Covid-19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiledi? – Pandemi hayatımıza girdiğinden bu yana toplumsal yapıyı ciddi şekilde değiştirdi. Neredeyse bir gecede, insanlar yüz yüze yapmaya alışık oldukları faaliyetlerle vedalaşmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra eğitim kurumları ve işletmeler işleyişlerini uzaktan sürdürmek için çabalamaya başladı. Home ofis çalışan kişiler, müşteriler ve öğrenciler ile iletişimi sürdürmek için çeşitli işbirlikleri yapıp video konferans programları kullanmak zorunda kaldılar. Tüm bunlar, Covid-19 sürecinde ve sonrasında dijital dünyada da dönüşüme sebep oldu.

Aslında pandemiden önce de teknoloji iş gücünde fazlasıyla önemli bir parça haline gelmişti. Ancak entegrasyon süreci bu süreçte biraz da zoraki olarak hızlanmış oldu. Kuruluşlar hem uzaktan çalışmayı yönetmek hem de müşterilerine hizmet vermeye devam edebilmek için yaratıcı çözümler aramaya başladı.

Covid-19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Daha Fazla Yatırım ve Teknolojiye Öncelik Verilmesi

İşletmeler teknolojiyi çalışma sistemlerine dahil etmek için mükemmelliğin gerekli olmadığını kabul ettiler. Farklı birçok sektör, değişikliklere tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde uyum sağladı. Mckinsey tarafından yürütülen bir araştırmaya göre şirketler değişimi beklenenden 20 -25 kat daha hızlı benimsedi. Ayrıca uzaktan çalışma konusunda da pandemi öncesinde beklenenden 40 kat daha hızlı çözüm sunulduğu görüldü. Çalışanların şirketlerinde bir yılda olmasını bekledikleri değişiklikler 11 günde tamamlandı. Firmaların daha önce bu yeniliklere adapte olamama sebebi ise muhtemelen mükemmeliyetçilik. Ancak Covid-19, bu durumu zaruri bir öncelik haline getirdi.

covid-19-dijital-dunyayi-nasil-etkiledi
Photo by Akshay Nanavati on Unsplash

Teknoloji Konusunda, Çalışan ve Müşteri Deneyimlerine Önem Vermek – Covid-19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Birçok firma bu süreçte kapılarını kapatarak evden çalışma modeline geçti. Ancak bu durumda çalışanlardan aynı şekilde performans göstermelerini beklemek pek de gerçekçi olmayacaktı. Dahası çalışma ortamı memnuniyeti de online deneyimi doğrudan etkileyecekti. Üstüne üstlük bir de bu dönemde yeni çalışan istihdam etmek oldukça riskli gözüküyordu. Bu sebeple de mevcut çalışanlar için olumlu dijital deneyim yaratmak önemliydi. Bunun yanında müşterilerin markalarla kolay bir şekilde dijital etkileşim kurması da mühimdi. Sonuç olarak işletmeler müşterilerin sitede gezinirken sorun yaşamamasını öncelik haline getirdi.

Covid-19 Sebebiyle Teknolojide Bahar Temizliği

Dijital dönüşüme yönelik pandemi baskısı, kuruluşların bir bahar temizliği yapmasını gerekli kıldı. Covid-19 öncesinde hizmetlerdeki fazlalıklar ya da boşluklar hem çalışanlar hem de yöneticiler tarafından kolaylıkla gözden kaçabiliyordu. Ancak pandemide teknolojiye bağımlılık sonucunda dijital odaklı bir işte ihtiyaç sıralaması zorunlu hale geldi.

Markalar öncelikle ne tür yazılımlara ve yeteneklere yatırım yaptıklarını incelemeye başladı. Farklı öncelikleri karşılaştırırken yatırımları azaltmanın yollarını aramaya başladılar. Sonrasında ise hizmetlerindeki boşluklara odaklandılar. Markanın internet ortamında sorunsuz bir şekilde var olabilmesi için hangi teknolojilerden yararlanabileceklerini analiz ettiler. Buradaki amaç kuruluş genelinde kolaylaştırılmış hizmetler oluşturmak. Mümkün olduğunca az kesinti ve az karışıklık ise öncelik.

covid-19-dijital-dunyayi-nasil-etkiledi
Photo by note thanun on Unsplash

Müşteri Deneyimini İyileştirmek ve Temassız Hizmetler Oluşturmak İçin Otomasyon Kullanımında Artış

Müşteriler daha fazla temassız hizmet talep ettikçe markalar da otomasyon olanaklarını genişletmek zorunda kaldı. Otomasyon, envanterden e-posta abonelik listelerine kadar her şeyi yönetmeye yardımcı olarak markalar için muazzam bir potansiyele sahiptir. Birçok kuruluş, kuruluşlarını yönetirken otomasyonun gücünü görmeye yeni yeni başlamış durumda. Öte yandan giderek artan sayıda şirket salgın nedeniyle bakış açılarını değiştirmek ve bu teknolojinin onlara sunabileceği gücü anlamak zorunda kaldı.

Teknolojiyi Yenilik ve Gelişme İçin Bir Araç Olarak Görmek Covid-19 Dijital Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Pandemiden önce birçok işletme teknolojiyi paradan tasarruf etmenin ve gereksiz harcamaları azaltmanın bir yolu olarak görüyordu. Örneğin, veriler kolayca analiz edilebildiğinde ve e-postalar otomatik olarak gönderildiğinde, satış ve pazarlama ekibi otomasyon ve teknoloji ile gerçekleştirilemeyecek diğer görevlere odaklanabilecek zamana sahip olur. Bununla birlikte, dijital dönüşüm, işletmelere yenilik yapma ve rakiplerinin önüne geçme konusunda muazzam fırsatlar da sunuyor.

covid-19-dijital-dunyayi-nasil-etkiledi
Photo by Sebastian Hage on Unsplash

Siber Güvenliğe Daha Fazla Yatırım

Dijital yeteneklere daha fazla vurgu yapılmasına yanıt olarak, siber güvenliğin kritik doğası dijital dönüşümün önemli bir parçası haline geldi. Müşterileri ve öğrencileri için önemli hizmetler sunmalarına yardımcı olmak için teknoloji ve yazılıma güvenen ve aynı zamanda iş arkadaşlarıyla kritik projeler hakkında iletişim kuran endüstrilerdeki işletmelerle, bu bilgileri güvende tutmak en büyük öncelik haline geldi.

Pandemi sırasında, kuruluşlardaki siber güvenlik öncelikleri de değişti. Rutin görevler sırasında destek sağlamaktan ve iç ağları sürdürmekten uzak iş gücünü güçlendirmeye doğru geçiş yaptılar. Uzaktan çalışmanın artmasıyla birlikte birçok sektör, siber güvenlik harcamalarını artırmanın önemini fark etti. Bu, pandemiden en çok etkilenen sektörler için bir sorun teşkil etse de siber güvenliğin önemi, şirketler için bir öncelik haline geldi.

Ayrıca bakabilirsiniz: Post-Covid Dünyasında Yeni Normaller Nelerdir?

Pandemi Sonrası Dijital Dönüşüm

Dünya pandeminin sona ermesini umutla beklerken, çoğu kişi işletmelerin yaptığı birçok değişikliğin geleceğini merak ediyor. Bu değişikliklerin birçoğunun kalıcı olması muhtemel. Pandemi, markaları, dijital benimseme yolunda duran birçok engeli ortadan kaldırmaya zorladı. Bu sayede gelecekte şirketlerin uzaktan çalışması önemli ölçüde daha kolay olacak. Şirketler, dijital güvenliklerini korumalarına yardımcı olacak önemli yatırımlar yaparken, aynı zamanda çalışanlarının evden çalışmasına olanak tanıyan bir teknoloji yığını da oluşturdu.

İnsanların gerektiğinde evden çalışmasına izin veren esnek çalışma gibi opsiyonlarla bu değişikliklerin birçoğunun sürmesi muhtemel. İşletmeler de dijital benimsemenin gücünü ve potansiyelini görmeye başladılar. Özellikle iş inovasyonu söz konusu olduğunda, teknolojiyi benimsemek sadece paradan tasarruf etmek demek değil. Aynı zamanda rakiplere üstünlük sağlamak ve sektördeki yeni fırsatları yakalamaktır. İşletmeler bu avantajları fark ettikçe, Covid-19 sonrasında da bu teknolojinin sunduğu avantajlardan yararlanmaya devam edeceklerdir.

Ayrıca bakabilirsiniz: E-ticaret Covid-19 Süresinde Nasıl Bir Sıçrama Yaptı?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar