Yapay Zeka ve Prompt Mühendisliği
Yapay zeka, insan davranışını taklit edecek şekilde işleyebilen, öğrenebilen ve yanıt verebilen makineler ile birlikte iletişim kurma biçimimizde devrim yarattı. Bu süreçte ChatGPT ve Midjourney gibi yapay zeka yazılımları giderek daha popüler hale geldi. Prompt mühendisliği ise geleceğin meslekleri arasında görünüyor. Peki nedir bu promt mühendisliği?
Bahsi geçen yazılımlar, kullanıcıların sorularına verdikleri hızlı ve etkili yanıtlarla potansiyellerini büyük ölçüde kanıtladılar. Yine de birçok insan nasıl daha iyi sonuç alınabileceği konusunu araştırmaya devam ediyor. Zira bu yazılımlar ancak doğru şekilde kullanıldığı takdirde istenen sonuca götürüyor. Prompt mühendisliği ise burada devreye giriyor.
Prompt (komut) ne anlama geliyor?
Komutu, ya da prompt’u, bir dizi direktif ya da yönerge olarak düşünebiliriz. Bu komutlar sayesinde yapay zekaya ne yapması gerektiğini söyleyebiliyoruz. Komut ne kadar spesifik ve iyi düzenlenmiş olursa yapay zekadan aldığımız sonuç da o kadar iyi oluyor. İşte prompt mühendisliği tam da burada adından söz ettiriyor.
Prompt mühendisliği nedir?
Yapay zeka yazılımları ne yazık ki bazı sınırlamalara sahipler. Örneğin doğruluk, güvenilirlik ya da özgünlük gibi kavramlardan yoksunlar ve ürettikleri içerikler gerçeklik payı taşımak zorunda değil. Bu da kusurlu ve anlamsız içerikler üretebilecekleri anlamına geliyor. Yani, ne ürettiklerini aslında çok da biliyor sayılmazlar. Ancak biz doğru soruları sorarak ve içeriği doğru tanımlayarak onları daha iyi yönlendirebiliyoruz.
Bu nedenle, yapay zeka yazılımlarının yeteneklerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmek oldukça önemli. Bu noktada ise prompt mühendisliği devreye giriyor. Prompt mühendisliği yapay zekanın potansiyelini mümkün olduğunca ortaya koyabilmeyi hedefliyor. Bu da yapay zekanın dilini çözümlemek ile mümkün oluyor. Yine de, bu teknik bir beceri değil. Daha çok deneme yanılmayla alakalı bir durum.
Prompt mühendisliğine ihtiyaç duyulmasının bir diğer nedeni ise zamandan tasarruf etmek. Elbette ChatGPT, DALL-E 2 gibi yapay zeka robotlarında saatlerce vakit geçirmek eğlenceli. Ancak söz konusu gerçek bir işse, komuta ne yazılması gerektiğiyle uğraşmaya vakit olmayabilir. Bu noktada önceden hazırlanan bir komutu satın almak ya da bir prompt mühendisinden yardım almak mantıksız değil.
ChatGPT
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve verilen komuta göre insansı metinler üretebilen bir yapay zeka dil modeli. Etkili bir şekilde kullanılırsa makaleler, bilgisayar kodları, iş planları, şiirler, şarkı sözleri ve daha fazlasını oluşturabiliyor. Onu etkili kullanmak ise prompt mühendisliği ile mümkün oluyor.
Nasıl daha doğru kullanabiliriz?
Bu bir sohbet robotu olduğundan onunla günlük dilde konuşmayı istemek gayet doğal. Ancak, tutarlı sonuçlar isteniyorsa bu ne yazık ki doğru bir yöntem değil. En başta bunun bir insandan ziyade kodlardan oluşan bir robot olduğunun farkında olmak gerekiyor. Bu yüzden isteği açık ve detaylı şekilde, adeta onu programlıyor gibi yazmak daha doğru bir sonuç veriyor.
Bu noktada, işe aldığınız profesyonel bir yazara verdiğinize benzer bir içerik özeti oluşturabilirsiniz. Buradaki kilit nokta, bağlamı mümkün olduğunca iyi oluşturmak ve spesifik bir dil kullanmak. Ayrıntılı ve detaylı bir komut, doğru sonuç olasılığını büyük ölçüde artırıyor. Örneğin komuta aşağıdakilerle alakalı bilgiler ekleyebilirsiniz:
- Arzu edilen odak noktası, biçim, stil, hedef kitle ve metnin uzunluğu
- Ele alınmasını istediğiniz noktaların bir listesi
- Metnin hangi perspektiften yazılması gerektiği
- Bulunmasını istemediğiniz özellikler
Metnin uzunluğundan memnun değilseniz, örneğin daha uzun bir yazı istiyorsanız, bunu adım adım oluşturmanız mümkün. Bunun için bir sonraki komutta ChatGPT’den “devam etmesini” istemek yeterli. Belirli bir bölümden memnun değilseniz, yeni bir komutla metni yeniden yazmasını talep edebilirsiniz.
Komutlara her ne kadar dikkat etsek de, ChatGPT’nin hatalı sonuçlar verme ihtimalinin bulunduğunu unutmamamız gerekiyor. Örneğin komutta güvenilir kaynakları kullanmasını istediğinizde, önünüze gerçek olmayan raporlar sunabiliyor. Bu yüzden sonuçları olduğu gibi kabul etmek yerine doğruluğunu sorgulamak şart.
Midjourney ve benzeri görsel oluşturucular
Günümüzde birçok “kelimeleri resimlere dönüştürme” işlevi gören yapay zeka yazılımı var. Bu yazılımlar komutta verilen sözcükleri işleyerek çeşitli görsellere çeviriyor. Midjourney, yapay zeka görsel oluşturucular arasında popüler olanlardan biri. Üstelik kullanımı da oldukça kolay. Prompt mühendisliği ile ondan daha etkili sonuçlar almak da mümkün.
Komutlar nasıl olmalı?
ChatGPT gibi metin oluşturucuların aksine görsel oluşturucular için ayrıntılı komut vermek, sonucun iyi olacağı anlamına gelmiyor. Bunun yerine, belirli bir anahtar kelimeyle birleştirilen basit bir komut, ilginç resimler yaratmak için yeterli oluyor. Bu anahtar kelime bir türe, tekniğe, sanat akımına, sanatçıya ya da spesifik bir esere ilişkin olabilir.
Aşağıda “kitap okuyan uzaylı” komutunun farklı anahtar sözcüklerle birleştirilen varyasyonları var. Bu anahtar kelimeler sol üst köşeden sırayla fotogerçekçi (photorealistic), Salvador Dali stili (Salvador Dali style), yağlı boya (oil painting), ve distopik (dystopic) şeklinde.
Midjourney ile farklı türde özellikler için bazı spesifik komutlar da kullanabilirsiniz. Örneğin en boy oranını (aspect ratio) ayarlamak için –ar, belirli özellikleri çıkarmak için –no, daha sanatsal görseller için –s, daha ilginç sonuçlar elde etmek için ise –c komutu var. Görüntü kalitesini iyileştirmek için ise 4k ya da 8k gibi komutlar bulunmakta.
Dilerseniz bu komutlara 0-100 arası bir değer (weight) verebilirsiniz. Komutlar verdiğiniz değer ölçüsünde, ilgili özelliği baskın hale getirir. Örneğin –c komutuna 100’lük bir değer verirseniz, sizin için en sıra dışı sonucu oluşturacaktır. Aşağıda, bahsedilen komutlarla oluşturulan bir görsel görebilirsiniz:
Komuttaki “mavi, yuvarlak, kısa” gibi diğer ögelere ise çift “iki nokta üst üste” (::) ile değer verebilirsiniz (noktaların arasında boşluk bulunmuyor). Örneğin “küçük bir akvaryumda yüzen kırmızı balık” komutuna buna göre bir değer verelim. “Küçük” ve “kırmızı” sözcükleri 80 değer alsın. Böylece aşağıdaki gibi oldukça küçük bir akvaryumda oldukça kırmızı bir balık oluşturacağız:
Sonuç
Yapay zeka adından her geçen gün daha da söz ettiriyor. Artık ChatGPT gibi sohbet robotları ya da Midjourney gibi görsel oluşturucular şeklinde çıkıyor karşımıza. Bu yenilikler hayatımızda yeni bir iş kolunu da doğuruyor: Prompt mühendisliği. Belki de geleceğin mesleklerinden biri olabilecek bu yeni iş kolu, basitçe yapay zekaya verilen komutları düzenlemekle ilgileniyor. Üstelik öğrenmesi hiç de zor değil. Siz de hemen bugün bu yeni mühendislik dalının inceliklerini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Yahut bunun için yeterli zamanınız yoksa, bir prompt mühendisinden sizin için komut oluşturmasını isteyebilirsiniz. Bu komutlar sayesinde aradığınız sonuca daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz.
Bonus: Kelimeleri Resimlere Dönüştüren En İyi 5 Yapay Zeka Yazılımı