Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Paylaşmayı unutmayın.

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır? – Arama sonuçlarında sıralama, düşündüğünüz kadar karmaşık veya gizemli değildir. Bir sayfanın sıralamada yer alabilmesi için alaka düzeyini belirtmesi ve web sitesinin kendisinin arama motorlarının gözünde yetkili olması gerekir.

Ve her şey anahtar kelimeyle başlar. Anahtar kelime araştırması, sıralamaya giden yolda ilk adımdır.

Üstelik eğlenceli bir tarafı da var. Anahtar kelime araştırması, milyonlarca insanın zihnini okumak gibidir. Dakikalar içinde öğrenebileceğiniz şeyler gerçekten şaşırtıcı:

  • İnsanlar ürün veya hizmetinize gerçekten ne diyor?
  • Kitleniz hangi yanıtları ve bilgileri arıyor?

Burada, dijital pazarlamanız için anahtar kelimeleri nasıl araştıracağınızı öğrenmenize yardımcı olacak birkaç ipucuna yer verdik.

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Photo by fauxels on Pexels

Anahtar Kelime Seçmenin Temel Kriterleri

İdeal anahtar kelime üç durumu kontrol eder:

  • İnsanlar tarafından aranma (arama hacmi). 
  • Web sitenizin diğer sitelere (rekabet) göre gerçekçi bir sıralama şansının oluşu. 
  • Ve son olarak, ifade. Sattığınız ürünle açıklanma veya içerik misyon ifadenizle uyumluluk.
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Inspiration by @orbitmedia.com

Hangi konuların ve anahtar kelimelerin işletmeyle uyumlu olduğunu bildiğimizi varsayarsak, ilk iki kritere odaklanalım:

  • Arama hacmi:
    Bu, anahtar kelimenin popülerliğidir. İnsanlar tarafından aranıyor mu? Çok mu yoksa az mı? Yükselen bir trend mi yoksa tam tersi mi? Hiç kimse tarafından aranmayan bir ifadeyi hedeflemek işe yaramayacaktır.
  • Zorluk:
    Sayfanızın kelime öbeği sıralamasında yer alma olasılığı nedir? İfade için sıralanan diğer sayfalar sizinkinden daha mı yetkili? Sıralama şansınız yoksa da bir cümleyi hedeflemek işe yaramayacaktır.

Amaç, çok fazla aranmayan ve/veya aşırı rekabet içeren ifadeleri diskalifiye etmektir.

Arama Amacı ve Sayfa Türleri

Anahtar kelime araştırmasının ayrıntılarına girmeden önce, arama amacı türlerini inceleyelim. Doğru anahtar kelimeyi bulma ve hedefleme amacını anlamamız gerekir.

Her anahtar kelime niyeti belirtir. Üç ana niyet türü vardır:

  1. Bilgi Sorguları: Bu potansiyel ziyaretçiler araştırma yapıyor ve cevaplar arıyor. Bir soruları veya sorunları var. Bunlar soru işareti anahtar sözcükleridir.
  2. İşlemsel Sorgular: Bu potansiyel ziyaretçiler hem problemin hem de çözümün farkındadır. Yardım arıyorlar. Bu anahtar sözcükler hizmetle ilgilidir, bir ürün türü veya bir işletme kategorisinin adıdır. 
  3. Navigasyon Sorguları: Bu ziyaretçiler temelde sadece bir web sitesine girmeye çalışıyorlar. Web adresini hatırlasalardı, markayı aramak yerine adres çubuğuna yazarlardı. Örneğin: “SciencePlus Laboratuvar Malzemeleri”

Araştırmalar, tüm internet aramalarının %80’inin bilgi amaçlı, %10’unun işlemsel ve kalan %10’unun gezinme amaçlı olduğunu göstermektedir. 

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Sırada, site yapısının ve site haritasının bir anahtar kelime stratejisine nasıl uyarlanacağı var.

İyi planlanmış bir web sitesinde, birçok kelime öbeğine yönelik birçok sayfa bulunur. Anahtar kelime araştırmacısı, her şeyin sayfalar ve kelime öbekleriyle ilgili olduğunu anlar. Her anahtar kelime bir rekabettir. Her sayfa potansiyel bir rakiptir.

Anahtar kelime ile uyumlu bir sayfanız (belirli bir URL) yoksa, o yarışmaya katılmamışsınızdır. Ve sayfa detaylı, son derece bilgilendirici bir sayfa değilse, güçlü bir rakibiniz yok demektir.

Tüm sayfaların anahtar kelime fırsatlarına sahip olmadığına dikkat edin. Bu farklı türdeki sayfalar, farklı türdeki ifadeleri hedefler.

  • Ana sayfa, genellikle genel işletme kategorisi olan en rekabetçi anahtar kelimeyi hedefler.
  • Üst düzey sayfalar daha genel anahtar sözcükleri hedefler.
  • Daha derin iç sayfalar daha spesifik ifadeleri hedefler.
  • Hakkında ve İletişim, diğer birçok sayfayla birlikte bir anahtar kelimeyi hedeflemez.
  • Blog, tüm bilgi amaçlı sorguları alır.

Artık, anahtar sözcükler ve sayfalar arasındaki uyum hakkında bir fikir sahibi olduğumuza göre; en önemli anahtar sözcük verilerini göz önünde bulundurarak anahtar sözcüklerin nasıl araştırılacağına ilişkin ayrıntılara bakalım.

Arama hacmini kontrol edin (Popülerlik)

Her ay kaç kişi bu ifadeyi arıyor? Bu, “arama hacmi” olarak bilinir ve anahtar kelime araştırmasında önemli bir kriterdir.

Bir anahtar kelime için daha fazla talep, daha fazla potansiyel trafik gerekir. SEO yazılımınızdaki herhangi bir kelime öbeği için aylık arama tahmini görebilirsiniz. MOZ ve SEMrush’ta “nöropazarlama web tasarımı” ifadesi için raporun nasıl göründüğü aşağıdadır.

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Photo by @orbimedia.com

Ücretli bir anahtar kelime araştırma aracı aboneliğiniz yoksa arama hacmini kontrol etmek için Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanabilirsiniz. Ancak öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekecek.

Makaleler yazarken, içerik pazarlama şablonundaki anahtar kelime fikirlerini ve bunların aranma hacmini yakalarız. Web sitesi yeniden tasarımları için, büyük bir içerik stratejisi çalışma kitabına kaydedilirler.

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Photo by @orbimedia.com

Düşündüğünüz ifadeleri arayın

Potansiyel bir ifadeyi değerlendirmek için onu aramanız gerekir.

Her bir ifadeyi gerçekten aramadıysanız (ve arama sonuçları sayfalarına yakından bakmadıysanız), kelime öbeğini araştırmayı bitirmemişsinizdir.

Bir SEO uzmanının anahtar kelime araştırması yapmasını izleyin ve seçenekleri değerlendirirken SERP’lere (arama motoru sonuç sayfası) dikkatlice bakarak araçlar ve arama motoru arasında hızla ileri geri atladıklarını göreceksiniz.

Potansiyel bir ifade bulun…

Arayın…

Arama sonuçları sayfasını tarayın…

Başka bir potansiyel ifade bulun…

Kişiselleştirilmiş arama sonuçlarına dikkat edin.

Arama sonuçlarınız her zaman sizin için biraz kişiselleştirilir. Başka bir deyişle, hedef kitleniz tam olarak aynı sıralamaları göremeyebilir. Daha “tipik” arama sonuçları görmek için üç ipucu:

  • Herhangi bir Google ürününe giriş yapmamış bir tarayıcı kullanın.
  • Gizli tarama veya gizli modu kullanın.
  • google.com/adpreview adresinde arama yaparak Google Reklam Önizleme aracını kullanın.

Yine de size ve bilgisayarınıza özel, arama sonuçlarınızı etkileyecek örtülü arama sinyalleri olacaktır. Bu nedenle tamamen tarafsız sonuçları görmek için çok fazla zaman harcamayın. Öyle bir durum maalesef söz konusu değil.

Potansiyel bir kelime öbeği için arama sonuçlarını tararken, kendinize sorular sorarak ipuçlarını ararsınız.

Doğru konumda mıyım?

Konunuzu arayan, arama yapan kişi aynı arama sonuçlarına ulaşsaydı ne yapardı? Hemen tekrar deneyerek başka bir şey ararlar mı?

Başka bir deyişle, üst sıralarda yer alan sayfalar markanız ve içeriğinizle alakalı mı? Değilse, yanlış konumdasınız. Geri dönün ve farklı ifadeler düşünün.

Google, farklı veya daha spesifik ifadeler mi öneriyor?

Google arama sonuçları, ilgili anahtar kelimelerin başka bir kaynağıdır. Siz cümleyi yazmayı bitirmeden önce bile, Google başkalarını önerebilir. Bu önerilen ifadelere ve sayfanın altındaki “İlgili Aramalar” bağlantılarına bakın. Soru ve cevap kutularını arayın. Herhangi bir fikir alıyor musunuz?

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Photo by @orbimedia.com

Organik sıralamaları aşağı çeken çok sayıda SERP özelliği mi var?

Bazı arama sonuç sayfaları reklamlar, resimler, yanıt kutuları ve diğer özelliklerle doludur. Bunlar, yüksek sıralamalı sayfaları aşağı iterek, sıralama yapsanız bile bir arama yapanın sayfanıza tıklama olasılığını azaltır. Bu aslında SEO’daki en büyük trend.

Her bir SERP özelliği, organik arama sıralamaları için tıklama oranlarını azaltır. Böylece belirli bir ifadenin trafik potansiyeli de azalmış olur. Birçoğunu görüyorsanız, Google’ın kendisinin rakibiniz olduğunu keşfettiniz demektir.

İçerik için hangi biçimler sıralanıyor?
Arama sonuçları ürünlerle mi dolu? Görüntüler? Haberler? Videolar?

SERP özellikleri, Google’ın, arama yapan kişinin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için en uygun olduğuna karar verdiği içerik biçimlerine ilişkin ipuçlarıdır. Hedef anahtar sözcükler ve içerik biçimleriyle ilgili kararlara rehberlik edebilirler.

Arama sonuçlarında videolar görürseniz, bu anahtar kelimeyi hedeflemek için normal bir web sayfasıyla birlikte bir video oluşturmalısınız.

Arama sonuçlarının kendisi cevabı sağlıyor mu? – Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Arama sonuçları
Photo by @orbimedia.com

Eğer öyleyse, potansiyel anahtar kelimenizin kısa cevaplı bilgi amacı olan “gerçek amacı” vardır. Google, arama yapan kişinin bilgilerini daha tıklamadan önce hızlı bir şekilde tatmin etmek için elinden gelen her şeyi yapar. Bu “sıfır tıklama” anahtar sözcükleri, hiç kimseye trafik göndermez. Onlardan kaçının.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar