Dünyanın En Yeni Ülkeleri – En Yeni 7 Ülkesi

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesi

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Yeni Ülkeleri – En Yeni 7 Ülkesi– Günümüz haritası uzun süredir değişmeden kalmış gibi görünse de, pek çok ülke aslında sizinle aynı yaşta(hatta bazıları sizden daha küçük). Dünya sürekli değişiyor ve bugün var olan yarın pekala yok olabilir. Yeni ulusların oluşumu için günümüzde pek çok itici güç olmuştur. Bazı ülkeler ancak savaşın parçaladığı kanlı çatışmalardan sonra bağımsızlık kazanırken, diğerleri daha barışçıl kararların ardından özerkliklerini kurdular.

@redmoonrapture

Dünyanın En Yeni Ülkeleri – En Yeni 7 Ülkesi

7. Çek Cumhuriyeti – 1993

Dünyanın En Yeni Ülkeleri listemizin en başında; Birinci Dünya Savaşı’ndan önce, şimdi Çek Cumhuriyeti olarak bildiğimiz bölge , Çek Toprakları, Bohemya ve Moravya’dan oluşuyordu.

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesi
@ahaber

Savaşın ardından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Çekler, Çekoslovakya’yı oluşturmak için Slovak komşularıyla birleşti. Bu barışçıl çözüm Çek Cumhuriyeti’ni  Slovakya ile birlikte ayrı ve bağımsız uluslar olarak yarattı.

Komünizmin çöküşünden bu yana Çek Cumhuriyeti, Avrupa’nın en sıcak seyahat noktalarından biri haline geldi. Özellikle Prag, tarihi mimarisi, kaleleri ve Vltava Nehri’ni geçen 14. yüzyıldan kalma Charles Köprüsü ile dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti cezbediyor.

6. Palau – 1994

Paulau, çokça savaş yüzü görmüş bir ülkedir. Almanya ve Japonya da dahil olmak üzere uzun bir ülke listesi tarafından işgal edildi ve sahiplendi.

dunyanin-en-yeni-7-ulkesi
@BBC

Palau, 1947’den başlayarak, Pasifik Adaları’ndaki BM Güven Bölgesinin bir üyesi oldu. Sonra ABD hükümeti, 1986’da vekilliği feshetti. Palau, 1993’e kadar özgür dernek desteğini kazanamadı.  Sonunda, 1994 yılında Palau egemen bir devlet oldu. 

5. Doğu Timor – 2002

Endonezya, 1975’te Portekizli sömürge ustalarından bağımsızlığını kazandıktan sonra, bölgeyi ele geçirdi ve bağımsızlık hareketlerini şiddetle bastırdı. Nüfusun dörtte birinden fazla insan kavga, kıtlık ve hastalıktan öldürüldü. 

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesi
@paraloji

1999’da Endonezya’daki liderlik değişikliği, Doğu Timorluların bağımsızlık oy pusulasında oy kullanmasına izin verdi. Seçmenlerin yüzde yetmiş sekizi bağımsızlığı seçti. 2002’de Doğu Timor egemen bir devlet oldu.

Ne yazık ki özerklik, ulusu şiddetin pençesinden kurtarmadı. Ülke barışı tesis etmeye ve altyapısını geliştirmeye çalışırken cesaret verici ilerleme işaretleri var. Ancak son yıllarda, siyasi gerilimler çatışmalara ve protestolara yol açtı ve bu gerginlik devam ediyor.

4. Karadağ – 2006

Karadağ , Mayıs 2006’da nüfusun yüzde 55’inin bağımsızlık için oy kullanması ve ülkenin Sırbistan ile birliğini resmen bozması sonrasında özgür bir devlet haline geldi . (Ülkeye daha önce Sırbistan ve Karadağ ve ardından Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği deniyordu.)

@obilet

AB, bölgeyi istikrara kavuşturmak ve Balkanlar’ daki sınırlarda daha fazla değişiklik yapılmasını önlemek için anlaşmaya aracılık etti. Anlaşma daha sonra Sırbistan’ı da egemen bir devlet haline getirdi.

 Ormanlarla kaplı ve sıradağlarla çevrili, dünyanın en çarpıcı ülkelerinden biridir. Avrupa’nın en derin ve en uzun olan Tara Nehri kanyonuna sahiptir. Aynı zamanda Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur ve çarpıcı sahil manzaraları sunar.

3. Sırbistan – 2006

Karadağ’ın bağımsızlığa oy vermesinden sonra, Sırbistan da bağımsız bir egemen devlet oldu. 

Ülkenin Kosova ile ilişkileri gerilese de,  bazı ilerici politikaları benimsedi. En büyük adımından biri 2017’de ülkenin ilk kadın ve ilk açık eşcinsel başbakanını onayladı.

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesi
@vizesizülkeler

Karadağ, Seviye 1 seyahat danışmanlığı ile gelirken, Sırbistan Seviye 2’de listelenmiştir. Bu da gezginlerin ziyaret ederken daha dikkatli olmaları gerektiği anlamına gelir. Güvenlik biraz endişe verici olsa da, Sırbistan kesinlikle ayrı bir cazibeye sahip. Şaşırtıcı derecede sağlam şarap imalathaneleri, turlar ve tadımlarıyla meşhurdur.

2. Kosova – 2008

2008 yılında resmi olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesine rağmen, Kosova’nın tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Ulus, dünyanın birçok büyük imparatorluğunun bir parçasıydı. Bunlar: Roma, Bizans, Sırp ve Osmanlı.

Sırbistan, Birinci Balkan Savaşı’ndan sonra 1912’de Kosova’yı satın aldı. 1980’lerde yükselen Arnavut milliyetçiliği, Sırbistan’ın Kosova’nın özerk statüsünü iptal etmesine ve Kosovalı Arnavutların 1991’de bağımsızlık ilan etmesine yol açtı. 

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesi
@altınayrobotteknolojileri

1990’ların sonunda Sırplar, etnik Arnavutlara karşı bir soykırım savaşı başlattı ve 1999’da NATO‘nun müdahalesine neden oldu. Kosova 2008’de bir ülke oldu, ancak bugün Sırbistan ve Birleşmiş Milletler’in yüzde 43’ü onu kendi milleti olarak tanımıyor. 

Avrupa’nın en yeni ülkesi olan Kosova, Pitoresk’ daki dağ kasabaları, yürüyüşleri ve ortaçağ sanatıyla boyanmış 13. yüzyıl manastırlarıyla ünlüdür. Bugün Kosova’ya seyahat etmek tamamen güvenlidir. 

1. Güney Sudan – 2011

Dünyanın En Yeni Ülkeleri listesinin sonuncusu Dünyanın en yeni ülkesi ünvanı ile: Güney Sudan. Ulus aslında bağımsızlığını 1956’da birlikte yöneten ülkelerden, İngiltere ve Mısır’dan özerklik verildiğinde kazandı . Ancak yeni kurulan devlet, Müslüman kuzeyi Hıristiyan güneyi ile çarpıştığında kanlı bir savaşa girdi. 2005 yılında varılan barış anlaşması, altı yıllık özerkliğin ardından güneyin referandumda oy kullanacağını belirtti. % 98’ lik bir oranla 2011’de yeni bağımsız bir devlet olma yönünde oy kullandı.

dunyanin-en-yeni-ulkeleri-en-yeni-7-ulkesiyanin-en-yeni-7-ulkesi
@DW

Güney Sudan’ın şiddetli ve kanlı özgürleşmesi, onu gezegendeki en fakir ve en az gelişmiş ülkelerden biri haline getirdi. Dünyanın en dengesiz yerlerinden biridir. Bu yüzden seyahat açısından şimdilik güvenli değildir. Ülke güvenli hale geldiğinde, ziyaretçiler kesinlikle leoparlar, filler, çitalar ve aslanlar gibi hayvanların dolaştığı muhteşem milli parkların tadını çıkaracaklar. 

KAYNAK: FAR&WIDE

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar