Renklerin Anlamları – Davranışlarımızı Nasıl Kontrol Ediyor ?

renklerin-anlamlari-ve-psikolojimize-etkileri

Paylaşmayı unutmayın.

Renklerin Anlamları – Davranışlarımızı Nasıl Kontrol Ediyor ? – Hayatın her yanı renklerle doludur. Günlük yaşamımızda hatta rüyalarımızda bile renklerle iç içeyiz. Renklerle iç içe olmamızdan ötürü bazı renkleri daha çabuk algılar ve o renkleri daha çok tercih ederiz. Daha hızlı algılayıp o renkleri tercih etmemiz o rengin her zaman dikkat çekici bir renk olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin her gün kırmızı renge yönelmiyoruz ya da sarıya. Renklerin dikkat çekiciliği bizim o anki ruh halimize göre değişiklik gösteriyor. Her bir rengin bir anlamı vardır, bilinçaltımız bu anlamları o anki ihtiyaca göre algılar ve renkler eylemlerimizi yönlendirmeye başlar. Renklerin anlamları ve eylemlerimizi nasıl yönlendirdiğine bakalım.

Renklerin Anlamları ve Davranışlarımız

1) Renklerin Gücü: Siyah

renklerin anlamları
@florianklauer

Siyah rengin verdiği anlam; güç, başarı ve hırstır. Diğer bir yandan da siyahın ortaya koyduğu başka anlam karamsarlıktır. Bizler de yaşantımıza göre siyahı seçeriz ve siyahın verdiği anlamla siyah rengi seçtiğimizde ortaya koyduğumuz eylemler birbiriyle örtüşür.

Daha güçlü olmak ve daha güçlü gözükmek için siyah en çok tercih edilen renklerin başında gelir. Örneğin daha güçlü gözükmek isteyenler siyah renge yönelirler çünkü siyah onları daha anlamlı kılıp güçlü olduklarını hissettirir.

Diğer yandan da zayıf gözükmek isteyenler siyahı tercih ederler. Buradaki zayıflık güçsüzlük değildir, tam tersi fizik olarak daha zayıf durunca daha güçlü hissetmektir. Bazen de kendimizi kötü hissettiğimizde, acımız olduğunda siyaha bürünürüz. Cenazeler de işte bu rengin anlamının yansımasıdır.

2) Renklerin En Masumu: Beyaz

renklerin ve anlamları
@thisisramiro

Beyaz renk, herkesin bildiği gibi saflığı ve temizliği çağrıştırır. Beyaz yalansız olmak, güven vermek anlamlarını da beraberinde getirir. Çoğumuz beyazın saflığına ve temizliğine inanırız. Hatta temizliğin bir rengi olsaydı bu renk beyaz olurdu diyebiliriz. İşte, bu beyaz rengin anlamındaki etkidir.

Hayatlarının yalansız, saf ve temiz bir şekilde ilerlemesini isteyen insanlar için beyaz renk daha dikkat çekicidir. Bu yüzden önemli bir konuşmada karşınızdakini ikna etmek istiyorsanız kıyafetlerinizde beyaz bir parça seçebilirsiniz. Çünkü beyaz renk karşı tarafa sözlerinizin doğru ve güvenilir olduğu hissini yansıtacaktır.

Beyazın saflığına ve masumluğuna inanırız, seçimlerimizi de davranışlarımızı da işte buna göre ortaya koyarız.

3) Aşkın Rengi: Kırmızı

renkler
@chrishcush

Kırmızı renk, özellikle aşkın, tutkunun daha sonrasında ise tüm duyguların renge dökülmüş halidir. En dikkat çekici renklerden birdir aslında. Bu yüzden anlamı da bu kadar güçlüdür. Tüm duyguları içinde barındıran bir renk olduğu için de oldukça tehlikelidir.

Yaşamımızda bilinçli ya da bilinçsiz kırmızı renge yönelmişliğimiz vardır. Kırmızı çoğunlukla bizi farkına varmadan kendisine çeker. Yaşamak, heyecan isteyen bir eylem olduğu için her adımımızda kırmızı bize eşlik eder. Örneğin utandığımızda yüzümüz kızarır, bu bir heyecan göstergesidir. Sevgimizi bir kalp emojisi ile gösteririz ve bu kalp kırmızıdır. Aşkımızı kırmızı bir renge sığdırırız, kıpkırmızı bir gül alıp aşık olduğumuz kişiye sunarız.

Tüm bunların yanında kırmızı renk, tehlikelidir çünkü her duyguyu içinde barındırır, insana düşünmeden hızlıca karar verdirir. Kararlarımıza duygularımızın karışmasını istemiyorsak kırmızı rengi hissettiğimiz, gördüğümüz anda temkinli davranmalıyız.

4) Kontrol Rengi: Mavi

renk
@abrkett

Her gün gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz mavi renk, kontrollü olmayı, karar vermeyi, değerlendirme yapmayı içinde barındırır. Hepimiz bu yaşamın içindeyiz ve herkes kendi hayatını kontrol ediyor. Gökyüzüne baktığımızda hemen aklımıza anılar, kararlar ve düşünceler geliyor. Mavinin de en önemli özelliği bu düşünceler üzerine değerlendirme yaptırmasıdır.

İnsanlar mavi bir ortama girdiğinde daha verimli çalışabiliyor çünkü mavi renk kontrolü sağlıyor. Hedeflere ulaşmada mavi rengi kontrol aracı olarak kullanabilirsiniz.

Önemli bir olay üzerinde bir seçim yapacaksanız mavi sizi en mantıklı olana götürür.

Mavi değerlendirmenin rengi olduğu için olanı olduğu gibi düşünüp sizin için en doğru karara gitmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden düşünceli olduğumuzda mavi renk bizi hep kendisine çeker ve hemen bir mavilik aramaya başlarız. Bu da mavi rengin insanlar üzerindeki en büyük etkisidir.

5) Davranışlarımızdaki Enerji: Sarı

renklerin anlamları
@stri_khedonia

Sarı renk canlılığın, enerjinin, mutluluğun rengidir. En pozitif renklerden biridir. Verdiği enerji de anlamıyla bir o kadar uyumludur. Ayrıca sarı, güneşin rengi olduğu için sıcaklık hissini de kendisinde barındırır.

Sarı rengi gördüğümüz an istemsizce mutlu olduğumuz zamanlar olmuştur. Örneğin güneşli bir güne uyandığında kim mutlu olmaz ki ? Sarı insana mutluluk getirir. Eğlenceli ve mutlu bir gün geçireceğinize sarıyı gördüğünüz an karar verebilirsiniz, sarının böyle hoş bir etkisi vardır.

Sarı güneşin rengi olduğu için hem içimizi ısıtır hem de davranışlarımızda ve ruhumuzda pozitif bir enerjinin var olmasını sağlar. Şu unutulmamalıdır ki her şeyin aşırısı fazladır. Her şey dozunda olmalıdır. Sarı renk de dozunda kullanılmalı yoksa bir zaman sonra kişide göz yorgunluğu yaratabilir.

6) Yeniliğin Rengi: Yeşil

renkler
@mydailydestinations

Yeşil renk, yaracı ve sağlıklı olmakla bütünleşir. Yeşil doğanın ayrılmaz bir parçasıdır. İnsan da doğanın bir parçası olduğu için insanın da vazgeçemeyeceği renklerden biri yeşildir.

İnsanlar yeni olan her şeyi sever. Yenilik, canlı olmak ve kendini tekrarlamamaktır. Bu yüzden daha çok, yeni bir fikir üretme aşamasında yeşil renk insanlar tarafından oldukça tercih edilir. Yenilik ve yaratıcılık birbirini tamamlayan parçalar olduğu için yeşil de insanları böylelikle kendisine çeker.

Diğer yandan yeşil, doğayı temsil ettiğinden sağlıklı olmakla ifade edilir. İnsanların sağlıklı kalmak için doğal şeylere ve doğanın temiz havasına yönelmesi yeşilin çekici etkilerinden biridir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar