Xioami Rakiplerini Geride Bıraktı

Paylaşmayı unutmayın.

Xioami Rakiplerini Geride BıraktıÇin’in son yıllardaki yükselişi artık tüm dünyanın, özellikle Amerika’nın korkulu rüyası diyebiliriz. Çünkü Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşı gün geçtikçe çetinleşiyor. Pandemiyle birlikte çoğu ekonomi durma noktasına gelirken Çin ekonomisinin aksine yükselişe geçmesi neredeyse tüm dünyanın Çin’e karşı negatif duygular beslemesine sebep oldu. Pandemi’nin Çin menşeili olması fakat ekonomisinin kırılgan koşullar altında bile yükselmesi dikkatleri üzerine çekti. Ve bu dikkatler kolay kolay dağılacağa benzemiyor.

Çin çoğumuzun bildiği gibi replika ürün üretiminde dünya markası. Hatta halk arasında bununla ilgili kalıplaşmış bir sözcük de var .”Çin malı.” İkinci plana atılan ürünler ve ikinci planda değerlendirilen bir ülke geldiği noktada çoğu dünya devini yerle bir etti.

Xioami Rakiplerini Geride Bıraktı

Birçok alanda ve üründe başarıyı yakalayan Çin geçtiğimiz günlerde Xiomi markasıyla  Avrupa ‘da Apple ‘ı geride bıraktı. Apple ve Xiomi ‘in piyasa tecrübelerine bakacak olursak Xiomi 10 yıllık bir şirket. Apple ‘ın yanında kelimenin tam anlamıyla tecrübesiz kalıyor diyebiliriz.

Xiomi: Çin’in En Rekabetçi Ürünü

Xiomi’nin ortaya çıkışından bahsetmeden önce bu alanda daha öne rekabetçi olan Çin markalarından bahsetmek istiyorum. Aslında çoğumuzun bildiği ,kullandığı ve almak istediği akıllı telefonlar Çin menşeili. Örneğin Xiomi piyasaya sürülmeden önce Huawei özellikle Amerika pazarında çok önemli bir yere sahipti. Fakat ABD kısıtlamalarından sonra  küresel pazardaki payını da  önemli ölçüde kaybetti. Huawei’nin bir nevi piyasadan çekilmesi diğer Çinli akıllı telefon üreticilerinin sahaya çıkarak boşluğu doldurmak için çalışmalarına yol açtı. Ve bir diğer Çinli telefon üreticisi Oppo 2021 Ocak ayında Çin’deki en büyük akıllı telefon markası oldu. Aynı zamanda küresel pazarda da satışları küçümsenmeyecek seviyede.

xioami-rakiplerini-geride-birakti
@cnetfrance

Ve gelelim Xiomi’ye .Çok yakın bir tarihte kurulduğundan daha önce bahsetmiştik. Xiomi diğer telefon üreticilerine göre biraz daha piyasaya farklı ürünlerle de hakim olmak isteyen bir şirket. Bünyesinde akıllı telefon, mobil uygulama, diz üstü bilgisayar çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürün bulundurmakta. Şöyle bir piyasa stratejisi izliyor olabilir, bir ürünümden kar elde edemezsem diğerinden mutlaka ederim. Xiomi kuruduktan bir yıl sonra ilk akıllı telefonunu piyasaya sürmüştür. Ve bundan tam 3 yıl sonra Çin’in en büyük akıllı telefon markası haline gelmiştir. 2018 yılına gelindiğinde ise Xiomi dünyanın dördüncü en büyük akllı telefon üreticisi haline geldi. Daha sonra IoT cihaz ekosistemi de dahil olmak üzere tüketici elektroniği yelpazesi geliştirdi.

2019 Fortune Global 500 listesinde  468. sırada olan Xiaomi, listedeki en genç şirkettir.

Xiomi Dünya Devi Apple’ı Geride Bıraktı

Dünyaca bilinen Pazar araştırma şirketi olan Canalys geçtiğimiz günlerde bazı veriler yayınladı. Bu veriler, Avrupa’da tercih edilen akıllı telefon markalarının yüzdelik dilimlerini gösteren veriler. Bu noktaya kadar dikkat çeken hiçbir unsur yok. Fakat verilerde açık ara pazarı kaplayan bir şirket dinamikleri yerinden oynattı. Çinli devi Xiomi ‘nin Avrupa ‘da Apple ‘ı geride bıraktığı gözler önüne serildi. Aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon markası unvanını da aldı. Bundan daha ilginç olan noktaysa Xiomi’den önce bu koltukta oturan Huawei’nin Avrupa ‘da neredeyse silinmiş oluşu.

xioami-rakiplerini-geride-birakti
@androidapps24

Xiomi son 1 yıla Avrupa’daki pazar payını %85 oranında arttırdı. Piyasaya  ilk çıktığında müşteri kitlesini cezbetmesinin tek bir açıklaması vardı. Fiyat performans ürünleri. Fakat Avrupa pazarında daha çok Premium seğmendeki ürünleriyle başarıyı yakaladı. Gelecek yıllarda Premium cihazlarla başarıyı elinde tutmaya devam edebilir mi şuan yorum yapmak çok zor.

Diğer yandan  Canalys tarafından paylaşılan verilerde değinilmesi gereken başka bir şirket de OPPO. Avrupa’daki pazar payı yüzde 4 olsa da bu şirket, son bir yılda varlığını yüzde 153 artırmış durumda.

Gelecek yıllarda akıllı telefon pazarı başta olmak üzere   daha birçok pazar alanında Çin söz sahibi olacağa benziyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar