En Ünlü 10 Tablo ve İlginç Hikayeleri

Paylaşmayı unutmayın.

En Ünlü 10 Tablo ve İlginç Hikayeleri – Bir tablo bin kelimeye bedeldir. Metinler gibi sanat da genellikle eleştirel yapıçözüm yoluyla “okumak” içindir. Aslında resimler ilk bakışta olduğundan çok daha karmaşık olabilir. Bu yüzden, izleyici aynı dili konuşmuyorsa deşifre etmesi zordur. Belirli bir sanat eserinin sembolik dili olan ikonografi, kolektif bilinci yansıtan veya sanatçının kişisel deneyiminden yola çıktığı için karmaşıktır. Ayrıca, neden biri boya ve tuval için yazılı kelimeden kaçar? 20. yüzyıl Amerikan sanatçısı Edward Hopper, cevabı bulmuş gibi. “Kelimelerle anlatabilseydim,” dedi, “resim yapmak için hiçbir sebep olmazdı.”

Bu yüzden sanat tarihinin en ünlü 10 tablosunu ve onların arkasındaki ilginç hikayelerini sizler için derledik.

En Ünlü 10 Tablo ve İlginç Hikayeleri

1. Amerikan Gotiği

  • Sanatçı: Grant Wood
  • Yıl: 1930

Grant Wood yıllarını Avrupa’da ilham aramak için harcadı. Ancak onu ünlü yapacak olan eseri, memleketine döndükten sonra boyadı. Ulusal bir ikon ve bölgeselciliğin önde gelen temsilcisi “Amerikan Gotiği”, Buhran dönemindeki bir çiftçiyi ve onun yıpranmış karısını tasvir ediyor. Aslında Grant, çiftin baba ve kızı temsil etmesini amaçladı; gerçekte ikisi de değil. Dirgen tutan adam, Wood’un dişçisi Byron McKeeby’ydi ve ayrıca yanında sanatçının kız kardeşi Nan Wood Graham vardı.

2. İnci Küpeli Kız – En Ünlü 10 Tablo

  • Sanatçı: Johannes Vermeer
  • Yıl: 1665

Hollanda Altın Çağı’nın bir başyapıtı olan Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosu, 19. yüzyılın sonlarında yeniden ortaya çıktığından beri görenleri hüzünlü bakışlarıyla büyüledi. Ancak portre için modellik yapan genç kadın hakkında çok az şey biliniyor. Kızın, Vermeer’in kızı veya metresi olduğu öne sürüldü. Fakat, görüntünün gerçek bir kişiyi temsil etmesi amaçlanmamıştır. Bakıcı tarafından giyilen türban, parçanın aslında egzotik giysilerle gizlenmiş idealize edilmiş bir görüntü olan “tronie” olarak tasarlandığını gösteriyor.

3. Ophelia

  • Sanatçı: Sir John Everett Millais
  • Yıl: 1851-52

Pre-Raphaelite John Everett Millais, gerçek Pre-Raphaelite tarzında, mümkün olduğunda doğrudan yaşamdan esinlenilmiştir. Ayrıca “Ophelia”da bulunan coşkulu yaprakların çoğu Shakespeare’in “Hamlet”inde var ve açık havada tasvir edilir. Ancak Millais, 19 yaşındaki modeli Elizabeth Siddall’ı doğa şartlarına maruz bırakmadı. Yani ressamın Londra’daki stüdyosunda su dolu bir küvette sanatçıya poz verdi.

4. Kulağı Bandajlı Otoportre

  • Sanatçı: Vincent van Gogh
  • Yıl: 1889

Vincent van Gogh kendi kulağını kesmesiyle ünlüdür. Fakat, post-empresyonist Paul Gauguin ile sanatçının kendi kendini yaralamasına neden olan gergin ilişki neredeyse hiç bilinmiyor. Van Gogh 1888’i Güney Fransa’da çalışarak geçirdi. Daha sonra aynı yılın Ekim ayında Gauguin de onun yanına gitti. Arkadaşlıkları kötüleşti ve van Gogh, Gauguin’in ayrılık haberine pek iyi tepki vermedi. Böylece, sanatçı kulağını kesip gazeteye sardı ve söylendiğine göre saklaması için yerel bir fahişeye verdi. “Kulağı Bandajlı Otoportre”, van Gogh’u stüdyosunda, başının sağ tarafı beze sarılmış olarak tasvir ediyor. Aslında, sanatçının aynaya bakarken algıladığı ters yansımadan kaynaklanan resimdeki tutarsızlıkla, van Gogh’un sol kulağının bir kısmı çıkarıldı.

5. Guernica

en-unlu-10-tablo-ve-ilginc-hikayeleri
@Wikipedia
  • Sanatçı: Pablo Picasso
  • Yıl: 1937

Pablo Picasso’nun devasa, yer değiştiren, ıstırap çeken figürlerden oluşan bir eseri olan “Guernica”, aslında 1937’de Almanların küçük Bask kasabasına düzenlediği korkunç bombalamaya sanatçının kişisel yanıtıydı. Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne’de sergilendi. Ayrıca, aynı yıl, Picasso, ülkede cumhuriyet ilan edilene kadar İspanya’da şaheserlerinin sergilenmesini açıkça yasakladı. Anavatanı bu talebi istemese de, tablo, diktatör Francisco Franco’nun ölümünden altı yıl sonra, eser 1981’de Madrid’deki Prada’da kurşun geçirmez camın arkasına yerleşti.

6. Çığlık – En Ünlü 10 Tablo

  • Sanatçı: Edvard Munch
  • Yıl: 1893

Halk arasında “Çığlık” olarak bilinen Norveçli sanatçı Edvard Munch’un dışavurumcu şaheseri, sıklıkla modern yaşamın aşırı baskılarına verilen ilk tepkidir. Aslında orijinal olarak “Doğanın Çığlığı” başlıklı görüntü, Munch’un kendisinin de aktardığı gibi tamamen farklı bir niyetle yaratılmıştı: “Bir akşam bir patikada yürüyordum, şehir bir tarafta ve fiyort aşağıdaydı. Kendimi yorgun ve hasta hissediyordum. Durdum ve fiyorta baktım – güneş batıyordu ve bulutlar kan kırmızısına döndü. Doğanın içinden geçen bir çığlık hissettim; çığlığı duyar gibi oldum. Bu resmi çizdim, bulutları gerçek kan olarak boyadım. Renk çığlık attı.” Ayrıca, ikonik tablo 1994 yılında Oslo Ulusal Galerisi’nden çalındı; suçlu yakalandı ve tablo birkaç ay sonra kurtarıldı. İronik olarak, “Çığlık”ın 1910 versiyonu 2004’te Munch Müzesi’nden güpegündüz alındı. O da, yok edildiğine dair korkulara rağmen sonunda kurtarıldı.

7. Belleğin Azmi

  • Sanatçı: Salvador Dali
  • Yıl: 1931

Sürrealist Salvador Dali, bir çöl manzarasındaki sönük saatlerin bu büyüleyici görüntüsüyle gerçekliği alt üst ediyor. Aynı zamanda, kompozisyon mantığa meydan okuyarak rüya gibi bir durumu çağrıştırıyor. Ayrıca, Dali, sanatsal sürecinde paranoyak-eleştirel yöntemiyle ve kendini bir kuruntu haline getirdi.

8. Mona Lisa – En Ünlü 10 Tablo

  • Sanatçı: Leonardo da Vinci
  • Yıl: 1503

Leonardo da Vinci’nin gizemli kadını yüzyıllardır sanat severlerin ilgisini çekti. Geleneksel olarak İtalyan soylu kadın Lisa Del Giocondo olarak tanımlanan, bakıcının kimliğine dair sayısız hipotez ve görünüşte esrarengiz gülümsemesi için açıklamalar vardı. Ayrıca Lumiere Technology tarafından 2006 yılında gerçekleştirilen ve yıllarca süren verniği ortaya çıkaran kapsamlı multispektral görüntüleme, Mona Lisa’nın yüz ifadesinin arkasındaki nedenlere dair herhangi bir ışık tutmadı. Ancak gülümsemesinin başlangıçta bugün göründüğünden daha geniş olduğunu ortaya koydu.

9. Adele Bloch-Bauer’in Portresi

  • Sanatçı: Gustav Klimt
  • Yıl: 1907

Naziler tarafından Ferdinand Bloch-Bauer’in aile evinden ele geçirilen bir avuç resimden biri olan Fin-de-siecle sanatçısı Gustav Klimt’in bu ışıltılı portresi, Viyanalı şeker patronunun eşi, sanat meraklısı ve sosyete hostesi Adele Bloch-Bauer’i tasvir ediyor. Savaştan sonra, portre devlet tarafından işletilen Galerie Belvedere’de ortaya çıktı. Adele’in yeğeni Maria Altmann, tablonun geri dönmesi için yıllarını harcadı ve sonunda 2006’da zafer elde etti. Ayrıca, inanılmaz hikaye, Helen Mirren’in Altmann rolünde oynadığı “Altın Kadın” adlı bir filme dönüştü. Hem koruyucu hem de ilham perisi olan Bloch-Bauer, Klimt’in iki kez resmettiği tek bakıcıdır.

10. Haziran Alevi

en-unlu-10-tablo-ve-ilginc-hikayeleri
@Wikipedia
  • Sanatçı: Sir Frederic Leighton
  • Yıl: 1895

Transparan turuncu elbisedeki durgun güzelliğin “Alevli Haziran”ı, 19. yüzyılın sonlarında saygın İngiliz sanatçı Frederic Leighton boyadı. Tablo kısa bir süre sonra ortadan kayboldu, ancak 1960’ların başında bir şantiyede çalışan bir işçi tarafından sözde bir bacada keşfedildiği zaman yeniden ortaya çıktı. O zamanlar oldukça modası geçmiş sayılan tablo, müzayedeye geldiğinde rezerv tutmayı başaramadı. Kısa bir süre sonra Porto Riko’nun Museo de Arte de Ponce satın aldı ve bu güne kadar burada kaldı.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar