Düşünceleri Yazıya Dönüştüren Cihaz Geliştirildi

dusunceleri-yaziya-donusturen-cihaz-gelistirildi

Paylaşmayı unutmayın.

Düşünceleri Yazıya Dönüştüren Cihaz – Tasarlanan sinirsel arayüz, felçli bir adamın sorulan sorulara çok hızlı bir şekilde cevap verdiğini sağladı. Bu hızın, akıllı telefon ile yazı yazan biriyle anı hızda olduğu belirtild.

Düşünceleri Yazıya Dönüştüren Cihaz

Bilim insanları bir ilki gerçekleştirerek, el yazısını ekrandaki bir metine çevirebilen bir sinirsel arayüz geliştirdi. BrainGate birliğinin geliştirdiği sistem, el yazısı ile bağlantılı beyin sinyallerini kaydeden bir sensör içermektedir. Daha sonrasında bu sinyalleri gerçek zamanlı olarak dakikada 90 karakter hızında bilgisayara aktarıyor.

Dr. Leigh Hochberg, bu teknolojinin deneyini üstlenen kişidir. Bilim insanı “BrainGate birliği araştırmamızın önemli sorumlulukların biri, ağır konuşma veya motor sorunları olan kişiler işin hızlı ve sezgisel iletişimi tekrar sağlamak” dedi.

Bu cihaz sayesinde el yazısının sinirsel şifresin hızlı ve doğru bir şekilde çözülmektedir. Bu da klinik açıdan faydalı sinir bilişimlerinin geliştirilmesi için yeni bir kısma geçildiğini işaret etmektedir. Düşüncelerin metine çevrilmesinde kırılan daha önceki rekor dakikada 40 karakterdi. Bugün geliştirilen sistem ise dakika 90 karakter aktarımı sağlamaktadır. Ancak burada katılımcının klavyedeki harflere işaret etme ve tıklama hareketlerini düşünmeyi gerektiren farklı yöntem kullanılmıştır.

dusunceleri-yaziya-donusturen-cihaz-gelistirildi
@vargonen

Düşünceleri Yazıya Dönüştüren Cihaz Hakkındaki Araştırma

Nature isimli bir dergide yayımlanan araştırma, önemli engele sahip insanların sadece düşünce yoluyla akıcı iletişim kurmasına yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan bu yeni yöntemin deneyi, boynundan felçli 65 yaşındaki bir gönüllünün, sağ kol ve elinin hareketini kontrol eden beyin sinirine küçük bir aspirin boyutunda iki küçük elektrot yerleştirilmesini sağladı. Ayrıca bu sistem sayesinde gönüllünün sorulara çok hızlı bir şekilde yanıt verdiği gözlendi. Bu hızın da akıllı telefonda yazı yazan birinin hızı kadar olduğu belirtildi.

Diğer yandan Kasım 2020’de Melbourne Üniversitesi araştırmacıları bir damardan tel geçirerek insan beynini bir Windows 10 bilgisayara bağlamayı başardılar.  Daha sonra Brown Üniversitesi araştırmacıları daha ileriye giderek ilk kez insan beynini kablosuz bilgisayara bağladılar. 

Dr. Hochber bu yöntem için “BrainGate denemesine katılan insanlar harika insanlar” cümlesini sarf etti.

Son olarak geliştirilen bu arayüz, insan beyninin fonksiyonlarına dair yeni yaklaşımların elde edilmesini sağlamaktadır. Bununla da kalmayıp, aynı zamanda felci olan kişilere yardımcı olacak sistemlerin geliştirilmesine de olanak sağlayan bir yöntem geliştirilmiştir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar