Nedir Bu Gündemden Düşmeyen Kripto Para?

Kripto Para Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Bilindiği gibi insanoğlunun para ekonomisine geçişi Lidyalılara dayanır. Zira paranın mucidi olarak tarih bize Lidyalıları işaret ediyor. Bu tarihten sonra insanlar, takas ekonomisinden para ekonomisine geçiş sağladılar. Teknolojinin ivmesini artırarak ilerlediği günümüzde ise kripto para kavramı göz önüne çıkmaya başladı.

Nedir Kripto Para?

Kripto paraların oluşturulma amacı belli kriptografi prensipleri sayesinde mümkün kılınan bir işlem ile dijital bilgi değişimi sağlamaktır. Blockchain adı verilen bir altyapı kullanan bu kripto paralar aslında insan hayatını kolaylaştırmaya çalışan sistemler. Birçoğunun niş bir amacı olduğu gibi, al-sat imkanları ile yatırımcılara göz de kırpıyorlar. Örnek vermek gerekirse ripple adı verilen kripto para bankacılık işlemlerindeki para aktarım işlemlerinin çok daha hızlı ve çok daha az maliyetli hale getirmeye yarıyor. Ancak bir yandan da bu kripto parayı al-sat için kullananlar da bir hayli fazla.

Bitcoin-Altcoin

En çok bilinen ve en yaygın olarak ticarete konu olan kripto para Bitcoin. 2011 yılında piyasaya sürülen Bitcoin hem satın alınabiliyor hem de Bitcoin madenciliği yaparak elde edilebiliyor. Dünyada sadece 21 milyon adet bulunan Bitcoin, aynı zamanda bir borsa değerine ve hacmine sahip. İlk kripto para en popüler kripto para olması dolayısıyla en değerli kripto para şu an Bitcoin.

Hem Bitcoin’in bir nevi dallanıp budaklanmasıyla ortaya çıkan, hem de Bitcoin’den farklı altyapılara sahip kripto paralara ise altcoin deniliyor. Şu an piyasada yaklaşık 1300 kadar kripto para bulunmakta ve bunların büyük çoğunluğu Türk ve yabancı borsalarda işlem görmekte.

Kripto Paralar İle Ticaret

Kripto ticareti

@kmuza

Normal bir borsayı düşünelim. Yatırımcı araştırmasını yapar, gider, hisse alır ve hissenin beklentileri ile doğru orantılı bir şekilde artışını gözlemler. Bitcoin’de de aslında durum aynı. Yaptığınız araştırmalar sonucunda eğer gerçekten artacağına inanıyorsanız yatırım yapıyorsunuz. Ancak şöyle bir durum var ki normal borsalarda dikkat etmeniz gereken şeyler bellidir. Firmanın finansal tabloları yatırım yapmanızda veya yapmamanızda öncülük ederler size. Ancak kripto para piyasasında durum biraz farklı. İşler çok farklı olduğu için insanların, devletlerin ve kurumların alışkanlıkları da kolay kolay değişmiyor tabi. Örneğin, kripto paraların bir kararla herhangi bir ülkede yasaklanması veya devletin o parayı tanıması, söz konusu paranın değerinde artışa veya azalışa sebep olabiliyor. Yani uzun vadeli yatırım için ekonomistler de ikiye ayrılmış durumda. Kimi ekonomistler geleceğin ekonomik düzeninde kripto paraların devasa bir yer kaplayacağını düşünürken bazı ekonomistler de kripto paraların sadece bir balon olduğunu iddia etmekteler.

Bu aralar ekonomi gündeminin büyük bir yüzdesini kaplayan kripto paralar, hayatımızda her gün daha çok yer teşkil edecek gibi duruyor. Eğer bazı ekonomistlerin düşünceleri doğruysa, yani bu kripto paralar para 2.0 olarak hayatımızda yer edecekse, daha kendileri ile ilgili bir çok gelişmeye şahit olacağız gibi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar