Geçmişten Günümüze Varlığını Sürdüremeyen 10 Popüler Meslek
Yapay zekalı robotlar, makineler, gelişen teknoloji hepimizi düşündürmüştür ve zaman zaman robotların insanların yerini alacağından endişelenmişizdir. İş tanımları değişiyor, eski işler ortadan kalkarken yeni iş alanları, yeni meslekler ve iş fırsatlarını doğuruyor. Aslında bu durum alışık olduğumuz bir senaryo zira günümüzde şaşıracağımız birçok iş geçmişte meslek olarak icra ediliyordu. Bugün de, on, yirmi veya otuz yıl önce mevcut olmayan birçok iş var, sosyal medya analisti, uygulama geliştiricisi vb. gibi. İşler de biz de yerimizde durmuyoruz. Listemizde o eski mesleklere yer vererek hatırlamak ve hatırlatmak istedik.
1- Ceset Hırsızlığı
Adının esrarlı bir havası olsa da ceset hırsızları 19. yüzyılda üniversitelerde kadavra olarak çalışılabilmeleri için mezarlıklardan cesetleri çıkarıyorlardı. Yasal yollardan kadavra elde edebilmek nadiren ve çok zor gerçekleştiği için üniversiteler öğrencilerine kadavra temin etmek için başka araçlara başvurmak zorunda kaldılar.
2- Fare Avcılığı
Seri üretilen fare zehri ve kovuculardan önce fare avcıları farelerin şehirdeki populasyonu kontrol etmekten sorumluydu. Genellikle ısırılmalardan ve enfeksiyondan muzdarip olsalar da bu onların işinin bir parçasıydı.
3- Uçak Dedektörlüğü
Kullanılan araçların görünüşü komik olsa da bu iş savaşta oldukça önemliydi. Erken dönem radarlar yaklaşan uçağın sesini tespit etmek için akustik aynalar ve dinleme cihazları kullanıyorlardı.
4- Kütük Sürücülüğü
Kütükleri taşımak için kamyon vb. gibi araçlar yokken, onlar kütükleri nehirden ilerleterek işleme alanlarına yönlendirirdi.
5- Fabrika Çalışanları İçin Okuyuculuk
Okuyucular işçileri eğlendirmek ve uyanık tutmak için ellerindeki metinleri onlara okurlardı.
6- Lambacılık
Geçtiği yerleri aydınlatan lambacılar, ucunda yanan bir fitil olan uzun sırıklarla sokak lambalarını yakıyorlardı.
Ayrıca lambaların yakıt ikmali ve söndürülmesinden de sorumlulardı.
7- Buz Kesicilik
Buz kesiciler dondurulmuş göllerden buz keser ve kestikleri buzları buz dağıtımına gönderirlerdi. Çalışma şartları oldukça ağır ve zorluydu. Büyük olasılıkla insanların yiyeceklerini güvende tutmak için buzdolabını kullanmaya başlamaları onların çoğunu mutlu etmiştir.
8- Uyarıcılık
Uyarıcılar alarmların olmadığı dönemlerde insanların kendi işleri için zamanında uyanmalarını sağlamak için işe alınmışlardı. Müşterilerin pencerelerini ve kapılarını çalarak onları uyandırırlardı ve bunun için sopa veya çakıl taşı kullanırlardı.
9- Pinboyluk
Bowlingde makineler bu işi yapmadan önce düşen pinleri düzeltip topları geri gönderen insanlar vardı. Genelde gençler tarafından yapılan bu iş çok az para kazandırırdı. 1940’da pin yerleştirme makinesinin bulunmasıyla onlar da yeni işler aramak zorunda kaldılar.
10- Santral Operatörlüğü
30 yıl öncesine kadar, telekomünikasyon endüstrisinde santral operatörleri önemli oyunculardı. Aslında, telefonun daha rahat kullanılmasını sağlayan insanlardı. Uzun mesafe görüşmeleri yapmak ve yoğun devreleri yönetmek için onlara ihtiyaç duyulurdu. Ancak sayısallaştırılmış telekomünikasyonların gelişiyle birlikte santral operatörleri yeni işler bulmak zorunda kaldı. Bu günlerde uzun mesafeli görüşmeler yapmak cep telefonlarıyla oldukça kolay, hatlar meşgulken bekleyen çağrı var.
Günümüzde yapılmayan bizi geçmişe götürüp hayal kurduran yukarıdaki birbirinden ilginç işlerin yerini yakın zamanda yenileri alacak, şimdiki meslekler eskiyecek, robotlar, makineler günümüz mesleklerini icra ederken insanlık da değişimin onu sürüklediği yeni iş alanlarına yönelecek. Sanırız bir on yıl sonra eskiyen işleri görüp şaşırmamız kuvvetle muhtemel. Bakalım zaman bize neler getirecek.