Neden Gökyüzünde Henüz Elektrikli Uçaklar Göremiyoruz?
Neden Gökyüzünde Henüz Elektrikli Uçaklar Göremiyoruz? – Teknoloji, ilerleyişini takip edilmesi gayet zor bir şekilde sürdürürken, özellikle elektrikli araçlar her geçen gün artan bir kullanım oluşturuyor. Tüm dünyada elektrikli araç teknolojileri konusunda çalışmalara devam edilirken, en çok merak edilen konulardan birisini de elektrikli uçak teknolojileri.
Bugün şehir trafiğinde görebileceğiniz onlarca farklı marka ve model elektrikli araç yer alıyor. Ancak hava yollarında halen elektrikli araçların yer almaması ise ilginç bir durum oluşturuyor. Aslında bu konuda dünyanın farklı ülkelerinde yüksek teknoloji çalışmalar gerçekleştirilirken, yakın süreçte de birkaç elektrikli uçak uçuş denemesi gerçekleştirildi.
Neden Gökyüzünde Henüz Elektrikli Uçaklar Göremiyoruz?
Elektrikli Uçaklar Ne Zaman Semalarda Olacak?
Elektrikli hava araçları konusunda yapılan projeler incelendiğinde, bu konuda neredeyse çok büyük çalışmalar ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Örnek olarak, dünyanın oturma kapasitesi anlamında da en geniş elektrikli hava araçlarından biri olarak ABD’de geliştirilen bir proje ile birlikte yakın süreçte ilk hava denemesi gerçekleştirildi.
2020 yılı Mayıs ayında yapılan uçuş denemesinde MagniX adı verilen elektrikli uçak ilk defa havalandı. 9 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan uçak, ABD Washington eyaletinde gerçekleştirilen 30 dakikalık bir sürüş ile birlikte denemeye alındı. MagniX temel olarak, Cessna Caravan tipi bir uçak üzerinde yapılan çalışmalar ile birlikte tasarlandı. Bu uçak üzerinde elektrikli motor eklentisi sağlanması ile birlikte yaklaşık 160 kilometre menzil sağlayan bir uçuş denemesi tamamlandı.
Elektrikli Uçak Teknolojisi Nasıl Gelişecek?
MagniX sayesinde elektrikli uçak konusunda umutlar artış göstermeye başladı. Özellikle koronavirüs gibi salgın olayları sonrasında da havacılık sektörü hibrit uçak motoru konusunda daha yoğun çalışmalar başlattı. Fakat uzmanlar tarafından bilindiği üzere büyük boyutlu uçakların sadece elektrik enerjisi ile çok büyük mesafeler kat etmesi için kullanılabilir ağırlığa sahip profesyonel pil kapasiteleri bulunmuyor.
Havacılık sektöründe elektrikli uçak konusunda teknolojilerin geliştirilmesi için çok yoğun güvenlik testlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aslında MagniX örneğinde olduğu gibi küçük kapasiteli uçaklarda elektrikli motorların hız sağlayabileceği düşünülürken, bu konuda da yine umut vadeden çalışmalar da devam ettiriliyor.
Yaklaşık 15 yıl gibi bir süreç içerisinde yani 2030’lu yıllar sonrasında 1000 kilometre üzerinde mesafelerde yol kat edebilecek elektrikli hava aracı teknolojilerinin artık dünyada kullanılabilir olacağı düşünülüyor. Bugün fosil yakıt kullanan hava araçlarının yerine hibrituçak teknolojisi sayesinde gelecekte 1 saatlik uçuş için yüzde 70 gibi bir orana kadar yakıt tasarrufu elde edilebileceği düşünülüyor. Ayrıca elektrikli hava araçları sayesinde CO2 salınımı ve sera gazı konusunda da daha çevreci bir yaklaşım elde edilmesi tahmin ediliyor.
Devam Eden Elektrikli Uçak Projeleri
Dünya genelinde elektrikli hava aracı konusunda önemli markalar tarafından da halen birçok farklı proje üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Zunum Aero firması, 27 koltuk ve 1000 kilometre gibi bir menzil sağlayacak bir elektrikli hava aracı geliştirme çalışmalarına devam ederken, Alman firması Lilium ise taksi tarzında 5 kişilik bir elektrikli jet motoru projesi üzerinde çalışmalara devam ediyor.
Yakın süreçte Airbus ve Rolls-Royce firmaları tarafından da hibrit elektrikli hava aracı çalışmaları başlatılmış olduğu bilinse de firmalar yakın süreçte bu çalışmalarını iptal ettiklerini ilan ettiler. Bugün aktif olarak çalışmaları devam eden ve yakın gelecekte gökyüzünde görme imkanımız bulunacak MagniX teknolojisi ise bilinen koşulda dünyanın en optimum kullanımını sağlayan elektrikli uçak projelerinden biri olarak görülüyor. Hatta bu konuda dünya genelinde 3 bine yakın Cessna Caravan birçok ülkede kullanılmaya devam ediyor.