Wikipedia 20.Yılını Kutluyor

Paylaşmayı unutmayın.

Wikipedia 20.Yılını Kutluyor – Dünyanın her tarafındaki insanlar tarafından bilgi almak için en yukarı sıralarda olan wikipedia sitesi geçtiğimiz 15 ocakta 20. Yılını kutladı. Ülkemizde de kişiler tarafından gerek araştırma gerekse bilgi kaynağı olarak kullanılan bu web sitesi Dünyada en çok ziyaret edilen 13.  Web sitesi olarak her gün milyonlarca insan tarafından bilgi almak, konu araştırmak ve bilgi paylaşmak için kullanılıyor. Wikipedia 15 ocak itibariyle 55 milyon makale sayısına ulaştı ve bu makaleleri 300 den fazla dilde ücretsiz bir şekilde insanların erişimine açık.

Wikipedia 20.Yılını Kutluyor

Wikipedia Tarihi

wikipedia-20-yilini-kutluyor
@pixabay

2 ocak 2001 günü Nupedia’nın yan kuruluşu olarak kuruluma başlanan wikipedia hacmi Nupedia’nın çok üstüne çıkınca 15 ocak 2001 günü Jimmy Wales tarafından kuruldu. Genel amacı ücretsiz bir şekilde dünyanın her yanında özgür bilgi paylaşımı olan web sitesi günümüzde en çok ziyaret edilen sitelerden biridir. Ülkemizde faaliyetlerine 2003 de başlayan site ülkemizde en çok ziyaret edilen 29. Web sitedir.

Wikipedia da Nasıl Yazar Olurum?

wikipedia-20-yilini-kutluyor
@pixabay

Yazar olmak gayet basit; site yazarlarına vikipedist diyor ve sadece e posta adresinizle birlikte üye olup kurallara uygun bir şekilde yazı ekleyebilirler diğer yazıları düzenleyebilirler. Ayrıca kişiler site üzerinde ki bilgilere de itiraz edebilir.

Wikipedia Kullanmak İçin İpuçları

wikipedia-20-yilini-kutluyor
@pixabay

Şimdi size wikipedia da araştırma yaparken güvenli ve doğru bilgiye nasıl ulaşacağınızdan bahsedeceğiz. Wikipedia internet ortamında ki diğer ansiklopediler gibi bir “sorumluluk reddi beyanı” bulunduruyor bunun anlamı; site bünyesinde bulunan bilginin geçerliliğini garanti etmemesi ancak bu bilginin güvenirliği anlamına gelmiyor. Tüm sosyal etkileşimli bilgi kaynaklarında olduğu gibi kontrol etmeniz gereken şeyler vardır. Bunlardan birincisi ve en önemlisi kaynakçadır. Ulaştığınız bilgide sayfanın en altında yer alan kaynakçadan bilginin güvenilir kaynakları olmasına dikkat edin 2. Si sitenin içinde bulunan seçkin maddeleri kullanabilirsiniz bunlar çok fazla kişi tarafından katılım yapılan maddelerdir. Son olarak wikipedia bize bilginin güvenilirliği açısından bazı uyarılarda vermekte; sayfanın en yukarlarında eğer sayfayla ilgili gerek bir kaynakça gerekse güvenirliği sorgulanan bir içerik varsa site bize makalenin başında uyarıları yapıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar