Güçlü Etkiler Bırakan Sosyal Sorumluluk Reklamları
İnsanoğlu her geçen gün dünyayı biraz daha ileriye taşırken, bir yandan da kendisini içine çeken derin bir kuyu kazmakta. Gelişen dünya ve teknoloji ile birlikte artık hemen hemen her şey bir tık uzağımızda olsa da tüm bu imkanların görünmeyen, görülmek istenmeyen, gösterilmek istenmeyen(!) bir tarafı da mevcut.
Gelişen teknoloji ve ulaşılabilirlikle beraber artan rekabet ortamında, gün içerisinde her yerde sayısız reklamla karşılaşmaktayız. Kar amacı güden reklamların yanı sıra kurumsal çerçevede, sosyal sorumluluk projeleri çevresinde yapılan son derece başarılı ve çarpıcı reklam örnekleri mevcuttur. Büyük bir titizlikle çalışılan ve insanları hem o an hem de bilinçaltlarında sürekli etki altında tutmayı amaçlayan bu reklamlar, insanların hem kendilerine hem de çevreye karşı daha duyarlı ve bilinçli olmasını sağlamak için yapılmaktadır.
İşte en güzel örnekleri
1. O bir kürk değil, birinin annesi.
2. Beğenmek yardımcı olmuyor. Gönüllü olun. Bir hayatı değiştirin.
3. Şiddeti durdur. Alkollü iken araba kullanma.
4. World Wide Fund For Nature: Korkutucu ve Daha Korkutucu
Vahşi deniz canlılarını düşünmek korkutucu olabilir ama asıl korkutucu olan onların artık var olmadıklarını bilmektir. Denizleri ve deniz canlılarını koruyalım. Denizleri temiz tutalım ve yasak avlanmalara karşı duralım.
5. İşkence mağdurları da tıpkı senin benim gibi insanlar.
İşkence mağdurları da tıpkı senin benim gibi insanlar. İşkence mağdurları ile karşılaştığında sessiz kalma. Ona yardım et.
6. Erken Son. “Eğer sigara içiyorsanız istatiksel olarak hikayeniz olması gerekenden %15 daha erken biter.”
Yapılan araştırmalara göre istatiksel olarak sigara içen insanların hayatları, sigara içmeyen insanların hayatlarına göre %15 daha kısa sürmektedir. Sigarayı bırak. Hikayeni tam yaşa.
7. Ten renginiz sizin geleceğinizi belirlemez.
Ten renginin insanın yaşam kalitesi ile ilgisi yoktur. Ten renginiz hayatınızı nasıl yaşayacağınızı şekillendirmesin. Irkçılığa hayır!
8. Hava kirliliği yılda 60.000 kişinin ölümüne neden oluyor.
9. Teknoloji fiziksel şiddete karşı.
Dünyanın her tarafında şiddete maruz kalan her yaştan insan bulunmaktadır. Şiddete sessiz kalmayın.
10. Çin’de organ bağışını öne çıkaran bir kampanya.
Organ bağışı ile yaşama tutunmaya çalışan insanların hayatlarına ışık olun.
11. Siz toplamazsanız, onlar toplayacaklar.
Bilinçsizce çevreye atılan çöpler, doğayı kirletip uzun yıllar geri dönüşüm sürecinde bulunmaktadır. Aynı zamanda doğaya bırakılan bu çöpler, karınlarını doyurmak isteyen hayvanlar tarafından besin zannedilip tüketilmeye çalışılmakta ve hayatlarına son vermektedir. Doğaya ve hayvanlara saygılı ol.
12. Kağıttan tasarruf et. Gezegeni kurtar.
Gereksiz kağıt tüketimi dünyanın nefesi olan ağaçların ve ormanların yok olması demektir. Kağıt kullanımını dengeli bir şekilde yapmalı ve israfın önüne geçilmelidir. Kağıt tasarrufu yap. Gezegeni kurtar.
13. 300.000 çocuk okula gitmek yerine savaşa gidiyor.
Dünyada 300.000 çocuk okula gitmek yerine yaşadıkları coğrafya ve siyasi nedenlerden dolayı savaşa katılmaktadır. Çocuklara çocukluklarını verin.
14. Tatlı öldürür. Diyabete karşı farkındalığı arttıran bir poster.
Aşırı şeker tüketimi sizi diyabete mahkum bırakır. Tatlı öldürür. Sağlığınıza dikkat edin. Diyabete karşı dikkatli beslenin.
15. UNICEF: Bu fotoğrafın başka bir anlamı olmadığı bir dünya için çalışıyoruz.
Çocuk tacizleri ve istismarlarına karşı mücadele verin.
16. Cinsel istismarcılar, çocuğunuzun akıllı telefonunda gizlenebilir.
Çocuk istirmarlarına ve tacizlerine karşı bilinçli davranın. Çocuklarınızı bu kişilere karşı bilinçlendirin ve onların tuzaklarına düşmelerine engel olun.
17. Sen bir çizim değilsin. Anoreksiyaya hayır de.
Kendini toplumun çizdiği kalıplara göre şekillendirme. Sen kendin güzelsin. Moda çizimlerindeki kız olma. Kendini anoreksiyaya mahkum etme. anoreksiyaya hayır de.
18. Aç birini doyurmanın ne kadar kolay olabileceğini görebiliyor musun?
Dünyada birçok insan açlık ile mücadele etmekte. Onlara yardım elini uzat. Market arabanı doldururken onlar içinde alışveriş yap. Aç ve evsizler için gönüllü çalışmalarda bulun ve bağış yap.
19. Ne ekersen onu biçersin!
Haksız bir savaş sonunda tüm korkunçluğu ile sana geri dönecektir.
20. Gelişen dünyadan bir kare: Var olmaması gereken bir özçekim.
Gelişen dünyanın yanında hala hak etmediği şartlarda yaşayan çocuklar ve insanlar bulunmakta. Gelişen dünya herkes için gelişmemekte. Sessiz kalma.
21. Kan ver. Bir başkasının hayatını yenile.
Kan bağışı her sağlıklı bireyin belirli aralıklar ile yapması gereken bir bağıştır. Kan bağışı yapmayı ihmal etme. Bir başkasının hayatta kalmasına kan vererek yardımcı ol. Kan ver, hayat tazele.
22. Yaptıkların sana geri dönecektir. Denizleri temiz tut.
Deniz kirliliği sadece denizi ve denizde yaşayan canlıları değil aynı zamanda insan sağlığını da çok derinden etkilemektedir. Kirlenen deniz ile birlikte deniz mahsülleri de kirlenmekte ve doğallıklarından uzaklaşmaktadır. Doğaya saygılı ol. Denizi temiz tut.
23. Elm Grove Emniyet Müdürlüğü: Daha yavaş daha iyi!
Aşırı hız, hem sizin hem de etrafınızdakilerin can güvenliği için çok tehlikelidir. Hız limitini aşmayın ve trafik kurallarına uyun. Daha yavaş daha iyi.
24. Çocuk işçilik. Konuşmazsan, durmaz.
dünyanın birçok yerinde çocuk işçilik yapılmaktadır. Çocuklara çocukluklarını yaşatabilmek için göz yumma, susma, göz yumma. Sessiz kalma. Çocukların haklarını savun.
Son zamanlarda dünyanın karşı karşı olduğu sorunlar, dünya geliştikçe daha da çok artmakta. Dünyaya, canlılara duyarlı olan markalar ve kuruluşlar tarafından her yıl birbirinden farklı ve dikkat çekici sosyal sorumluluk reklamları ve kampanyaları geliştirilmekte.
Daha güzel bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için bilinçli bir hayat yaşamaya başlamamız gerekmektedir.
Sosyal sorumluluk kokan kampanyaların pazarlama dünyasına etkilerini “Doğa Dostu Reklamların Pazarlamaya Katkısı” ve “H&M Değiş-Tokuş Marketini Açtı!” başlıklı yazılarımızdan da okuyabilirsiniz.