Post-Covid Dünyasında Yeni Normaller Nelerdir?

Paylaşmayı unutmayın.

Post-Covid Dünyasında Yeni Normaller Nelerdir? – Covid-19 salgını küreselde bütün dengeleri alt üst etti. Dünya üzerinde bu süreçten etkilenmeyen bir kişi ya da bir kurum kalmadı! Salgının insanlıktan götürdüklerinin yanında değeri hiç olsada, bu hastalık dolayısıyla karşı karşıya kaldığımız koca bir literatür var. Post-covid bu literatürdeki isimlerden biri. Kimilerine göre bu salgın dünya tarihinde devir açıp kapatan olaylardan biri oldu. Meseleyi buradan ele alırsak artık birer post-covid dünyası vatandaşıyız. Bu dünyada her şey Covid-19 çerçevesinde yeniden dizayn ediliyor, bizlerde bu inşaya şahit oluyoruz.

Post-Covid Dünyasında Yeni Normaller Nelerdir?

Post-Covid Dünyasında Pazarlama

Her şeyin sil baştan olduğu post-covid dünyasında pazarlama süreçlerindeki dengelerde hem marka hem müşteri açısından birtakım değişikliklere uğradı.

İnsanlığı psikolojik, sosyolojik, ekonomik her açıdan avcunun içine alan salgın her birimizin satın alma süreçlerini etkiledi, kimimizinkileriyse tamamen değiştirdi. Her türlü değişikliğe adapte olabilen bizler biliyoruz ki tüketicisi olarak var ettiğimiz markalarda en az bizim kadar canlı ve değişime açıklar. Değişen tüketici davranışları markaların reklam ve pazarlama stratejilerini bu değişikliğe paralel şekilde yeniden şekillendirdi. Reklam ajansları markalara yaptıkları işleri satışa odaklı bir hale getirdiler. Sadece satışa odaklanmak markayı uzun vadede  çok ileri taşımaz ama bu kriz döneminde elbette iş yapar. Pazarlama kısmındaysa müşterinin istediğine daha çok kulak verilir oldu. Pazarlama geleneksel ya da modern hangi yoldan yapılacak olursa olsun iş planı ürünün/hizmetin odağına ilk önce müşterinin yerleştirilmesiyle kurulmaya başlandı.

Covid-19 Sürecine Online Alışveriş

post-covid-dunyasinda-yeni-normaller-nelerdir?
pixabay.com

Post-covid dönemimin yükselen trendlerine göz atacak olursak online ticareti ilk örnek olarak verebiliriz. Covid-19’un bizlere kazandırdığı yeni alışkanlıklardan biri de alışverişimizi dijital dünyaya taşımış olmamızdır. E-ticaret sitelerinin Covid-19 öncesindeki yükselişini göz ardı edemeyiz elbette fakat virüsle kısa bir sürede büyük bir ivme kazandığı da açık. Ön yargısı ya da konuyla ilgili yetersiz bilgisi dolayısyla online alışverişi deneyimlememiş pek çok insan bu süreçte ilk kez denedi. Hepimizin etrafında gözlemlediği böyle bir ya da birkaç kişi olmuştur mutlaka. Online alışverişin kolaylığı ve rahatlığı post-covid dünyasında mağazarladaki sıraları bitirecek kadar güçlü gözüküyor.

Online Çalışma Düzeni

post-covid-dunyasinda-yeni-normaller-nelerdir?
pixabay.com

Trendlerden bir diğeri ise online çalışmak. Bu süreçte pek çok şirket işlerini online platformlar üzerinden yürüttü. Bir kısmı post-covid döneminde de online dan devam etmeyi düşünüyor. Gün içinde trafikte harcanan zaman, bir mail ile halledilecek işler için uzadıkça uzayan toplantılar, çalışmaya motive olmak için tüketim odaklı geçirdiğimiz günler bir de bunların yanı sıra çevreye verdiğimiz zarar ile alakalı farkındalığı Covid-19 döneminde      edindik. İnsanlar evlerinde diledikleri saatlerde, kendilerini rahat hissettikleri ortamlarda işlerini halledebilmenin konforunu yaşadılar.

Online iletişim ağlarını aktif bir şekilde kullanarak günlük toplantılarını bu ağlar üzerinden yapıp kutlamalarını bile online şekilde bir araya gelerek yapabildiler. Ayrıca çalışma saatlerini kendi iş planlarına göre ayarlayabilmekte bir başka konfor sebebi. Çalışan insanların çoğu çalışma şartları itibariyle hemen her gün aynı saatte uyanıp, aynı ssatte kahvaltı ediyorlar. Öğle yemeklerini aynı saatte yiyip akşamları aynı saatte uuyorlar. Oysa serbest çalışma saatleri fotokopi günlerimizi azalttı ve saatlerle olan bağımızı esnetti. Kendimizi motive edebildiğimiz saatlerde çalışma fırsatı bulduk.

Eve Dönüşten Doğaya Dönüş

Aslında her birimiz evlerimize dönerek biraz da doğaya dönmüş olduk. Gün içinde dışarıda olduğumuz süre boyunca tükettiğimiz enerji ve tüketim sonucu çevreye bıraktığımız atık miktarı azaldı. Doğanın güzelleştiğini, havanın temizlendiğini hep birlikte gördük. Post-covid dünyasında da artık daha fazla yeşili, daha fazla doğayı destekleyen fikirler ve iş planları göreceğiz. Doğanın gördüğümüz bu değişimi uzun süredir görmediğimizdi. Belki bu yüzden insanlık olarak duyarlılığımızın ve birtakım hassasiyetlerimizin arttığını düşünüyorum, umarım baki kalırlar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar