Uber’den Kripto Para: Eco
Uber, Kaliforniya merkezli bir Amerikan uluslararası ulaşım ağı şirketi ve aynı zamanda mobil uygulamaları geliştiren, pazarlayan ve işleten bir şirket. Kurulduğu 28 Mayıs 2015’ten beri şirkete ait uygulama dünya çapında 58 ülkede ve 300 şehirde kullanılıyor. Uber‘in kurucusu Garret Camp bir sektörü alt üst etmesiyle ülkemizde son günlerde epeyce gündemde; şimdi ise Camp’ın yeni planları var. Garret Camp global bir ödeme aracı olması amacıyla EcoCoin olarak adlandırdığı kendi kripto parasını çıkarmaya hazırlanıyor ve kripto para EcoCoin üzerine çalışmaya başladı.
Camp Eco kısaltmasını “ecosystem, economy and e-commerce (ekosistem, ekonomi ve e-ticaret)” kelimelerini çağrıştırdığı için seçtiğini açıkladı. Fortune’a konuşan Camp, Eco’yu iktisat ve e-ticaret sektöründe kullanılmak üzere ürettiğini söyledi. Eco, gündelik ödeme işlemlerinde altın, itibari ve kripto paraların önüne geçmek için dizayn edildi. Yani Camp Garret merkezsiz bir global para protokolü olan EcoCoin ile altın, itibari ve kripto paraların peşine düşmüş durumda. Garret bu projeyi hayata geçirmek için üniversiteler, bilim adamları ve araştırma enstitüleriyle işbirliği içinde ve Eco için onaylı bir node ağı (Node, bilgisayar ağlarında başka birimlerle iletişim kurma yeteneği olan yönlendirici, istemci bilgisayar, sunucu bilgisayar gibi elektronik birimdir.) kurmak adına dünyanın en iyi üniversiteleriyle çalışıyor.
Eco; enerji kaybını önleme ve stabil ağ konusunda gelişmiş özelliklere, basit bir websiteye, mobil uygulamaya ve yüksek miktarda coin arzına (ilk başta bir trilyon) sahip olacak. EcoCoin’in günlük hayatta da kullanımının kolay olması sağlanacak. Expa fonunun da kurucusu olan Camp, Eco’nun dünya çapında ödeme aracı olarak kullanılabilecek ve kullanıcı dostu bir dijital para birimi olmasını istiyor. Belki de yakın zamanda EcoCoin’ler ile kahve alabilecek ve Uber kullanım ücretinizi bile ödeyebileceksiniz.
EcoCoin’in dolar kuru değeri düşük olacağından yatırımcılar yüksek fiyatlar nedeniyle korkup kaçmayacaklar. Üretilecek 1 trilyon coinin yarısı Eco’ya üye olan ilk 1 milyar üyeye ücretsiz dağıtılacak. Geri kalan %20’si ise üniversitelere, %10’u danışmanlara, %10’u stratejik ortaklara, geri kalan %10’u ise ağın yaratılmasından ve sürdürülmesinden sorumlu olan yeni kurulmuş Eco Vakfı’na gidecek.
Coinmarketcap’da $0,191195 USD seviyelerinden işlem gören Eco, 1.157.327 adet ile sınırlandırılırken, Yobit ve Crytopia borsalarından alınabiliyor.
Uber 10 Milyon Dolarlık Bağış Toplayacak
Camp ve Expa’ya bağlı az sayıda ortak vakfın işletme bütçesine eklenmesi için 10 milyon dolar bağışta bulunacak. Eco’nun projeye bağış toplamak adına ICO teklif etmeyi planlamıyor. Bu, özellikle Amerika’da, yasal düzenlemelerin baskısının hissedildiği şu son zamanlarda iyi bir hamle olarak görülüyor.
ECO geliştirici ekibi, doğrulanmış üniversiteler arası küresel ağlar inşa ediyor. Mark Zuckerberg’in dijital ortamı Facebook’un karşısına yeni bir rakip çıkacakmış gibi gözüküyor. Bu ağ üniversiteler arasında kooperatif ve finansal altyapının oluşturulması için kullanılacak. Fortune, üniversiteler arası ağın bir kaç ay içinde çalışmaya başlayacağını belirtti.
EcoCoin Bitcoin’e Karşı
Eco Bitcoin’e rakip olacak. Eco’nun tanıtım broşüründe dijital paralarda görünen birtakım sorunların iyileştirmesi amacı güttüğüne de yer verilmiş.
Ağa destek ve işlem onayları için yalnızca Eco vakfınca doğrulanmış hesaplar kullanılıyor. Bu da anonim olmaması anlamına geliyor. Böylece kullanıcı Bitcoin ağında olduğu gibi işlemleri istediği şekilde onaylayamayacak. Böylece saldırılar veya diğer dolandırıcılık olaylarını ortadan kaldırmış olacak. Yani Bitcoin‘den farklı bir sistem geliştiriliyor. Eco, ayrıca büyük bir kaynağa sahip ve basit web, mobil uygulamalara sahip olacak. Web ve mobil uygulama yönergesi, platformdaki teknik yeteneğe bakılmaksızın, kullanıcıların kolayca erişebileceği bir cüzdan olacağını ifade ediyor. Para birimi ayrıca, işlem doğrulama ve kripto para üretme konusunda enerji tasarrufu yapmak istiyor.
EcoCoin resmi raporuna göre Bitcoin yatırımındaki temel sorunlar; büyük miktarların bir kısım yatırımcının elinde bulunması, yoğun enerji harcayan madencilik süreci ve dolandırılma algısıdır ve ek olarak Bitcoin ulaşmak istediği gündelik işlem aracısı yerine sadece spekülatif bir yatırım aracı olabilmiştir.
Eco ise aşağıdaki yöntemlerle bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor:
- Anonim madenciler yerine (Bitcoin’de olduğu gibi) üniversitelerin yönettiği node’lardan oluşan onaylı bir ağ kurmak
- Halihazırdaki coin arzını arttırmak
- Basit web ve mobil işlemleri gerçekleştirmek
Eco Vakfı, Eco’yu “kağıt paradan daha kolay, daha güvenli ve daha hızlı bir global para birimi” olarak tasarlamakla görevlendirilmiş. Ayrıca Eco’nun web sitesinde “herkes için dijital para” Eco’dan pay almak isteyenler için bir bekleme listesi bulunuyor.
Eco’nun resmi raporuna göre Bitcoin’e benzer şekilde Eco da sınırlı sayıda üretilecek. Fakat Bitcoin’in 21 milyon sınırını aşacak olan Eco’nun 1 trilyonu bulması, bu şekilde ”milyarlarca kullanıcının daha fazla coine sahip olması” planlanıyor.
Uber’den gelen bilgilere göre Eco, önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak.
Bonus: Kripto paralar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız ”Nedir Bu Gündem Düşmeyen Kripto Para?” yazımızı da okumanızı öneririz