Covid-19 Döneminde Uyulması Gereken Kurallar – Alışveriş Merkezleri

covid-19-doneminde-uyulmasi-gereken-kurallar-alisveris-merkezleri

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 Döneminde Uyulması Gereken Kurallar – Alışveriş Merkezleri – Yakın geçmişte hayatımızın önemli bir parçası olmuş alışveriş merkezleri özellikle son yirmi yılda modern dünyanın ve kent yaşamının kilit bir noktasına yerleşti. Değişen tüketim anlayışımızın ve alışveriş kültürümüzün dönüşümünü mekansal bağlamda alışveriş merkezleri üzerinden gözlemleyebilirz. Bugün hemen her şehir merkezinde en az bir tane alışveriş merkezi bulunuyor. Sadece tüketimin değil sosyalleşmenin de bir parçası olan alışveriş merkezlerine büyük ilgi ve alaka olduğunu özellikle geçirdiğimiz bu zor günlerde, kapılarında gördüğümüz kuyruklardan çıkarımlayabiliriz.

Covid-19 hayatımızı yeniden şekillendirdi. Bu form verme sürecinde de hepimize yeni alışkanlıklar kazandırdı. Binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan bu hastalık her şeye rağmen bazı alışkanlıklarımızı değiştirecek kadar güçlü değildi. Peki, madem alışkanlıklarımızdan vazgeçemiyoruz, alışveriş merkezlerinin önünde kuyruklar oluşturuyoruz öyleyse burada kontrolü nasıl sağlayabiliriz bunu öğrenmek zorundayız. Aksi halde sonuçları daha kötü olur. Bu noktada alışveriş merkezlerine gidenleri yargılar nitelikte konuşmakta doğru değil zira bu metnin yazar kişisi olarak bende bütün haftasonumu alışveriş merkezinde geçirdim. Sosyalleşmenin bir aracı olan alışveriş merkezleri aylardır eve kapandıktan sonra  yeniden sosyalleşmek için el altındaki en kolay seçenek.

Covid-19 Döneminde Uyulması Gereken Kurallar – Alışveriş Merkezleri

covid-19-doneminde-uyulmasi-gereken-kurallar-alisveris-merkezleri
pixabay.com

Özetle elbette yeni normalimizde alışveriş merkezlerine gidebiliriz. Fakat bununla ilgili uymamız gereken birtakım kurallar var. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Covid-19 Salgın Yönetimi Ve Çalışma Rehberinde alışveriş merkezleri ile alakalı önlemler detaylı bir şekilde anlatılmış.

Gelin uymamız gereken kurallara beraber bakalım;

Öncelikle girdiğimiz AVM’nin Covid-19 kapsamında alınan genel kurallara uyup uymadığından emin olmalıyız. Bunlar başlıca şunlardır: etrafta el temizleyici dezenfektanlar bulunmalı, AVM girişlerindeki hava perdeleri çalışmamalı, AVM  içinde dezenfektan tüneli gibi Dünya Sağlık Örgütü’nün de doğru bulmadığı uygulamalar olmamalı.

AVM içindeki iş yerlerine  gelecek olursak her iş yerinin çalışanı maske ile dolaşmalı. İş yerlerinin girişinde ve özellikle ödeme noktalarında dezenfektanlar bulunmalı sürekli de kontrol edilmelidir. Ödeme noktaları için bir diğer öneri ise bu süreçte insanların nakit ödemeden kaçınmaları yönünde.

Bunlara ilaveten mağaza içlerindeki kalabalık kontrol edilmelidir. İçeriye alınacak müşteri sayısı iş yerinin büyüklüğüne göre değişir.  Sağlık Bakanlığı’na göre doğru olan iş yerinde 8 metrekareye 1 kişi düşmesidir. Elbette dükkanların hepsi büyük değil. Bu yüzden içeride az çalışan olmalı, müşterinin yanında biri içeri alınmamalıdır.

AVM içerisindeki her iş yerinin veridiği hizmet farklıdır. Bu elbette göz önünde bulundurmalı. Bu iş yerleri kendilerince yayınlanan kurallara ayrıca uymalılar. Yani bir elektronik mağazası ile biz kozmetik mağazasının birbirlerinden farklı olarak hassasiyet göstermeleri gereken husular ve uymaları gereken kurallar vardır.

covid-19-doneminde-uyulmasi-gereken-kurallar---alisveris-merkezleri
pixabay.com

Pek çoğumuzun aklındaki bir diğer mesele ise giyim mağazaları ve deneme kabinlerindeki temizlik.  Aslında bunun önlemi mümkün olduğunca deneme kabinini kullanmamaktan geçiyor. Ama eğer gerçekten bir ihtiyaç durumu varsa deneme kabinlerini açan mağazalar, müşterilerin kabinde geçirdiği süreyi 10 dakika ile sınırlandırmalıdır. Her kullanımdan sonra ise kabin havalandırılmalı ve içerideki sık kullanılan yüzeyler temizlenmelidir. Ayrıca kabini kullanacak müşteri kabinde maskeli olmalıdır. Kabin boş ise de mutlaka perdesi/kapısı açık bırakılmalı, havalandırılmaya devam edilmelidir. Bazı mağazaların kabin odaları ufak fakat kabin sayıları çok fazla. İçerideki kalabalığa, kabinler arasındaki mesafeye de dikkat etmekte fayda var. Mağazadaki çalışanlar ellerinden geleni yapsalar da müşterilerin de dikkatli olması gerekiyor. Kabin odası doluysa ya da kabinin veya deneyeceğiniz ürünün temizliğinden şüpheliyseniz hem kendi sağlığınız hem başka insanların sağlığı için bunu çalışanlara –sosyal mesafeye uyarak- bildirmelisiniz.

Özellikle kozmetik mağazalarında karşımıza çıkan bir durumdur ki aynı ürünü pek çok insan deneme amaçlı kullanır. Bu bu süreçte bu tip ürün denemeleri yasak. Bence bu yasak     Covid-19 sonrası dönemde de uygulanmalıdır.

Peki biz müşteriler AVM’lerde nasıl davranmalıyız?

Her şeyden önce AVM içerisinde alınan önlemlere uymalıyız. Mağazalardaki kurallara, kabin kullanımı ile alakalı hususlara dikkat etmeliyiz. Bunu hem kendimiz için yapmalıyız hem diğer insanlar için. Bu noktada AVM’deki personellerin uyarılarını da dikkate almak durumundayız.

Bir diğer faktör sosyal mesafe. AVM’lerde hem öteki müşterilerle hem çalışanlarla sosyal mesafemize mutlaka dikkat etmeliyiz.

Maske alışkanlığını artık herkes kazandı. Yanımıza maske alıyoruz fakat o maskeleri doğru şekilde takmayı bir kenara bırakalım takmıyoruz bile. Ağzımızı ve burnumuzu maskeyle tam kapatmalı ve böyle dolaşmalıyız.

Ayrıca AVM’lerde dolaşırken mümkün olduğunca bir yerlere değmemeye, dokunmamaya gayret göstermeliyiz. Dokunduğumuz takdirde elimizi yüzümüze götürmeden hemen su ve sabunla yıkamalı veyahut el temizleyicilerinden faydalanmalıyız.

pixabay.com

Unutmayalım ki bu süreci en az hasarla ancak herkes üzerine düşeni yaparsa atlatabiliriz. Yukarıdaki hususlara mümkün mertebe dikkat etmeli, dikkat etmeyenleri, gerekli önlemleri almayanları AVM personeline bildirmeliyiz. Covid-19 tutumumuz sadece kendi sağlımızı değil büyük ölçüde beraber yaşadığımız insanların bununla beraber aynı ortamda bir şekilde bulunduğumuz insanların hayatını etkiliyor.

 Tedbiri elden bırakmayalım!

kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar