Edebiyat Dünyasını Kasıp Kavuran Dünya Klasikleri

dünya-klasikleri

Paylaşmayı unutmayın.

Edebiyat Dünyasını Kasıp Kavuran Dünya Klasikleri – Dünya çapında tanınmış en ünlü, en başarılı ve herkesçe kabul görmüş yazarlar tarafından kaleme alınan, çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış eserlerdir.  Kitaplar hakkında aklınızda bir fikir oluşması adına biraz özetinden de bahsettik.  

Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski

Bu roman ilk kez 1866’da basılmış, yani üzerinden 150 yıl geçmiş, kuşaklar atlamış, fakat bugün hâlâ dünya edebiyatının en büyük eserlerinden biri sayılıyor. Sayılmaya da devam edecek. Her zamandan, her ulustan, ırktan ve kültürden insana hitap ediyor. Suç ve Ceza, kendimizi sorgulamamızı sağlıyor, empati kurmayı öğretiyor ve bakış açımızı genişletiyor.

@kobo

 Örneğin birinin kendi çıkarı ya da sadist zevkleri uğruna cinayet işlemesi yanlış, çünkü vicdan böyle bir davranışın arkasındaki motivasyonun acı vermek olduğunu farkında. Ancak öte yandan vicdan, cinayeti masum birini kurtarmak ya da masumların acı çekmesini engellemek olarak da addedebilir –böylelikle bu doğanın faydası içindir– bu durumda takdir edilmesi gereken bir davranış olur, çünkü arkasındaki motivasyon iyi niyetlidir.

Charles Dickens – İki Şehrin Hikayesi

 Charles Dickens’ın 1859 yılında gazetelerde tefrika edilmek üzere yazdığı, konusu Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra’da geçen romandır. 

@nobelkitap

Hapsedildiği Bastille zindanından kurtarılan Doktor Manette ile iş işten
geçmeden İngiltere’ye  göndermiş olduğu kızının on sekiz yıl sonra buluşmaları ve Londra’da yeni bir yaşam kurmaları; sevgi, dostluk, özveriyle örülmüş bu yaşamın Paris’te gelişen devrim dalgasının haberleriyle gölgelenişi, iki şehri yansıtıyor okuyucuya. Paris’teki karanlık günlerin karşısında Londra’daki aydınlık ve dingin günler yer alıyor. Ancak her iki şehir de karanlığın içinde umudu, aydınlığın içinde hüznü taşıyor.

Ivan Gonçarov – Oblomov

Hiçbir roman, bütün Doğuluları Oblomov kadar açıklıkla, en özlü yanıyla temsil etmez. Doğu, belki de ilk defa olarak Gonçarov’un Romantik akımın temsilcilerinden olan bu büyük eserinde kendi kendini tanımaya, Batı’dan farkını anlamaya başlamıştır. 

@amazon

Bir alıntı yapacak olursak, “Oblomov’ un Rüyası” adlı bölümde, Oblomov’un çocukluğunu geçirdiği Oblomovka’da ki yaşamı ele alınır. Başlangıçta şiirsel görünen bu tablonun anlamı giderek değişmekte, ciddi ve acılı bir durum almaktadır. Oblomov’un ailesi hiçbir iş yapmadan tekdüze bir yaşam sürmektedir ve tek istedikleri, bir sonraki günün bir önceki gün kadar durağan ve sorunsuz olmasıdır. Eğitimi bile ancak soylular için gerekli olduğu gerekçesiyle desteklemişlerdir.

 Victor Hugo – Notre Dame’ ın Kamburu

Her yazdığı efsane olan Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu kitabı da muhteşem bir dünya klasiği. Hüzünlü bir hikayesi olan kitabın filme uyarlanmış birkaç versiyonu bulunuyor. Yazarın 6 ayda tamamladığı kitap 1831 yılında basıldı. Hugo bu kitabıyla insanların hayatında yoksulluğun ve kaderin etkilerine değiniyor. Yazarın kitabı yazmasındaki amaç ise şu; o dönemlerde oldukça bakımsız olan Notre Dame Katedrali yıkılmak istenir. Victor Hugo halkın ilgisini çekmek adına bu kitabı yazar. Sonuç ise başarılıdır, kitaptan sonra katedralin yıkım kararı iptal edilerek, onarım yapılır.

Jane Austen– Aşk ve Gurur

19. yüzyılın en başarılı İngiliz yazarlarından biri olan Jane Austen’in yazdığı romanlar günümüzde popülerliğini yitirmeyen eserler arasındadır. Kitaplarında yer verdiği kahramanları ve karakterleri çok başarılı bir şekilde betimleyen Austen’in neredeyse tüm romanları sinemaya uyarlandı. Aşk ve Gurur da sinema ve televizyon dizisi yapılan kitaplarından biridir.

William Shakespeare – Romeo ve Juliet

William Shakespeare tarafından yazılan oyun nefes kesecek kadar heyecanlı satırlar içeriyor. Klasik bir aşk hikayesi olmasına rağmen, dünyanın en önemli başyapıtlarından olması ise yazarında saklı. Shakespeare olayları öyle muhteşem bir dille anlatıyor ki, kitaba hayran kalmamak elde değil. 

Ivan Turgenyev – Babalar ve Oğullar

1862 yılında yazılan kitap, Ivan Turgenyev’in en ünlü eseridir. Ölmeden önce okunması gereken klasikler arasında yer alan kitap, toplumsal olaylara yer veriyor. Rus edebiyatının ilk modern roman örneği olarak gösterilen kitapta yer yer şiirsel anlatımlara denk geleceksiniz. Aynı toplum içerisinde yaşanan farklı bakış açılarını ve baba-oğul çatışmalarını anlatan eser, muhteşem bir edebi dile sahip. İki kuşak arasındaki çatışmanın anlatıldığı kitabı, okunacaklar listenize eklemeden geçmeyin lütfen.

Maksim Gorki – Ana

 Maksim Gorki’nin en önemli eseridir. Son derece akıcı, etkileyici ve anlaşılır bir dile sahip. Kocası öldükten sonra oğlunu tek başında büyüten ve sonra da oğlunun gittiği yoldan giderek öldürülen bir anne var kitapta. Devlet, işçi sınıfı, polis, devrimcilik, terörist, savcı, sermaye gibi kavramların olduğu kitap aslında her dönemde yaşanan olayların anlatıldığı bir öykü içeriyor.

 Emily Brontë – Uğultulu Tepeler

Bu kitap bazı kesimlerce çok beğenilirken, bazıları tarafından ağır eleştirilere maruz kaldı. Ancak onun bu denli eleştirilip, yadırganması daha çok duyulmasına ve tanınmasına sebep oldu.

Malikaneye 6 yaşında Heathcliff adında bir çocuk getirilir. Zaman içerisinde Heathcliff birlikte büyüdüğü Catherina’ya aşık olur. Catherina’nın başka biriyle evlenmesi üzerine Heathcliff malikaneden ayrılarak birkaç yıl ortalarda görünmez. Aradan üç yıl geçer ve daha önce ona yapılan haksızlık ve dışlanmışlıklarının intikamını almak için geri döner.

https://onedio.com/haber/mutlaka-okumaniz-gereken-29-dunya-klasigi-roman-544051

http://www.dipnotkitap.net/ROMAN/Oblomov.htm

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar