Ülke Bayraklarının Anlamları
Ülke Bayraklarının Anlamları – Geçmişten günümüze devletler özgürlüklerinin ve bağımsızlıklarının sembolü olarak bayrak kullanılır. Devletler kullandıkları bayrakları ülkelerini iyi bir şekilde temsil etmesine özen gösterirler. Bazı ülkeler bayraklarında kullandıkları renklere anlamlar yükler. Her ülkenin kendisine ait bayrağı olmakla birlikte bazı devletler ise bayraklarında kullandıkları semboller ile bağımsızlıklarını temsil eder.
Ülkelerin kullandığı bayrak genellikle, ülkenin geçmişte yaşadığı zorluklar karşısında mücadelesini anlatmaktadır. Geçmişte çoğu devlet bayraklarında hayvan simgeleri kullanırken günümüzde renkler ve semboller daha sık kullanılmakta. Bizde size bazı ülkelerin bayraklarında kullandıkları sembol ve renklerin anlamlarını derledik.
Ülke Bayraklarının Anlamları
1) Türkiye Cumhuriyeti
Hepimizin de yakından tanıdığı Türk bayrağının anlamı, bir efsaneye göre, şehit düşen askerlerimizin kanlarından oluşan birikintinin üzerine yansıyan hilal ve yıldız olarak bilinir. İlk olarak 1844 yılında Tanzimat döneminde kabul edilmiştir. 29 Mayıs 1936’da Türkiye ulusal bayrağı olarak kanunen kabul edilmiştir. Türk bayrağını kullanımı ve ölçüleri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.
2) Brezilya
Brezilya’nın 1992’de resmi olarak kullanmaya başladığı bayrağın üzerindeki yeşil bölge ülkedeki sık ormanları temsil etmekle birlikte ayrıca, Portekiz Kraliyet ailesini de simgelemektedir. Sarı renk ise ülkedeki doğal yeraltı zenginliklerini temsil eder. Bayrağın ortasında bulunan mavi dairenin üstündeki yıldızlar, ülkedeki 27 federal eyaleti temsil etmektedir. Mavi dairenin üstünde yazan slogan ise Türkçe “huzur ve kalkınma” anlamına gelir.
3) ABD
Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi bayrağıdır. Üzerinde bulunan altı beyaz ve yedi kırmızı şerit, ülkenin kuruluş zamanında Birleşik Krallık’a başkaldıran Onüç Koloni’yi simgeler. Bayrağın sol üst tarafında yer alan mavi dikdörtgenin içerisindeki 50 beyaz yıldız, ülkedeki eyaletleri simgeler. Ayrıca bayrakta yer alan mavi renk azim, kırmızı renk kahramanlık ve beyaz renk saflık anlamını taşır.
4) İspanya
Üç yatay şerit olarak ayrılmış İspanya bayrağı, kırmızı ve sarı renk olarak üçe ayrılır. Sarı rengin üzerinde bulunan arma, Herkül Sütunları’nın çevrelediği kraliyet mührünü kapsar. Sütunlar, Cebelitarık ve Ceuta burunlarını temsil eder.
5) Almanya
Almanya Federal Cumhuriyeti’nin bayrağı, enlemesine 3 eşit parçaya bölünmüştür. Siyah, sarı ve kırmızı renklerini barındıran Alman bayrağı, 1813 yıllında Napolyon’a karşı verilen savaşlara dayanmaktadır. 7 Haziran 1950’de alınan karar ile bayrakta kullanılan renkler beraberlik, hak ve özgürlüğü temsil eder.
6) Güney Kore
Güney Kore Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı olarak kullanılan bayrak beyaz fonda, ortasında bir daire bulundurmakla birlikte dairenin etrafında çapraz şeritler kullanılmıştır. Dairenin içindeki mavi ve kırmızı renkleri birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur. Bayrağın beyaz fonu Kore halkının barışçıl olduğunu temsil eder. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder.
7) Fransa
Fransa bayrağında bulunan 3 dikey bant, Fransız Devrimi’ne bağlı olarak mavi renk hürriyet, beyaz renk eşitlik ve kırmızı renk kardeşlik anlamına gelir.
8) Rusya Federasyonu
Rusya bayrağında yer alan üç farklı renk, Panslavizm’in renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdır. Mavi bağlılığı, kırmızı cesareti ve beyaz asilliği temsil eder.