Blogager Gündem: Bu Hafta Dünyada Neler Oldu?

Blogager Gündem

Paylaşmayı unutmayın.

🇬🇧 İngiltere – AB ile İngiltere Brexit için anlaştı.

İngitere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Londra ve Brüksel’in Brexit üzerine antlaşmaya vardığını açıkladı. Avrupa Birliği liderlerinin onayladığı antlaşmanın yürürlülüğe girebilmesi için Avrupa ve İngiltere Parlementolarında da onaylanması gerekiyor. Ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn, antlaşmanın Theresa May’in müzakere ettiğinden de kötü olduğunu ve milletvekilleri tarafından reddedilmesi gerektiğini söyledi. Benzer şekilde Brexit Partisi Başkanı Nigel Farage da antlaşmanın reddedilmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıntılar için:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50076584

🇨🇱 Şili – Başkent Santiago’da asker sokağa indi. 

Şili’nin başkenti Santiago’nun en önemli ulaşım aracı olan metroya yapılan %4’lük zammın ardından başlayan protestolar şiddet olaylarına dönüştü. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, gösterilerin şiddetle devam etmesi üzerine başkentte OHAL ilan edildiğini açıkladı. Hükümetin yapılan zammı geri çekmeyeceğini açıklamasıyla daha da şiddetlenen protestolarda Başkan Pinera, 1990’dan beri ilk defa doğal afet harici bir durumda ülkenin güvenliğini orduya teslim etti. Detaylar: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50108950

🌎 Dünya  – Domino’s kuzeyden çekiliyor.

İngiliz pizza devi Domino’s; İzlanda, İsveç, Norveç ve İsviçre pazarlarından çekilme kararı aldı. Bu ülkelerde bulunan toplam 115 mağazasını satmayı planlayan şirketten yapılan açıklamaya göre, bu kararın sebebinin her geçen gün düşmeye devam eden satış ve kârlılık rakamları olduğu belirtiliyor. Ayrıntılar için: 

https://www.theguardian.com/business/2019/oct/17/dominos-to-pull-out-of-scandinavia-and-switzerland

🇹🇷 Türkiye – UBER faaliyetleri mahkeme kararıyla sona erdi.

İnternet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber’e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesi talebiyle açılan davayı kabul eden İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, Uber’in tüm faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi. Bilirkişi raporunda “Uber faaliyetlerinin, taksicilik faaliyetleriyle benzer olduğu ve bu durumun haksız rekabet yarattığı” görüşünün bildirildiği aktarıldı. Bu kararlarla birlikte Türkiye’de hizmet veren ve taksicilerin itiraz ettiği Uber’in faaliyetleri durdurulmuş oldu. Detaylar: 

https://www.ntv.com.tr/turkiye/uberin-faaliyetlerine-durdurma-karari,x7-No0Wsy0yCMYijUueAYw

🇱🇧 Lübnan – WhatsApp vergisi protestoları şiddetlenmeye devam ediyor.

Hükümetin iletişime özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme kararı başkent Beyrut ve diğer kentlerde protesto gösterileri başladı. Şiddetlenerek artan gösterilerin ikinci gününde 52 güvenlik görevlisinin yaralandığı, kargaşa çıkaran 70 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Saad Hariri hükümeti, Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp ve benzeri internet aramaları sağlayan uygulamalara günlük 0,20 dolar (20 sent) vergi getirmeyi planlıyordu. Ayrıntılar: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50100658

🇹🇷 Türkiye – ABD ile Suriye konusunda antlaşmaya varıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcıdı Mike Pence arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda mütabakat sağlandı. Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin yapılan kritik görüşmenin ardından Türkiye-ABD ortak bir açıklamada bulundu. 13 maddelik antlaşmada Barış Harekatı’nın 120 saatlik süreyle durdurulması ve YPG’nin bölgesi boşaltması gibi maddeler bulunuyor. Detaylar: 

https://www.sabah.com.tr/gundem/2019/10/18/turkiye-ile-abdden-ortak-aciklama-iste-13-maddelik-o-anlasma?paging=1

🇦🇺 Avustralya – Gazetelerden basın özgürlüğü protestosu. 

Avustralya’da basın özgürlüğünü kısıtlayan yasanın çıkmasının ardından The Australian, Financial Review, The Daily Telegraph gibi çok okunan gazeteler, “Gizli, yayın için uygun değil” mührüyle birlikte “Hükümet hakikati sizden sakladığında neyi örtbas ediyor?” mesajıyla yayım yaptı. Protestoda evlete dair “hassas bilgilere” erişimi kısıtlayan yasadan gazetecilerin muaf tutulması gerektiği savunuldu. Başbakan Scott Morrison ise yaptığı açıklamada basın özgürlüğünün Avustralya demokrasisi için önemli olduğunu ancak bunun için hukukun üstünlüğünün gerekli olduğunu söyledi. Ayrıntılar: 

https://tr.euronews.com/2019/10/21/avustralya-da-basin-ozgurlugu-protestosu-buyuk-gazeteleri-haberlerini-siyaha-boyadi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar