Geleceğe Doğru Adım Adım
Geleceğe Doğru Adım Adım – Teknoloji hayatımızın her alanına gün geçtikçe daha çok yayılıyor. Mutfak gereçlerinden tutun uzay keşiflerine kadar hayatımızın yardımcısı oluyor. Hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen insanlığa katkı sağlamak için çevre dostu gereçlerden tutun; can güvenliği için kumanda edilen araçlara kadar gelecek nesil güvence altına alınmaya çalışıyor.
Otonom Taksi ile Seyahat
Otonom otomobiller son dönemlerde sıkça gündemde olan bir konu. Bu alanda gelişmeler ise Çin’ de yaşandı. Uber’in Çin’deki en büyük rakibi olan Didi Chuxing otonom taksi filosunu hizmete sunmak için çalışmalara başladı.
Çin’ deki ilk büyük ölçekli kendi kendine sürüş taksi hizmeti olmayı hedefleyen Didi, 4. Seviye sürüş araçlarını kullanıma hazırlıyor. Seviye 4: Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından tanımlandığı üzere, otomatik sürüş araçları anlamına geliyor. Şanghay hükumeti de bu konuya olumlu bakıyor. Başlangıçta otomobillerde bir insan şoför de bulunacak. Bu araçların planlamaları da 30 farklı modeli kapsayacak. Bu teknolojinin hayata geçişi henüz kesinleşmedi.
İnsansız Su Altı Aracı: “Kaşif”
Mars’ın ve Ay’ın tamamı haritalanmış iken okyanusların sadece %5‘lik bir kısmı keşfedilmiştir. İşte bu projenin çıkış noktası su altının bilinmezliğidir. Yerli yazılım ve donanıma sahip olan “Kaşif” su altı dünyası tutkunları için harika bir teknoloji. Özellikle dalmayı sevenler, tekne sahipleri ve balıkçılar tarafından tercih edilecek gibi görünüyor.
Kaşif’in teknik özellikleri oldukça iyidir. Çocukların kullanabileceği kadar basit ve bir kullanıma sahiptir ve dayanıklıdır. Endüstriyel amaçlar için uygun, 100 ms gecikmeli canlı görüntü ve bu görüntüyü telefona ve bilgisayara aktarabileceğiniz kumanda paneli mevcuttur. 720p görüntü kalitesi ile fotoğraf çekmek de cabası.
Akıllı Mini Bahçe: ” Platone “
Bitkileri sulamak vakit alan bir iş. Sulamanın doğru ayarlanmaması veya unutulması bitkiler için kötü olabilir. Platone, kullanıcıların aynı anda 5 farklı bitki yetiştirmesine olanak vermektedir. Akıllı aydınlatma ve otomatik sulama yapan kompak boyutlu bir yetiştirme sistemidir. Gerçek zamanlı mobil uygulaması ile kullanıcılar istedikleri gibi ayarlama yapabilir.
Platone, her bitkinin farklı su ihtiyacı olduğu gerçeğinden yola çıkarak sulama sistemini de ayarlanabilir yapmıştır. Ayrıca bitkilerin verimli ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için geniş dalgaboyuna sahip ışıklarla donatılmıştır. Kullanılan ışık doğal güneş ışığının taklididir ve tamamen zararsızdır.
Geleceğe Doğru – Yüzen Çiftlikler
BM, 2050 yılına kadar dünyada iki milyar daha fazla insan olacağını ve yüzde 70 daha fazla gıda talebinde bulunacağını öngörüyor. O zamana kadar, yüzde 80’imiz şehirlerde yaşıyor olacağız ve kentsel alanlarda yediğimiz yiyeceklerin çoğu köylerden getiriliyor. Bu nedenle denizde veya şehirlere yakın iç göllerdeki çiftlikler kesinlikle yemek millerini azaltacaktır.
İleri Düşünen Mimari’den mimar Javier Ponce’nin yeni tasarımı, enerji sağlamak için üstte güneş panelleri olan 24 metre yüksekliğinde, üç katmanlı bir yapı gösteriyor. Orta katman 51,000 m bir alan üzerinde sebze çeşitleri büyüyen… Bu besinler ve bitki maddeleri kapalı bir alanda yetiştirilen balıkları beslemek için alt tabakaya düşer. r Akıllı Yüzen Çiftlik, yılda yaklaşık 8.1 ton sebze ve 1.7 ton balık üretecektir. Birimler birbirine cıvatalamak için tasarlanmıştır, bu da birçoğuna ihtiyacımız olacağı için kullanışlıdır.
Silikon çiplerde yapay nöronlar
Geleceğe doğru ilerlerken; bilim adamları, yapay nöronları silikon çiplerine bağlamanın, sinir sistemimizdeki nöronları taklit etmenin ve elektriksel özelliklerini kopyalamanın bir yolunu buldular.Projeye önderlik eden Bath Üniversitesinden Profesör Alain Nogaret,projeyle ilgili şu sözleri kullandı: “Şimdiye kadar nöronlar kara kutular gibiydi, ama biz kara kutuyu açıp içeriye bakmayı başardık. İşimiz paradigmayı değiştiriyor, çünkü gerçek nöronların elektriksel özelliklerini küçük detaylarla üretmek için sağlam bir yöntem sunuyor. Ama bundan daha geniş, çünkü nöronlarımız sadece 140 nano-watt güce ihtiyaç duyuyor. Bu, sentetik nöronlar yapmaya yönelik diğer girişimlerin kullandığı bir mikroişlemcinin güç ihtiyacının milyarda biri.”
Araştırmacılar, çalışmalarının kalp yetmezliği ve Alzheimer gibi durumları tedavi etmek için tıbbi implantlarda çok az güç gerektirdiğinden kullanılabileceğini umuyor.
Kaynak: Founders, Science Focus