler kendilerini önemli ve özel hissetmiştir ki bu da baştan firmanın kazanmasına neden olmuştur.
Google Talk mesajlaşma aracı olarak kullanımı oldukça kolay dahası mail hesabı olanların otomatik olarak kullanabildiği bir yapıdır.
Blogger hesabını kullanmak için de mail adresinin olması yeterlidir. Son dönemlerde devreye aldığı Google Drive hizmeti ile kullanıcıların bilgi kaybetme, bilgilerini bilgisayarlarında depolama derdinden kurtarmıştır ki tüm bunlara total olarak baktığımızda müşteri odaklı çalışan bir firmadır ve kişilerin gereksinimlerini çok doğru noktadan okumaktadır.
Google aynı zamanda ülkelerin özel günlerini unutmadığı gibi sadık müşterilerinin doğum günlerinde de jestler yapmaktadır.
Google Amcaya Sormak
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki başımız sıkıştığında, aklımıza bir şey takıldığında ki bunun ne olduğu önemli değil, hemen ona koşarız. Bir arama motoru olarak başvurduğumuz ilk kaynaktır. Ve “Google amcaya sormak” deyimini bile geliştirmişizdir. Peki, geçtiğimiz eylül ayında 20. yılını deviren Google’da 20 yıl boyunca en çok arananlar neler? Sorumuzu hemen yanıtlıyoruz.
2018 yılını baz alırsak en çok aranan oyuncu Megan Fox, en çok aranan film Black Panther, en çok aranan şarkıcı Justin Bieber, en çok aranan yazar Martin Luther King, en çok aranan kitaplar İncil ve Kuran-ı Kerim, en çok aranan dizi Game of Thrones, en çok aranan hayvan köpek, en çok aranan oyun Fortnite, en çok aranan futbolcu Neymar Google aramalarının zirvesinde yer aldı.
Hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu deyime de değindikten sonra özetlememiz gerekirse Google’ın hizmetleri bir alışveriş merkezine benzetilebilir. Tüm beklentilere yanıt verir. Film izleyebilir, elektronik yazışmalarınızı yapabilir, kendi günlüğünüzü tutabilir, izlemek istediğiniz filmleri dizileri Youtube üzerinden izleyebilirsiniz ki tüm bunları aynı anda veren bir başka adres daha yoktur.
Bir arama motorundan, bir blog sitesinden çok daha fazlasıdır ve bu da markayı dünyanın her yerinde vazgeçilmez yapmaktadır.
Peki, bir Gager olarak sen ne düşünüyorsun? Freewall’da #Google hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir!
Serimizin diğer yazıları olan Starbucks, Uber, Coca Cola, KFC başlıklarına da marka adlarına tıklayarak göz atmanı öneririz.