Nedir bu iNFT?
NFT’yi yeteri kadar duyduğumuzu düşünüyoruz. Peki NFT’den sonra gelen yeniliklerden ne kadar haberdarız? Gelin iNFT dedikleri neymiş birlikte inceleyelim.
Bir yapay zeka şirketi olan Alethea AI, sanal bir varlığı hayata geçirmek için Londra merkezli sanatçı Robert Alice ile bir işbirliği yaptı. Bu işbirliği içerisinde, AI teknolojisini kullanarak Alice adında sanal bir varlık yarattılar. Robert Alice’in yarattığı kişiliğe dayalı olarak insanlarla sohbet edebilen benzersiz bir varlık istiyorlardı. Bunun için de türünün tek örneği olduğundan emin olmak için şeffaf ve güvenli NFT teknolojisini kullandılar.
Alethea AI’da, NFT’lerin eninde sonunda akıllı NFT’ler (iNFT’ler) haline geleceğine, etkileşimli, akıllıca üretken yeteneklere sahip olacağına ve önümüzdeki on yıllarda mantıklı ve muhtemelen insan düzeyinde zekaya sahip olacağına inanıyorlar.
Bu konsept bizim için hala oldukça yeni. NFT’ler bir süredir hayatımızda ama iNFT olayı tam bir oyun değiştirici gibi duruyor. Peki nedir bu iNFT tam olarak? Nasıl üretiliyor? Ne işe yarıyor? Şimdi gelin bu soruların cevabına hep beraber bakalım.
NFT’ye neden ihtiyaç duyduk?
iNFT’lere girmeden önce NFT’nin nasıl oluştuğuna ve altında yatan mantığa bir göz atmamız gerekiyor. Ve işe en baştan, internetin icadından başlamalıyız.
İnternet’in şu anda hayatımızda oldukça geniş bir yer kapladığını inkar edemeyiz. Telefonumuz, bilgisayarlarımız, saatlerimiz hatta bulaşık makinemiz bile an itibariyle internete bağlı. İnternet evet hızlı ve bilgi aktarımı konusunda oldukça ucuz. Ama iş değer aktarmaya geldiği zaman burada devasa bir boşluk var.
İnternet üzerinden bilgi ucuza aktarılabilir, ancak temel değeri aktarılamaz. İçerik oluşturucular ise bu yüzden verimliliğe ve hıza önem verdiler. Yarattıkları içeriklerin değeri önemli değildi. Önemli olan hızlı bir şekilde talebi doyurmaktı.
Fakat sonra medya tüketimi hızla arttı ve bu içerik oluşturucular geride kalmaya başladı. Bu konu özellikle belirli bir kesimi rahatsız etmeye başladı ve sonuç olarak isyan ettiler. Çözüm olarak onlara tek bir şey söylediler: kodlamayı öğrenin.
Ve onlar da tam olarak bunu yaptılar.
NFT’ler nasıl hayatımıza girdi?
Non-Fungible Token (NFT), işte tam olarak bu ihtiyaca cevap olarak doğdu: Değer aktarma.
NFT’ler, medya parçalarını benzersiz bir şekilde temsil eden blok zinciri tabanlı kayıtlardır. Medya, sanat, videolar, müzik, gifler, oyunlar, metin ve kod dahil olmak üzere dijital herhangi bir şey olabilir.
Özel bir kriptografik token türü olan NFT, kopyalanamaz ve türünün tek örneğidir. NFT’nin özgün ve biricik olması, karşılıklı olarak kendi türünden başka bir token ile takasının yapılamamasına yol açar. Bu durumda NFT’ye aktarılan bir sanat eserinin özgünlüğü kolayca doğrulanabilir ve eserlerin kopyalamasının önüne geçilir.
Bunlar NFT’lerin ilk versiyonları için oldukça önemli bir temel teşkil eder. Fakat yaklaşan devrim için oldukça eksiktir. Çoğu NFT’de telif ödemelerini tanımlayan kod gömülüdür. Ancak NFT ortamının bir parçası olarak programlanabilir NFT tasarım alanının yüzeyi henüz tam çizili değildir.
Alethea AI’da, bu açığı göz önünde bulundurmuştur. AI’yı NFT’lere yerleştirmeyi amaçlar.
Peki o zaman iNFT nedir?
Bir iNFT, değişmez akıllı sözleşmesinin bir parçası olarak bir GPT-3 istemiyle gömülü olan akıllı bir NFT’dir. Oluşturulan iNFT yalnızca algılanabilir şekilde akıllı olmakla kalmaz. Aynı zamanda akıllı sözleşme katmanında istemler depolandığından hem etkileşimlidir hem de animasyon yeteneklerine sahiptir.
“Sabit kodlanmış istemler, yalnızca birkaç adımlı ve tek adımlı öğrenmedeki son atılımlarla mümkün olan üretken olasılıkları kolaylaştırmak için son teknoloji bir Transformer Language modelini çağırır.” diyor Alethea’nın kurucu ortağı ve CEO’su Arif Khan.
iNFT’ler esasen NFT’lerin değerini 100 kat artırır. Akıllı, ölçeklenebilir, üretken, etkileşimlidirler ve Alethea AI’nın protokolü aracılığıyla ağ bağlantılı zekaya erişimleri vardır.
Alethea AI Protokolünün zarafeti nedeniyle, akıllı komut istemi tasarımını ve dilini bir NFT’ye yerleştirmek için yalnızca uzman komut istemi mühendisleri ve tasarımcıları olmanız yeterlidir. OpenAI modeline bağımlılık nedeniyle merkezileşme riskleri bol olacaktır. Ancak yeni açık kaynak yaklaşımları önemli vaatler taşır. Ayrıca gerçek dünya uygulamalarını hızlı bir şekilde aktarır.
iNFT’ler ne özellikler taşır?
iNFT’lerin normal NFT’lerden en büyük farkı gömülü zekaya sahip olmasıdır. Değişmez mimarisinin bir parçası olarak gömülü GPT-X’te önceden tanımlanmış veya gelişen bir bilgi istemi, etkileşimli konuşmada üretken olanaklar yaratır.
Bunun yanı sıra kendi kendine öğrenebilme yetkinliğine sahiptir. Böylece bilgi biriktirir ve sahibine, yaratıcısına ve nihayetinde ağın kullanımına sunulan yeni zeka biçimlerinin kilidini açar.
Kullancılar iNFT’leri evrensel olarak kullanırlar. Herhangi bir izne tabi değildir.Ayrıca sansüre dayanıklı bir altyapısı vardır.
Son olarak iNFT’ler oldukça değerlidir. Kısmi sahiplik yoluyla sahip, içerik oluşturucu ve toplulukları tarafından erişilebilen bir değer biriktirir.
Sonuç olarak şimdi NFT’yi akıllı, takas edilemez, kıt bir varlığa dönüştürmemize izin verecek sonsuz derinlik ve boyutta bir tasarım alanına giriyoruz. Geleneksel Koleksiyon Öğeleri maddi arzularımıza hitap ederken, iNFT’ler duygusal olanlara hitap edecek: sosyal ve hatta manevi arzular.
iNFT’ler ayrıca bizi farklı bir teknolojik ve ahlaki boyuta itiyor. Akıllı NFT’lerimiz bir gün atalarımızın dil yapılarını veya yarattığımız, satın aldığımız yeni sanal varlıkları ve arazi parsellerini temsil edebilir. Her biri sadece bir değer deposu değil, aynı zamanda değerli anlam ve anlatı yapılarının da sahibi olacak. Ahlak ve değer sistemlerimizi aynı anda yükselterek bu gücü etkin bir şekilde yönetmeyi seçmeliyiz.
Kısacası iNFT’ler bize kendi yaşamlarımız hakkında daha fazla şey öğretecek. Çünkü onlar, doğuştan gelen arzumuzun bir uzantısı olacaklar.