Geçmişimizi Değiştirebilir Miyiz?

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişimizi Değiştirebilir Miyiz? – Geçmişte yaptığımız hatalar ya da bizi üzen kötü olaylar… Hepimizin aklından çıkmayan ve elinde bir fırsat olsa değiştirmek isteyeceği geçmişte yaşadığı bu tarz durumlar vardır. Ancak hepimiz bunun mümkün olmadığını biliriz. Peki ya bildiklerimizi doğru değilse ve aslında geçmişi değiştirmek mümkünse? İnsanoğlu yüzyıllardır zaman akışının geçmişten geleceğe doğru olduğu kanısıyla yetişti. Ancak kuantum fiziğinde ortaya atılan görüşlere göre zamanın geçmişten geleceğe doğru aktığı hususunda kesin bir bilgi yok. Bu görüşlere göre zaman bilinenin tam tersine doğrusal olmayan bir akışa sahip.

Başta George Ellis olmak üzere felsefeci ve bilim adamları gelecek zamanın geçmiş zamanı etkileyebileceği kanısını öne sürmüşlerdir. Bu durumuysa kuantum mekaniğinin özelliğinden kaynaklandığını şeklinde açıklamışlardır. Bu terimler size biraz uzak gelmiş olabilir. Ama gelin, bu kavramlara biraz daha yakından bakarak basit örneklerle inceleyelim.

Geçmişimizi Değiştirebilir Miyiz?

Geçmiş Geleceği Nasıl Etkiler?

gecmisimizi-degistirebilir-miyiz
Photo by Anita Jankovic on Unsplash

Günlük yaşantımızda meydana gelen olayların tek yönlü şekilde gerçekleştiğini görürüz. Bu durum yaşanan olayların geri döndürülemeyeceği kanısını destekler. Örnek verecek olursak bir bardak hayal edin. Bu bardağı elinizden düşürdüğünüzü ve kırdığınızı varsayın. Bardağın parçalara ayrıldığını ve kırılan parçaların tamamının etrafa saçıldığı göreceksiniz. Bardağın saçılan parçalarını tekrar bir araya getirip yapıştırsanız bile bardağa eski görüntüsünü ya da yapısını kazandırabilir misiniz? Cevabınız elbette hayır olacaktır. Zira bardak kırıldıktan sonra bardağın bir arada durmasını sağlayan yapı ortadan kalkacaktır. Verdiğimiz örneği teorik olarak destekleyecek olursak fiziğin temel yasalarından bir tanesini kullanabiliriz. Bu yasalar bize atomların birbirlerine çarpmaları durumunda sekerek uzaklaşacaklarını söyler. Tıpkı bardak yere düşünce parçalarının kırılıp saçılarak etrafa dağılması gibi.. Aradaki benzerliği fark edebildiniz mi?

Şimdi başka bir örnek verelim. Elinizde bilyeler olduğunu ve bu bilyeleri birbirine çarptırdığınızı hayal edin. Bilyeler birbirlerine çarptıklarında etrafa saçılacaktır. Bilyelerin sizden uzaklaştığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak tam anlamıyla hangi yöne hareket edeceklerini kestiremezsiniz. Şimdi tekrar atomlara dönüş yapalım. Atomlar birbirlerine çarptıklarında da oluşan durum da bilyelerle benzerdir. Çarpışma gerçekleştiğinde hangi yöne gideceklerini kestiremezsiniz. Yani bir rastgelelik durumu ortaya çıkar. Ne kadar fazla atom çarpışırsa bu rastgelelik durumu o kadar fazla olur. Bilimde bu rastgelelik durumu entropi kavramıyla ölçülür ve açıklanır. Entropi kavramı zamanın ileri yönlü olduğunun kesin olmadığını argümanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Gelin bu durumu da basit bir örnekle açıklayalım. 

gecmisimizi-degistirebilir-miyiz
Photo by Anita Jankovic on Unsplash

Diğer Açıdan Bak! – Geçmişimizi Değiştirebilir Miyiz?

Bu kez bir bardak sıcak kahve düşünün. Zaman geçtikçe kahveniz soğuyacaktır. Bunun sebebi kahvenizin zamanla havaya ısı vermesidir. Yani havayla kahvenizin atomları arasındaki enerji eşitlenmiş olur. Peki sizce, önce kahveniz mi havaya ısı verdi yoksa hava mı kahveden ısıyı aldı? Bu sorunun cevabını yüksek ihtimalle yanıtlayamadınız. Bu aşamada kuantum uyumsuzlaşması kavramıyla karşılaşırız. Bu kavramı açıklayacak olursak; kuantum bileşenlerinin arasında bulunan uyumun kaybolması şeklinde açıklayabiliriz. Uyumsuzlaşma durumu çok hızlı bir biçimde oluşur ve yukarıda bahsettiğimiz enerji yitiminden daha hızlıdır. Yani zamanın enerji yitiminden daha hızlı aktığını bize gösterir. Kahve örneğini düşünün. Kahve ve hava arasında enerji eşitlenmiştir. Kuantum uyumsuzlaşmasını göz önüne aldığınızdaysa kahve daha havaya ısıyı vermeden ya da hava ısıyı almadan önce aslında soğumaya başlamıştı bile! Yani geçmişte yaşanan bir olay daha başlamadan gelecek yaşanmıştır. 

Örnek olarak verdiğimiz günlük olaylar; aslında bize çok basit gibi gelebilir. Ancak daha yakından inceleceğimizde ve olayları biraz daha yavaşlattığımız geleceğin geçmişten önce geldiğini rahatlıkla fark edebiliriz. 

Günümüzde “geçmişi değiştirmek mümkün mü?” sorusu hala irdeleniyor. Elimizdeki bilgiler henüz bu konuda yeterli olmasa da ileri dönemlerde daha kesin sonuçlar elde edilebilmesi olası… Bu bilgiler yeterli seviyeye ulaştığında belki de geçmişimizi değiştirmeyi mümkün kılabiliriz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar