Çalışanların Büyük Korkusu: Cam Tavan Sendromu

cam tavan sendromu

Paylaşmayı unutmayın.

Çalışanların Büyük Korkusu: Cam Tavan Sendromu – İş yaşamında, çalışanların psikolojisini zedeleyen çok fazla durum vardır. Çalışanlar, birçok sebepten mutsuz, bıkmış ve tükenmiş hissedebilir. Bu durumlar tespit edildikçe isimlendirilmiştir. Cam tavan sendromu da bunlardan biridir. Bu sendrom, öğrenilmiş çaresizlik ya da alışılmış çaresizlik olarak tek cümle ile de tanımlanmaktadır. Ancak bu tanım, sendromu tam olarak anlatmaya yetmez. Sendrom, ağır sonuçları olabilen bir sendromdur.

cam tavan sendromu
Görsel: Charles Forerunner

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Cam tavan sendromu, çalışanların kendilerine koyduğu görünmeyen ve aslında olmayan psikolojik bir sınırın getirdiği bir rahatsızlıktır. Çalışanların uzun süre aynı mevkide çalışması, yükselememesi bu sendromu tetikler. Uzun süre kariyerinde ilerleme kat edemeyen çalışanlar, kendilerini yetersiz bulmaya başlar, işlerini iyi yapmadıklarını düşünür ve asla yükselemeyeceği hissine kapılır. Bu sendrom, aile şirketlerinde aileden olmayan çalışanlarda daha çok görülür. Bunun sebebi de aile şirketlerinde aileden olanlar hızla yükselirken, aileden olmayanların pozisyonların dolu olması sebebi ile bir türlü yükselememesidir. Psikolojik anlamda daha hassas olmalarından ötürü kadınlarda daha çok görülür. Aynı zamanda alt mevkilerde çalışanlarda pek görülmeyen bir sendromdur, daha çok yönetici pozisyonlarında çalışanlarda görülmektedir.

cam tavan sendromu yaşayan kadın
Görsel: Pakistanihr

Cam Tavan Sendromunun Çalışana ve İşverene Verebileceği Zararlar

Bu da diğer birçok sendrom gibi sonuçları ağır olabilecek bir sendromdur. Mutlaka bir uzman ile görüşülmesi gerekir. Daha önceki vakalara bakılarak, bu sendroma yakalanmış bir çalışanın mutsuz olduğu, hayattan zevk almadığı, stresli olduğu ve bu sebeple de birçok ciddi hastalığa yakalanabildiği söylenebilir. Hatta ve hatta psikolojik destek alınmaz ve bu durum aynı şekilde devam ederse, çalışan intihar etmeyi dahi düşünebilmektedir. İntihar oranlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Güney Kore’de bu sendrom sıkça görülmekte ve bazı vakalarda durum intiharla sonuçlanmaktadır.

Görsel: Centralus

Çalışanları cam tavan sendromu ile boğuşan bir şirketin göreceği ilk etki ise bu çalışanlardan faydalanamamak olacaktır. Cam tavan sendromu, çalışanların yaratıcı olamamasına, konsantre olamamasına ve daha fazla çaba gösterememesine sebep olur. Bu da şirkete olumsuz şekilde yansır. Şirket bu çalışanından fayda sağlayamaz ve şirket için önemli bir çalışansa onu kaybederek daha da büyük bir zarara uğrayabilir. Sadece bu sendroma bağlı olarak değil, genel olarak çalışanları mutsuz olan şirketlerin yükselemediği bilinmektedir.

Görsel: Visual Edge Design

Cam Tavan Sendromuna Yakalanmamak Veya Atlatmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Bu sendroma yakalanmamak için öncelikle kişinin pozisyonunu ve işini sevmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra farklı beceriler edinmek ve hobiler geliştirmek kişiyi daha mutlu edecektir ve iş konusu canını daha az sıkacaktır. Aynı zamanda şirketlerin de çalışanlarını cam tavan sendromu gibi sendromlardan koruması gerekir. Bunun için de çalışanlarına mutlu olabilecekleri iş ortamını sağlamalı, maaşlarına ara ara zamlar yapmalı, ikramiyeler vermeli, farklı etkinlikler ile çalışanının içsel sıkıntıya girmesini engellemelidir. Çalışanı övmek, cesaretlendirmek de özgüven kazanmasına vesile olacaktır ve cam tavan sendromuna yakalanmasını önleyecektir.

Hobi
Görsel: Behance

Meşhur Pire Deneyi ve Cam Tavan Sendromu İlişkisi

Meşhur bir deney vardır, cam bir fanusa kapatılan pireler, fanus ısıtılınca yukarı doğru zıplamaya ve kaçmaya çalışır ancak kapak olması sebebi ile dışarı çıkamaz ve bir süre denedikten sonra bunu kabullenir. Daha sonra kapak açılır ve aynı şekilde fanus ısıtılır. Ancak pireler yine dışarı kaçamaz, çünkü kapak olmasına alışmıştır, nasılsa çıkamayacağım diye düşünür ve sadece kapak olması gereken yere kadar zıplar. Cam tavan sendromu da bunun gibidir, kişi bir süre zorladıktan sonra ilerleme kat edemezse, nasılsa ilerleyemiyorum diye düşünüp çabalamayı bırakır ve umutsuzluğa kapılır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar