3 Adımda Marka Kimliği Oluşturmak

3 Adımda Marka Kimliği Oluşturmak

Paylaşmayı unutmayın.

3 Adımda Marka Kimliği Oluşturmak- Marka kimliğinizi geliştirmek bir logodan çok daha fazlasıdır. İş değerlerinin nasıl oluştuğunu, marka ürün ve hizmetleriyle bu değerlerin nasıl iletişim kurduğunu ortaya kuran yapıdır.  Marka, görsellik ve tasarımın birleştiği, müşterilerin markayla etkileşime geçtiklerinde hissetmeleri amaçlanan duygu ve izlenimler bütününü ifade eder. Esasen marka kimliği, işletmenizin fizikselliği ve kişiliğidir.

3 Adımda Marka Kimliği

3 adımda marka kimliği
Photo by Photo Mix on Pixabay

Marka kimliğini bu denli önemli kılan birkaç neden saymak mümkün. Promosyon varlıklarınız için bir şablondur. Yani müşterilerinizin işletmenizin sosyal profilindeki logodan e-ticaret web sitenizdeki ürün açıklaması kopyasına kadar göreceği her şeydir.

Marka kimliği, şirketin değerleriyle uyumlu ve iyi tanımlanmış olduğu müddetçe müşteri gözünde güven oluşturur. Güçlü bir marka kimliği, markanızı temsil eden fiziksel unsurlardan yoksun olan çevrimiçi işletmeniz için ekstra öneme sahip.

İyi bir markalaşma için elbette biraz çalışma ve zaman gerekiyor. Marka kimliğinizi üç basit adımda oluşturmaya nasıl başlayabileceğinize bir göz atalım.

Markalaşma İnsanlarla Başlar

3 adımda marka kimliği oluşturmak
Photo by Joseph Mucira on Pixabay

Markalaşma müşterilerle başlar. Müşterilerin marka hakkında bilgi edinişi, tıpkı bir insanla tanışma anına benzer. Markaya olan ilgilerini cezbedecek olan şey, ilk izlenim ve ilk birkaç alışveriştir. Markanız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaktan heyecan duyduklarında, oyunun içindeler; müşteri olmaya ve bir markayla özdeşleşmenin getirdiği aidiyet duygusunu hissetmeye hazır hale gelirler.

Markalaşma çalışanlarınızla başlar. Şirketinizin ilk marka elçileri çalışanlarınızdır. Ekip yapısının tasarlanmasından ekipleri oluşturan kişileri eğitmeye kadar, dahili markalaşma da marka kimliği oluşturmanın bir parçasıdır. Dahili markalaşma, şirketin temel kültürünü her seviyedeki çalışanlara taşır. Böylece müşteriler için markanın gerçek temsilcileri olabilirler.

Markalaşma İçsel Değerlerini Korur

Markalaşma İçsel Değerlerini Korur
Photo by ar130405 on Pixabay

Marka kimliği, şirketin değerleriyle uyumlu olmalıdır. Aynı zamanda marka büyüdükçe yeniden tanımlanmış olsa da temel değerleri korumalı. Bir markanın logosu ve sloganı zamanla gelişebilmekte, değişiklik gösterebilmekte. Ancak bu değişim tutarlı olmalı. Hem marka kimliği açısından hem de akılda kalıcılık bakımından..

Marka kimliği, rahatsız edici şekilde göze de batmamalı, fazla arka planda da kalmamalı. bununla birlikte marka kimliği, markanın logoları, tipografisi, renkleri, ambalajları ve mesajları aracılığıyla iletilmelidir.

Örneğin, organik bir bebek maması şirketi, marka kimliğindeki beş duyuyu harekete geçirmeye çalışmalıdır. Böyle bir şirketin logoları ve tipografileri, temizliği belki de bir doz sevimliliği ve sıcaklığı ifade edebilir. Bu noktada sonsuz bir fikir havuzu mevcut.

Müşteri yolculuğunun başından sonuna kadar müşterilerinizin marka kimliğinizi deneyimlemesine izin verin.

Marka kimliğinde tutarlılık; tasarım tarzı, renk uyumu, markanın farkındalık oluşturabilir durumda olmasını ifade eder. Bu anlamda tutarlı bir marka kimliği, müşteriyle marka arasında güven ilişkisinin oluşmasını sağlayacaktır. Marka tutarlılığının artırılması ise müşterinin markaya bağlılık geliştirmesi için bir basamak oluşturacaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar