Dünyanın En Pahalı Tabloları – En Pahalı 6 Tablo

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Pahalı Tabloları – En Pahallı 6 Tablo – En ünlü tablolar, özellikle 1803’ten önce yapılmış eski usta eserler, genellikle güvenlik için müzelerde tutuluyor. Çünkü bildiğiniz üzere müzeler paha biçilemez eserlere ev sahipliği yaparlar. Mesela, Guinness Dünya Rekorları , Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sını bir tablo için şimdiye kadarki en yüksek fiyata sigortalanmış eser olarak kayıtlara geçti. Fakat çok nadir de olsa, bu paha biçilemez eserler bazen satışa sunuluyor.  İşte onlardan bazıları.

Dünyanın En Pahalı Tabloları – En Pahalı 6 Tablo

1. Leonardo da Vinci -Kurtarıcı Mundi(450.3 Milyon$)

@nexter

Salvator Mundi, İsa’ nın “Dünyanın Kurtarıcısı” olarak betimlendiği tablodur. Bu atıf, diğer uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Uzun zamandır kayıp olduğu düşünülen tablo, restore edildikten sonra 2011’de sergilendi.Daha sonra bu resim, 15 Kasım 2017 tarihinde New York’ta müzayede şirketi Christie’s Müzayede Evi tarafından açık artırmada  450.3 milyon dolara satın aldı. Ve bu satışla, bugüne kadar satılan en pahalı tablo oldu. Tabloda Rönesans kıyafetleri giyen İsa, sağ elini kaldırmış bir şekilde kutsama yaparken sol eliyle kristal bir küre tuttuğu görülmektedir. 

2. Değişim -Willem de Kooning (300 Milyon $)

dunyanin-en-pahali-tablolari-en-pahalli-6-tablo
@wikipedia

“Interchange” Hollandalı-Amerikalı ressam Willem de Kooning tarafından tuval üzerine soyut dışavurumcu bir yağlı boya tablodur. Jackson Pollock gibi, de Kooning, ilk Amerikan modern sanat hareketi olan soyut dışavurumculuk hareketinin ilk sanatçılarından biriydi. Hatta bu tablo ilk Amerikan modern sanat hareketi olarak biliniyor. De Kooning’in resimlerindeki konuların kadınlardan soyut kentsel manzaralara geçişini işaret ediyordu. Sanatçı Franz Kline’ ın etkisiyle de Kooning’ in resim tekniğindeki bir geçişi yansıtıyor.de Kooning’e şiddetli fırça darbelerinin aksine hızlı bir şekilde yapılan hareket işaretleriyle resim yapması için ilham veren . Resmin merkezinde bulunan etli pembe bir kütle oturan bir kadını temsil ediyor.

3. Kart Oyuncuları – Paul Cezanne (250 Milyon $) – Dünyanın En Pahalı Tabloları

Fransız Post-Empresyonist sanatçı Paul Cézanne’ ın yağlı boya tablo serisidinden “Kart Oyunları”. Cézanne’ ın 1890’ların başında resmettiği seride beş tablo var. Ayrıca,”The Card Players” serisine hazırlanmak için çok sayıda çizim ve çalışma yapmış. Sürümler boyuta, oyuncu sayısına ve oyunun gerçekleştiği ortama göre değişiyor.

@pinterest

Seri, eleştirmenler tarafından 1890’ların başlarından ortalarına kadar olan dönemde Cézanne’ ın sanatının temel taşı ve en beğenilen eserlerinden bazılarını yaptığı son yıllarına bir “başlangıç” olarak kabul ediliyor. 

Her resim, borularına ve oyun kartlarına dalmış Provençal köylülerini tasvir ediyor. Cézanne, 17. yüzyıl Hollanda ve Fransız soyluları yerine, genellikle kabadayı, sarhoş kumarbazlarla kart oyunlarını betimleyen bir motifi uyarladı. Ve onları daha basit bir ortamda taş yüzlü tüccarlarla değiştirdi.  Anlayacağınız, Cézanne’ın portreleri drama, anlatı ve geleneksel karakterizasyon eksikliği nedeniyle dikkat çekti.

4. Ne Zaman Evleneceksin? – Paul Gauguin (210 Milyon $)

dunyanin-en-pahali-tablolari-en-pahalli-6-tablo
@forumgercek

1848’te Paris’te doğan ve post-empresyonist resim akımının önemli sanatçılarından sayılan Gauguin, bir süre Peru ve Kopenhag’da yaşadıktan sonra Paris’e geri döndü. Asıl uğraşı borsacılık olmasına rağmen işindeki başarısızlıklar sonucunda resme yönelen sanatçı, Paris’te Vincent Van Gogh ile resim yapmaya başladı. Depresyona girmesi ve intihara kalkışmasından sonra empresyonist akımdan koparak Afrika ve Asya mistisizmine yönelen Gauguin, hak ettiği başarıyı ölümünden sonra elde edebilmiştir.

5. 17A – Jackson Pollot (200 Milyon $)

dunyanin-en-pahali-tablolari-en-pahalli-6-tablo
@pinterest

Jackson Pollock 17A adlı eserini 1948 tarihinde yapmıştır. Sonrasında 2015 yılında riskten korunma fonu yöneticisi olan Kenneth C. Griffin 200 Milyon dolara bu tabloyu satın aldı.

Bahsi geçen tablo şu anda herkese gösterilmiyor. Ancak New York Modern Sanat Müzesi (MOMA) de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müzelerde birçok Poolock koleksiyonu mevcut.

6. Wasserschlangen II – Gustav Klimt (183.3 Milyon $) – Dünyanın En Pahalı Tabloları

Su Yılanları II , Gustav Klimt tarafından 1907 yılında yapılmış bir yağlı boya tablosu. Öyle ki, daha önceki Su Yılanları I tablosunun devamı niteliğindeki tablodur. İlk resim gibi, Su Yılanları II de kadın bedenlerinin şehvetini ve eşcinsel ilişkileri ele alıyor. Resmin zengin bir tarihi var. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından çalındı. Ve daha yakın zamanda, rekor 2013 satışını çevreleyen bir tartışmanın merkezi olmuştur. Daha sonra, Aralık 2019 itibariyle Klimt’ in satılan en pahalı eseridir.

dunyanin-en-pahali-tablolari-en-pahalli-6-tablo
@ABPosters

Birçok kişi, resmin gerçek amacının gizlice bir lezbiyen seks partisi tasvir etmek olduğunu söylüyor. Ve o zamanlar aynı cinsiyetten ilişkiler kabul edilemez olduğundan, Klimt kadınları efsanevi figürler olarak gizledi. Bundan dolayı, ana karakterin kasık kıllarının görünmesi ve izleyiciye şehvetli bir bakış atması ile desteklenir.

KAYNAK: WIKIPEDIA

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar