Dört Mevsim: Vivaldinin Hikayesi

Paylaşmayı unutmayın.

Dört Mevsim: Vivaldinin Hikayesi– Müzik zevkinden bağımsız, Vivaldi’nin Dört Mevsim’ini takdir etmeyen kimse yoktur. Bu eşsiz besteler serisi dört mevsimi yani ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerini betimleyen dört keman konçertosudur. Barok dönemden kalan en abartılı ve tutkulu bestelerden biridir.

Peki bu muhteşem besteyi neden dinlemelisiniz? Bu sorunun birçok cevabı bulunur. Öncelikle, Antonio Vivaldi bir dahidir. İtalyan Barok stilini zirvesine taşıyan besteciler arasında en yaratıcısı olarak göze çarpmaktadır. Eserleri, 17. yüzyıl İtalyan opera ve konçerto formatlarının mükemmelliğini yansıtır. 

Ama Dört Mevsim’i dinlemeniz gerekir çünkü Dört Mevsim müzik tarihinde oldukça radikal bir eserdir. Adeta bir kültürel dönüm noktasıdır. Belki bir isyana yol açmamıştır ama 1725 yılında Amsterdam’da ilk yayınlandığında dinleyicileri şoke etmiştir. 

Dört Mevsim: Vivaldinin Hikayesi

Dört Mevsim’i bu kadar önemli yapan neydi?

dort-mevsim-vivaldinin-hikayesi
@cnn

Sorunun can alıcı noktası müzikal ‘açıklama’ idi. Bir bestecinin orkestral bir eserde, belirli insan etkileşimlerini veya ruh hallerini kelimelere başvurmadan nasıl tanımlayabileceği mümkün gözükmüyordu. Antonio Vivaldi’de aynı sorunla boğuşuyordu.

Vivaldi Mantua’da çalışıyordu ve muhtemelen gezegendeki en iyi kemancı olduğu gerçeğinden yola çıkarak düzinelerce keman konçertosu yazmıştı. Ama daha fazlasını keşfetmek için can atıyordu. Belirli manzaraların ve sahnelerin, bu durumda dünyanın mevsim döngüsünü, müzikte insan davranışının özelliklerini de aktaracak tasvirine kafayı takmıştı. Konçerto formu, daha büyük bir topluluk karşısında çalan bir solist, baştan sona korunmalıydı.

dort-mevsim-vivaldinin-hikayesi
@wikipedia

Vivaldi kendine oldukça meydan okumuştu. Ama aynı zamanda pek çok müzik teorisyeninin hoşlanmadığı bir fikre adım atıyordu. Sözde ‘program müziği’ daha önce de vardı, ancak bazıları tarafından aşağı ve gerici olarak görülüyordu. Vivaldi, betimleyici müziğin ciddiye alınacak kadar sofistike, karmaşık ve virtüöz olabileceğini ve aynı zamanda konçertonun amacını ilerletebileceğini kanıtlamaya kararlıydı. Orkestra rengi ve melodisi konusundaki eşsiz yeteneğiyle, eğer biri yapabilirse, bunu Vivaldi yapardı.

Peki başarılı oldu mu? – Dört Mevsim: Vivaldinin Hikayesi

Evet ve hayır. Betimleyici müziği yüceltmesiyle Vivaldi, yüzyıllarca süren bir tartışmayı ateşledi ve müziğin dünyevi tanımları aşması gerektiğine inananlar tarafından eleştirilen sözsüz seslerle hikaye anlatma sanatına tanık oldu. Fakat Haydn, Beethoven ve Richard Strauss’un da tüm çabalarına rağmen, program müziği bestenin kutsal mabedinde tam anlamıyla hoş karşılanmadı. Vivaldi’nin inkar edilemez bir şekilde başarılı olduğu yer, kompozisyon tekniklerini başarılı bir şekilde keşfetmesiydi, ve işte bu dört mevsimi yarattı. 

dort-mevsim-vivaldinin-hikayesi
@youtube

Vivaldi’nin Dört Mevsim’inin ardındaki yapısal düşünce, her bir hareketin, toplamda on iki (sezon başına üç), belirli bir ruh hali oluşturacağıydı. Dolayısıyla bu olayların ayrıntılarında havlayan köpekler, sarhoş dansçılar, vızıldayan böcekler gibi betimlemeler yer alır. Vivaldi, diğer bestecilerin kaba hayvan-gürültü klişelerinin zar zor ötesine geçtiği yerlerde zarafet ve özgünlük sundu. ‘Kış’ın son bölümünde, Vivaldi’nin ikinci keman ve viyolalarda alçalan oktavları kullanarak buz üzerinde kayan bir adam tasvirini dinleyin. Aynı konçertoda, solist ve alt teller bir Vivaldi uzmanının ‘ocak başı sıcaklığı’ dediği şeyi çağrıştırırken, kemanlarda dışarı yağan buzlu yağmuru hissedin. 

Şimdi kulaklığınızı takın ve aşağıdaki linkten Dört Mevsimi açın. Sizinle güzel bir tura çıkacağız.

https://www.abcmusic.com.au/discography/vivaldi-four-seasons-elizabeth-wallfisch-australian-brandenburg-orchestra

Not: Aşağıdaki betimlemeler ve zaman noktaları dinlediğiniz performansa göre değişecektir. Ama yine de aynı temayı yakalayabilirsiniz. 

La primavera – “Bahar”

@crazyfrankenstein

İlk hareketi dinleyin. Bu ilk ifade [00.30]’daki bir kuş sesiyle kesilir. Vivaldi kuş seslerini 5 farklı şekilde taklit eder. Solo keman tril çalar ve diğer solo keman buna tril ile biten 3 notalı bir desenle yanıt verir. Sonra keman cıvıl cıvıl “staccato” notaları çalmaya başlar. Bu kısımda kuşlar hareketlidir, bahar yeni gelmiştir. Aydınlık bir ton ve hareketli bir tema hakimdir. Sıcaktır, baharın getirdiği tazelik etrafınızı sarar. İkinci hareket ilkine nazaran daha hafiftir. Baharın dinlendiriciliği ön plandadır. Son bölümde ise ilk bölümdeki hareketlilik ve canlılık sürer. 

L’estate – “Yaz”

@widewalls

Sonraki 3 bölüm yazı oluşturur. İlk iki bölümde tipik bir yazda olduğu gibi bunaltıcı bir tema hakimdir. Kuşların sesleri duyulmaya devam eder. Yavaştır, stabil bir hava etrafımızı sarar. Boğucu sıcağın geçmesi, rüzgarın yön değiştirmesi beklenmektedir. Sonrasında beklenen şiddetli kuzey rüzgarı gelir. Üçüncü bölüm, şiddetli fırçalama ve vahşi arpejler ile takip eden fırtınayı tasvir eder. 

L’autunno – “Güz”

dort-mevsim-vivaldinin-hikayesi
@framingpainting

Sonbahar, hasadı kutlayan köylülerin şarkı ve danslarıyla başlar. “Bacchus’un likörü tarafından ateşlendi” solo keman köy dansından kopar ve yüksek ve düşük ses seviyeleri arasında değişir [1:10]. İlk keman, biraz kaba olsa da, hala kendi kendini kontrol etmeye devam eder. Henüz sarhoş değildir. Fakat kemancı sonunda Bacchus’a yenik düşer. Köylüler şenliklerine uykuda son verirler. Sonbahar’ın yavaş hareketi, “birçok kişiyi / en tatlı uykularından güzel bir zevk almaya davet eden mevsimi” tasvir eder ama bu sersemletici akorlar aynı zamanda kulağa akşamdan kalma gibi gelir. 

L’inverno – “Kış” – Vivaldinin Hikayesi

@pinterest

Kış, yaylı çalgılar orkestrasını saran amansız buzlu hançerlerle açılır. Solo keman “korkunç bir rüzgarın sert nefesi” ile araya girer. Hava soğuktur, dışarıda buz gibi yağmur yağar. İlk kemanlar, hızlı, akıcı notalar ve damgalama ayaklarını tasvir eden geniş sıçramalarla ısınmaya çalışırlar [1:05]. 

Ancak kış tamamen buzlu rüzgarlar değildir, ayrıca dışarıda yağmur damlarken ateşin yanında oturmanın sıcacık hissi de vardır. Vivaldi, kemanların yağmur damlalarının sesini taklit etmeleri için telleri çekmesini sağlarken, solo keman hoş ve tatmin edici bir melodi çalar. Kış gelmiştir, ama onun da kendine özgü güzellikleri vardır. 

Böylece toplam 12 parçada 4 mevsim tamamlanmış olur. Vivaldi’nin bu muhteşem eseri bir anlam kazandıysa ve siz de bu anlamdan bir tat çıkarttıysanız Dört Mevsim’i doğru dinlemişsiniz demektir. Umarız ki keyif siz de almışsınızdır. 

KaynakKaynak 2Kaynak 3

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar