Covid-19 Sürecinde Toplu Taşımada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

covid-19-surecinde-toplu-tasimada-dikkat-edilmesi-gereken-kurallar

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Sürecinde Toplu Taşımada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar – Toplu ulaşım araçlarının kullanımı nüfusu kalabalık şehirler için oldukça önemlidir. Trafik sorununun bir nebzede olsa önüne geçer. Ayrıca çoğu zaman ekonomik ve pratiktir. Bu yüzden ki çoğu zaman çok kalabalıktır. Neredeyse haziran ayına kadar Covid-19 ile beraber değişen/ değişecek yeni şartlara evden alışmaya çalışıyorduk. Fakat haziran ayı itibariyle bu adaptasyonu yeni normal kuralları ile birebir dışarıda yaşayacağız. Covid-19 öncesi dönemde hayatımızda olan her şey geri döndü, toplu taşıma araçları da öyle. Ama bu dönüş her birimizin sağlığı için aynı şekilde değil bazı kurallar ve birtakım düzenlemelerle yeniden şekillenerek gerçekleşti. Bu konuyla alakalı Sağlık Bakanlığı bir rehber yayınladı. Bizde karşılaşacağımız yeni manzarada uymamız gereken kuralları gözden geçirelim.

Covid-19 Sürecinde Toplu Taşımada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Öncelikle toplu taşıma yolculuğu durakta başlar. Dolayısıyla bizler duraklarda/ istasyonlarda beklerken mutlaka sosyal mesafe kurallarına uymalıyız. Bu sadece toplu taşıma araçları için geçerli değil. Siz eğer bir durakta taksi bekliyorsanız da etrafınızdaki insanlarla sosyal mesafenizi korumaya gayret etmelisiniz. Bu noktada önerimdir ki taksilerinizi ya de kendi araçlarınızı mümkün olduğunca karantina sürecini evde geçirdiğinden emin olmadığınız insanlarla paylaşmayın. Durakta mesafeli bir şekilde beklediğiniz araca binerken ve o araçtan inerken de aynı mesafeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca maske kullanımı elbette toplu taşımada da geçerli. Hem yolcular hem de araçların sürücüleri maske takmalıdır. Bunu bir araç şoförü üzerinden ele alırsak tüm gün aynı maskenin takılmasının yanlış olduğu da söz konusu aslında. Sizlerde tüm günü dışarıda geçirecekseniz maskenizi değiştirmelisiniz. Sağlık Bakanlığı’nın rehberine göre nemlenen maskeler değiştirilmelidir.

covid-19-surecinde-toplu-tasimada-dikkat-edilmesi-gereken-kurallar
pixabay.com

Bu araçlarda mümkün olduğunca yiyecek ve içecek tüketmemeye çalışın. Mümkünse eğer su bile içmemenizde fayda var.

Minübüslerde klimalar çalıştırılmamalı, olabildiğince camlar açık kalmalı ve minübüs havalandırılmalıdır. Her ilk ve son durak arasındaki seferin sonunda ise minübüslerin genel iç temizlikleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Burada önemli olan sık temas edilen kapı kollarının, tutacakların, cam açma düğmelerinin ve emniyet kemeri tokalarının daha özenle temizlenmesi ve alkol/kolonya yardımı ile dezenfekte edilmesidir. Bu temizlik araçta yolcu yokken yapılmalı ayrıca temizlik sırasında ve sonrasında araç iyice havalandırılmalıdır.

Güçlü temizliyicilerle temizlik yapılması hepimizin içini rahatlatıyor. Ama unutmayalım ki bu temziliyiciler aynı zamanda zehirlenmelere sebep olabilecek güçlü kimyasallardır. Dikkatli olmakta fayda var!

covid-19-surecinde-toplu-tasimada-dikkat-edilmesi-gereken-kurallar
pixabay.com

Bunlara ilaveten hem kendi sağlığımız için hem de başkalarının hayatlarını riske atmamak için eğer kendinizi kötü hissediyorsanız eğer bu araçlara, şartlarınız dahilinde mümkünse, binmeyiniz. Rahatsızlığınız Covid-19’dan kaynaklı olmayabilir. Nezle olmuş olabilirsiniz ya da başka alerjik bir rahatsızlığınız olabilir. Bunun açıklamasını herkese yapamayabilirsiniz. Başkalarını tedirgin etmeye zaten halihazırda insanların artmış endişe seviyelerini daha da arttırmaya hiçbirimizin hakkı yok. Bu bir adaptasyon süreci ve bu süreci hep beraber aşacağız. Yeni normale alışırken de yalnız yakınlarımızı değil sokakta karşılaştığımız bir yabancıyı da düşünmek durumundayız. Aksi halde alışması ve aşılması zor bir süreç olur her birimiz için!

kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar