Web 3.0 Nedir? İnternetin Evrimi
Web 3.0 Nedir? İnternetin Evrimi – Web 3.0. Duymuş olabilirsiniz ama nedir? Gerçekten internetin başka bir versiyonuna ihtiyacımız var mı? Zaten sahip olduğumuz internetin nesi eksik? Web 3.0, halihazırda var olmayan hangi faydaları sağlayacak? Kısaca cevabı şu; temelde mevcut kullandığımız internetin daha gelişmiş bir versiyonu olacak.
Web 3.0 Nedir? İnternetin Evrimi
Web 1.0
Web 1.0, internetin ilk aşaması veya yinelemesiydi . Çok fazla içerik oluşturucu yoktu ve çoğu internet kullanıcısı tüketiciydi. Az sayıda kişinin içerik oluşturması ve internette daha fazla kişinin içerik tüketmesi ile karakterize edildi.
Web 1.0’da statik sayfalar, dinamik HTML kullanan sayfalardan çok daha yaygındı. İçerik, bir veri tabanı sisteminden ziyade bir dosya sisteminden geliyordu. Internetin 1. nesil versiyonunda web siteleri sınırlı işlevselliğe sahiptir. Internet 1.0 çok daha basitti. Çünkü internetteki içerik oluşturan yalnızca bir avuç insan vardı.
Web 2.0
Web 2.0 bir terim olarak kullanıldığı yıl 1999 yılıdır. Tam olarak bugün hepimizin kullandığı internettir. Internet 2.0’da içerik tüketicileri içerik yaratıcıları olmaya teşvik edildi. Web 2.0, sadece görüntüleyerek internet kullanımına pasif bir yaklaşım benimsemek yerine, daha fazla kullanıcının aktif katılımcı olabileceği bir ortam sağladı.
Bu teknolojide bireylerin makaleler ve yorumlar yayınlamasına izin verdi ve kullanıcılar farklı sitelerde hesaplar oluşturabildiler, bu da nihayetinde katılımı teşvik etti ve interneti düzenli olarak kullanan insan sayısını artırdı. Web 2.0, daha fazla insanı benzersiz içerik oluşturmaya teşvik edecek şekilde yapılandırıldı.
Internetin 2. nesli, uygulamaların, WordPress ve Squarespace gibi kendi kendine yayınlamayı sağlayan platformların ve Facebook , Instagram , LinkedIn ve YouTube gibi sosyal medya platformlarının yükselişi ile karakterize edilmiştir . Bu web siteleri, bu teknolojinin tüm farklı özellikleri olan kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği, katılımı ve kullanıcı dostu düzenleri vurgular. Basit bir ifadeyle, Web 2.0 “bir platform olarak internet” fikrine geçiş yaptı .
Web 2.0, internetin dot-com balonundan sonra yaşadığı geçiştir, ancak internet bir kez daha geçiş sürecindedir. İnternetin bu yeni aşaması, kullanıcılara ve içerik oluşturuculara yeni faydalar sağlayacaktır.
Web 3.0
Web 3.0 tamamen yeni bir kavram değildir. Bugün Web 3.0 olarak düşündüğümüz şey, ilk olarak World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web (Anlamsal Ağ) olarak gündeme geldi . Dahası bunu daha özerk ve açık olan daha akıllı bir internet olarak hayal etti.
Web 3.0 Merkezi Olmayan Olacak
Web 3.0’da, verilerin öncelikle merkezi depolama konumlarında depolandığı internetin 2.0 neslinin aksine, veriler merkezi olmayan bir şekilde bağlanacaktır. Bu teknolojide kullanıcılar ayrıca yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisinin kullanımı yoluyla verilerle etkileşime girebilecekler. Sonuç olarak, Web 3.0, Semantik Web kavramlarını yapay zeka ile birleştirecektir.
Web 3.0 ve Yapay Zeka (AI)
Yapay zekanın kullanılması, verilerin kullanıcılara daha hızlı sağlanmasını sağlayacak. Ayrıca sağlanan veriler kullanıcıların tercihleriyle daha alakalı olacaktır. Kullanıcılara önceki aramalarına göre ürün, video vb. önermek için kullanılan algoritmalar günümüzde de kullanılıyor. Aslında bu teknolojinin internette kullanımını görmeye başladık. Ancak, Web 3.0’daki teknoloji daha da gelişmiş olacaktır.
Orijinal Konsepte Dönüş
Sonuç olarak Web 3.0, bazı yönlerden, web’in orijinal konseptine bir dönüş olacak, kişinin gönderi yayınlamak için merkezi bir otoriteden izin almanın gerekmediği, merkezi kontrolün olmadığı ve tek bir başarısızlık noktasının olmadığı bir yer olacak.
kaynaklar: investopedia, newsweek