Godiva Logosu – Lady Godiva Hikayesi
Godiva Logosu – Lady Godiva Hikayesi- Godiva logosunda yer alan at üzerindeki kadın resmini görmüşsünüzdür. Peki bu resmin hikayesini duymuş muydunuz?
1926 yılında Pierre Draps tarafından kurulan Godiva çikolatalarına adını veren Lady Godiva’nın ilginç bir öyküsü bulunuyor. Böyle ilham verici bir hikayeden esinlenerek tasarlanan logo, markaya olan bakışınızı değiştirebilir!
Lady Godiva’nın Hikayesi
Sadakat, başkaldırı, tutku ve şefkatin hikayesi…
11. yüzyıl İngiltere’si…Coventry halkı, Lord Leofric’in koyduğu vergiler altında ezilmekte, gece gündüz çalışmalarına rağmen, tüm kazançları vergiye gittiği için yokluk ve sefalet içinde yaşamaktadırlar. Lord Leofric’in eşi Lady Godiva halktan yana tutum alır. Eşini vergileri indirmesi yönünde ikna etmeye çalışır.
Lady’nin bu ısrarlarından rahatsız olan Lord Leofric, eşine asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklif yapar. Ancak, at sırtında, sadece saçlarına sarınarak Coventry sokaklarını boydan boya geçerse, vergileri düşüreceğini söyleyen Lord, eşinin buna cesaret edemeyeceğini ve böylece baskılarının azalacağını düşünür.
Ancak Lady Godiva tüm cesaretiyle, vakur ve kendinden emin bir şekilde bu isteneni yapmak için atına geçer. Durumdan haberdar olan halk asil bir davranış sergiler ve Lady’nin onurunu kırmamak için evlerine çekilir, perdelerini kapar. Tüm esnaf o vakitte dükkanlarını kapatır ve sokaklarda kimsecikler kalmaz, hiçbir pencerenin perdesi aralanmaz. Lady’nin bu cesur davranışı karşısında, insanlar ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak gösterirler.
Lady Godiva at sırtında yalnızca saçlarına dolanarak sokakları boydan boya geçer. Ancak kendine hakim olamayan ve evindeki ufak bir delikten Lady’e bakma gafletinde bulunan biri vardır. Meraklı Tom. Lady’e baktıktan sonra kör olmuştur ve ‘Peeping (Röntgenci) Tom’ olarak anılmaya başlanmıştır.
Freud’un Meraklı Tom Hakkındaki Yorumu
Halk Tom’un lanetlendiğini söylemiştir yıllarca. Freud‘a göre ise Tom, gerçek bir sanatçıydı. Yaptığı şey Godiva’yı gözetlemekti ve bu ahlaken yanlıştı. Lakin bu ahlak yanlışlığı kendi elinde olan bir şey değildi ve bu yanlışa sapmasa ‘sanatçı’ olamayacaktı.
Bütün bu olanlardan sonra Lord Leofric eşine vermiş olduğu sözü tutar ve vergileri indirir. Halk Lady’e minnettardır. Leofric ise kısa bir zaman sonra ölür. Kimilerine göre erdemli karısına reva gördüğü muamelenin pişmanlığıyla kahrolmuş, hasta düştükten sonra bir daha iyileşememiştir.
Hikayenin Versiyonları
Elbette bu hikayenin birçok versiyonu bulunuyor. Kimilerine göre Lady’nin çıplak yürüyüşüyle kastedilen şey “mücevher ve iktidarı temsil eden diğer sembollerden arınmış bir biçimde” yürümesiyken, kimilerine göre Lady yürüyüş sırasında vücudunu uzun saçlarıyla kapar ve sadece “kar beyazı” bacakları görülür. Bazıları ise Godiva’nın tümüyle çıplak olduğunu, bu saçlarla örtünmüş versiyonun kilise tarafından eklendiğini ileri sürerler.
Yine Tom’un sonradan öldürüldüğü söylentileri olduğu gibi, bu durumdan haberdar olmadığı, sonrasında öğrenince kendisinin büyük bir utanç yaşadığı ve gözlerini kör ettiği de söylentiler arasında.
Birçok versiyonu olan bu hikayenin teması ise; boyun eğmeyen, haksızlık karşısında direnen bir kadın.
Lady Godiva’nın cesareti ve kararlılığı ise birçok kişiye ilham olmuştur. Ressamlara, heykeltıraşlara ve hepimizin yakından tanıdığı “Godiva”ya.