Youtuber’lar da Artık Gelir Vergisi Mükellefi
Youtuber’lar da Artık Gelir Vergisi Mükellefi – İnternet fenomenlerine kötü haber… Artık onlar da vergi ödeyecekler. Dünyayı kasıp kavuran hemen hemen her gencin hayallerini süsleyen meslek haline gelen youtuber’lık için birçok insan zamanlarının çoğunu video içerik üretmek için harcıyor. İçerik üretmekle kalmıyor aynı zamanda youtube kanalını takip edenlerin sayısını çoğaltmak üzere çalışmalar yapıyorlar. Bu kadar çok emek harcanan bir iş için bir de Youtube’un koyduğu hedefler var.
Youtuber’lar Da Artık Gelir Vergisi Mükellefi
Belirli bir takipçi sayısının üzerinde olmak video içeriklerin görüntülenme sayılarının yüksek olması bir Youtuber’ın artık Youtube üzerinden para kazanmasını sağlıyor. Birçok ülkede vergi konusu tartışılan youtuber’lık için ülkemizde de artık vergi mükellefliği başlıyor. Türk youtuber’lar da gelir vergisi üzerinden vergi ödemeye başlayacaklar.
YouTube üzerinden yaşı kaç olursa olsun tüm para kazanan kişiler, Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi gereğince ticari kazanca tabi olarak vergi ödemek zorundalar. Sadece vergi mükellefi olarak vergi ödemekle iş bitmiyor aynı zamanda kazanç sağlayan fenomenler aynı vergi mükellefleri gibi gelir defteri tutma, fiş düzenleme, fatura kesme gibi işlemleri de yapmaları gerekecek.
Uzmanlar Bu konuda Youtuber’ları Uyarıyor
Mali alanda bilirkişilik, şirket değerleme, muhasebe organizasyonu, vergi hukuku, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuk danışmanlığı veren IFASTURK Mali Müşavirlik ve Denetim Kurucusu Mesut Şenel, YouTube üzerinden gelir elde etmenin vergilendirilme şartı doğurduğunu belirtiyor. Vergi borcu ile ilgili yapılandırma çalışmaları sonrası. Vergi denetimlerinin arttırılacağı bilgisini veren Şenel, ”Vergi mükellefliği altına girecek olan youtuberlar da denetimler öncesi özellikle sosyal medya üzerinden kazançları konusunda danışmanlık almalılar“ diyor.
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte birçok farklı şekilde internet ve sosyal medya üzerinden para kazanmanın yollarının artması, gelir vergisi konusunda yaptırımları da beraberinde getirdi. Tanımsız kabul edilen işler olarak tanımlanıyor. Yine tanımsız kabul edilen mecralarda kazanç sağlama konularında kanun yapıcı ve koruyucuların da proaktif olması bekleniyor. Denetim konusunda nasıl bir yol izlenecek, uygulamalar nasıl olacak ve nasıl vergilendirileceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek… Kısacası youtuber’lar geçmişe dönük olarak vergilendirme yapılacağı için de danışmanlık almaları neredeyse zorunluluk gibi gözüküyor.
Diğer İçerik Üreticileri İçinde Aynı Durum Geçerli Olacak mı?
Bir çok alanda reklam yaparak, içerik üreterek kitle elde edip, sonrasında kazanç elde eden üreticilerde benzer duruma düştü. Aslında uzun zamandır bu işi yapan ve vergisini ödeyen bir çok insan vardı. Youtube içerik üreticileri de bir süredir bu gruba dahil şekilde işlerini yapmaya devam ediyor.