Dünya Haritaları Bizleri Yanıltıyor Olabilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya, bildiğiniz gibi (ya da genel dünya haritalarından sıkça görüldüğü gibi) göründüğü gibi değil. Nasıl mı? Hemen anlatalım!

Günümüzde pek çok dünya haritası, Flaman kartografı Gerardus Mercator tarafından 1569’da yaklaşık 450 yıl önce tasarlanan ve sayısız ülkenin boyutlarının yanlış bir yansımasını gösteren, silindirik Mercator harita projeksiyonuna dayanmaktadır. 

Araştırmacılar; gezginlerin düz hatlı seyahatleri haritalandırmasına olanak sağladığından ve ülkelerin şekillerine sadık kaldıklarından, Mercator projeksiyonu ülkelerin boyutlarını ve mesafelerini, dünya gibi üç boyutlu bir şekilden ikiye dönüştürdü.

Tüm Boyutlarıyla Yeni Bir Dünya Haritası Oluşturmak Mümkün Mü?

Neil Kaye (İngiltere merkezli Met Ofisteki iklim verileri bilimcisi) geçtiğimiz günlerde Twitter’da, dünya haritasını Mercator projeksiyonuna göre gerçek ülke boyutlarıyla birbirine bağlayan hareketli bir harita görselini paylaştı .

Aşağıda gösterilen GIF, Mercator projeksiyonunun sayısız ülkenin, özellikle Rusya, Kanada, Grönland gibi ekvatordan ve ayrıca Avrupa ve Asya’nın diğer bölgelerinden daha fazla uzanmış olanların gerçek boyutunu nasıl bozduğunu ortaya koymaktadır.

Örneğin Grönland, Mercator projeksiyonuna göre, Afrika’dan daha büyük boyutta olarak tasvir edilmiştir. Ancak Afrika, gerçek hayatta Grönland’dan 14 kat daha büyük.

Reddit üzerinde, Kaye açıkladı “Her ülke küresel projeksiyon tahmin ve doğal projeksiyonda göründüğü yerleri merkezinde yer alıyor. Daha sonra, kutuplara daha yakın olan ülkelerin manuel olarak ayarlanması oldu. Bu, onları bir düzeye yerleştirdikten sonra tekrar bir küre üzerindeki şekilleri bir araya getiremeyeceğinizi gösteriyor. ”

Ağustos 2018’de, haritacılar dünyanın sayısız harita projeksiyonlarında bulunan verilerle, tüm sorunların üstesinden gelmek için Eşit Toprak projeksiyon haritası çıkardılar . Kartografya içindeki tartışmalarla (ki bunlardan birçoğu var) kuşkusuz boğulmaya devam edecek, ancak Twitter’daki bilim adamları sonuçlardan oldukça memnun görünüyor.

Galaksiler arası teknolojik gelişmelere imza atılırken, kara deliğin fotoğrafını görebiliyorken; dünya haritası olduğu gibi kalacak mı? E, kalmasın bir zahmet…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar