Normalleşme Sürecinde Hibrit Çalışma Sistemi Ön Plana Çıktı
Normalleşme Sürecinde Hibrit Çalışma Sistemi Ön Plana Çıktı – Profesyonel bir araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen anket çalışması kapsamında iş hayatı içerisinde ofis mantığında talep edilen değişimler belirlendi. Şirket sahipleri, üst düzey yöneticiler ve beyaz yakalı çalışanlar tarafından katılım sağlanan ankette, katılımcılar ofislerde ve ofis mobilyası gibi noktalarda hijyen protokolleri uygulanması önceliği üzerinde durdu.
Şirket tarafından normalleşme kapsamında çalışma ortamları ile ilgili beklentileri belirleyebilmek için bir anket çalışması düzenledi. Çalışma 13-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilirken, 554 kişinin katıldığı ankette %32,7 şirket sahibi, %14,8 üst düzey yönetici ve %52,5 beyaz yakalı çalışan katılımı yer aldı.
Normalleşme Sürecinde Hibrit Çalışma Sistemi
Değişen Çalışma Sistemleri
Koronavirüs salgını sonrasında normalleşme süreci ile birlikte çalışma hayatında değişen çalışma alanları ile ilgili sorulara;
- %44,2 oran ile evde çalışıldığı,
- %26,5 oran ile ofis ortamında kısıtlı veya nöbetleşe çalışıldığı,
- %18,4 oran ile eski sistemde çalışmaya devam edildiği,
- %7,2 oran ile ofislerin kapandığı ve artık çalışma ortamı bulunmadığı yanıtı verildi.
Ofis ortamında gerçekleştirilen değişiklikler ile alakalı sorulan soru kapsamında;
- %67,7 her noktaya dezenfektan konulduğu,
- %36,5 masaların sosyal mesafe ile yerleştirildiği,
- %33,4 masa seyrekleştirme planı uygulandığı,
- %14,4 gibi bir oranda ise hiçbir çalışma yapılmadığı cevapları verildi.
Ev Ortamında İhtiyaçların Karşılanması
Ev ortamında çalışmak zorunda kalan kişilere ofis ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı sorulurken;
- %84,5 kısım kendi mobilyalarını kullandığını,
- %4,9 oran evinde bir alan oluşturarak çalışma masası ve sandalye satın aldığını,
- %1,6 gibi bir oran ise sadece çalışma koltuğu satın aldığını belirtti.
Hibrit Çalışma Sistemi Mi, Ofis Ortamı Mı?
Hibrit çalışma sistemi son yıllarda popüler bir hale gelirken, özellikle birçok şirket tarafından da gayet gözde bir sistem olarak görülmektedir. Bu sistemde çalışanlar, mesai sürelerinin yarısını ev ortamında, diğer yarısını ise ofis ortamında tamamlamaktadır. Bu kavramın göz önünde bulundurulması ile birlikte katılımcılara ofis ortamı mı veya hibrit çalışma sistemi mi sorusu soruldu. ,
Katılımcıların %48,7 gibi bir oranı ofis ortamında çalışmaya devam etmek istediğini ifade ederken, hibrit sistemini benimseyen kişilerin oranı ise %43,9 olarak tespit edildi. Ayrıca %7,4 gibi bir oran ise sadece evde çalışmak istediklerini belirterek yanıt verdi.
Ofislerde Değişim Gerekliliği Bulunuyor Mu?
Anketin son bölümünde katılımcıların %52 oranı normalleşme gereği ofislerde değişim yapılmasına gerek olmadığını ifade etti. Ancak %70,2 kısım maske, eldiven ve el dezenfektanının her noktada bulunması gerektiğini ifade ederken, yüzde 67 kısım detaylı temizlik protokolü gerektiğini ve %54 kısım ise fiziki mesafenin artması gerektiğini önerdi.
Normalleşme sürecinde birçok kişi ofislerin artık kapalı ofis konumuna dönüşmesi gerektiğini düşünürken, anket katılımcılarının %71,8 gibi bir oranı kapalı ofis dönüşümünün olmayacağını düşündüğünü ifade etti. Yüzde 72,6 gibi bir oran ofis mobilyalarında değişim olmayacağını düşünürken, değişim isteyen kişiler ise farklı başlıklar ile bu değişimi savundu. Bu çerçevede değişim isteyenler arasında;
- %70,2 oran kolay dezenfekte edilecek mobilyalar,
- %64,9 oran çevreye saygılı üretim ile mobilyalar,
- %58,9 oran antibakteriyel kumaşlar,
- %52,3 oran daha dar alanlarda özel tasarım mobilyalar,
- %51,7 oran ise kaplama ve boya konusunda hijyeni destekleyen malzemeler gerekliliği ifadesinde bulundu.
Araştırma; Google formlar üzerinden gerçekleştirilirken, 554 kişi içerisinde İstanbul, Ankara, Rize, Samsun, Bursa, Uşak, Adana ve İzmir gibi 41 farklı şehirden katılım yer aldı. Yüzde 62,5 oranında erkek ve %37,5 oranında kadın katılımcı yer alırken sağlık, inşaat, tekstil, danışmanlık, eğitim, gıda ve bilişim gibi birçok sektörden katılım oldu.