Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Paylaşmayı unutmayın.

Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır? – Müşterinizi neyin motive ettiğini, nerede olduklarını, ne zaman satın almaya hazır olduklarını ve satın almalarının bir sonraki satışınızı nasıl destekleyeceğini anlamak başarı için kritik öneme sahiptir.

Pazarlamacılar, ulaşmaya çalıştıkları tüketiciler hakkında, içgörüye ihtiyaç duyarlar. Bu içerikte müşteri araştırmasını nasıl yapabileceğinizden bahsettik. Keyifli okumalar.

Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?
Photo by fauxels on Pexels

Tüketici araştırması yapan işletmeler, tüketiciyi neyin harekete geçirdiğini anlamak ister. Neden bir markayı seviyorlar ve diğerinden kaçınıyorlar?

Tüketicileri araştırmak, satın alma davranışını, sorunlu noktaları, tutumları ve ihtiyaçları vurgulayacak tüketici profilleri oluşturabilmeniz için iç görüler sağlayacaktır. Bu bilgilere sahip olduğunuzda; ürün geliştirme, müşteri hizmetleri, ödeme prosedürü, pazarlama kampanyaları, iletişim, ücretli reklamlar gibi tekliflerinizi müşteri beklentileriyle uyumlu olacak şekilde iyileştirebilirsiniz.

Örneğin, yeni bir ürün piyasaya sürdüğünüzü varsayalım. Tüketicilerin tam olarak ne aradığını bulmanız gerekecek. Böylece onu optimize edebilir ve taleplerini karşılayabilirsiniz. Tüketici araştırmanız ayrıca yeni ürününüzü mevcut müşterilere nasıl sunacağınız konusunda eyleme geçirilebilir bilgiler sağlayacaktır.

Kısaca tüketici araştırmasını kullanmak, müşteri davranışını neyin etkilediğini daha iyi anlamanıza; iş stratejinizin gelişimini desteklemenize; marka sadakatini ve güvenini artırmanıza ve sağlıklı bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

Tüketici araştırmasının ne olduğuna ve araştırmanız tarafından oluşturulan erişebileceğiniz tüm veri kümeleriyle birlikte şirketinize nasıl fayda sağlayabileceğine daha yakından bakalım.

Tüketici Araştırması Nedir?

Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?
Photo by RF._.studio on Pexels

Tüketicilerin karar verme ve satın alma davranışlarını anlamak; işletmenizin müşterileri merkezine koyabileceği ve tamamen müşteri odaklı olabileceği anlamına gelir. Bu, müşteri memnuniyetini ve bağlılığını artıracak ve daha fazla satış sağlayacaktır.

Pazarlama stratejinize tüketici araştırmasını dahil etmemenin tehlikesi; sektörünüz ve ürününüz hakkındaki üstün bilginize dayanarak varsayımlarda bulunmanızdır. Gerçek dünyadaki müşterileri dinlemek; tüketici taleplerini göz ardı ettiğiniz için işinizi ve/veya ürün geliştirmenizi yanlış yöne götürerek zaman ve para kaybetmemenizi sağlar.

Neden Tüketici Araştırması Yapmalıyım?

Sektör fark etmeksizin, boyutu ne olursa olsun işletmeniz; yalnızca tüketici taleplerini karşılarsanız ve müşteri tabanınızda sadakati artırırsanız başarılı olur.

Markanızın tüketiciler tarafından nasıl algılandığını anlamanız önemlidir. 
Yorumlarının ardındaki duygu. Satın alma davranışları. Rakipleriniz hakkındaki görüşleri. Tüketici iç görüleri olmadan, tüketici davranışlarındaki ve ihtiyaçlarındaki değişiklikleri tahmin etmekte zorlanacaksınız ve bu da işletmenizin büyümesini engelleyecektir. İşte bu yüzden tüketicileri araştırmak markanız için oldukça önemli…

Hedef Kitlenizi Bulun

Bütçeler kesildiğinde ve tüketiciler daha az harcama yaptığında, işler sıkılaştığında, pazarlama hedefinizi oluşturmanın zamanı gelmiş demektir. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın alma olasılığı yüksek olan tüketicileri belirlemek ve onlarla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini anlamak bu noktada çok önemli.

Öncelikle, sorular sorun. Satın alma kararlarını ne etkiliyor? Tüketiciler hangi markaları sizinkilere tercih ediyor? Hangi markalar görmezden geliniyor?

Photo by Lukas on Pexels

Yeni Müşterilerin İçgörüleri

Yeni müşterilerle markanız hakkında konuşmak (sizi hangi kanalda buldukları, markanızla neleri ilişkilendirdikleri, neden bir rakipten size geçtikleri, hangi içeriğin satın almalarına yol açtığı) sizin için neyin işe yaradığına dair içgörü sağlar.

Böylelikle, yeni müşterilerin markanıza yolculuklarını anlamak, gelecekteki kampanyaları hedefleyebileceğiniz anlamına gelir.

Müşteri Kaybını Anlayın

Neden müşteri kaybediyorsunuz? Başka bir markaya geçmelerine ne sebep oldu? Bunu anlayana kadar, yaptığınız her hatayı tekrarlama ve daha fazlasını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyasınız.

Ürünleriniz işareti eksik mi? Fiyatlarınız insanları korkutup kaçırıyor mu? Müşteri deneyimi tıknaz mı? Elbette, neyi yanlış yaptığınızı bilmiyorsanız, iyileştirmeniz imkansızdır. Tüketici araştırması içgörüleri, iş stratejinizi güçlendirmek için veriye dayalı kararlar vermenizi sağlayacaktır.

Photo by fauxels on Pexels

Rekabet Avantajınızı Bulun

Ekibiniz bir masanın etrafına oturabilir ve tüketicilerin ana rakipleriniz yerine neden sizi seçtiğini tahmin edebilir veya tüketicilere sorabilirsiniz.

Ekibinize itiraz etmek istemem. Çünkü hepsinin ürününüz konusunda uzman olduklarını biliyorum, ancak… müşteri girişi olmadan varsayımlarda bulunmak, pazarlama kampanyalarınızın hedeflerini kaçırmasına veya ürün geliştirmenin yanlış yöne gitmesine yol açacaktır.

Tüketici Araştırması Nasıl Yapılır?

En iyi tüketici araştırması, sanat ve bilimi harmanlar. Elbette bu kadar basit değil.

  • İlk adım bir önsezi ya varsayımdır. Sanat bu. Şu kadar basit bir şey olabilir: soğuk soda, ılık sodadan daha lezzetlidir.
    Tüketici araştırması hipotezinizi doğrularsa, pazarlama stratejinizi bunun etrafında oluşturacaksınız. İşte bilim burada devreye giriyor.
  • İkinci adım, sayıları çekmenizi ve piyasada gördüklerinizi anlamlandırmanızı gerektirir. Pazar araştırması araçları burada kesinlikle yardımcı olacaktır.
  • Üçüncü adım elbette içgörü oluşturmadır. Rakamlar size nelerden yararlanmanızı söylüyor? Son olarak, daha fazla sanat, en iyi araçlar ve veri kümeleri tarafından desteklenen olağanüstü bir tüketici araştırma raporuna ve sayılara dayalı bir pazarlama stratejisi oluşturmak olmalıdır.
Tüketici Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?
Photo by Kampus Production on Pexels

Son olarak,

Hipoteziniz hakkında yanılmak sorun değil. Ancak tüketici araştırmanızı yaparken öğrendiklerinizi takip etmezseniz, zamanınız ve çabanız boşa gidecek. Kanıtlanmamış önsezilerinize değil, verilerinize güvenin.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar