Twitter Türkiye’de Şirket Kurdu

twitter-turkiyede-sirket-kurdu

Paylaşmayı unutmayın.

Twitter Türkiye’de Şirket Kurdu. Dünyanın en ünlü sosyal medya şirketi Twitter, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada; Türkiye’de değiştirilen internet yasasını gözden geçirip buna uyma kararını verdiğini açıkladı. Ancak “açık, kamuya açık sohbeti savunmaya ve hizmetimizin her yerde insanlara sunulmasını sağlamaya” devam edilecektir.

Twitter İnternet İçerik Hizmetleri Limited Şirketi adıyla kurulan Twitter Türkiye temsilciliği 22 Nisan 2021 tarihi itibariyle faaliyete geçti. Türkiye’deki merkezi İstanbul Levent’te Kanyon ofisinde olarak bildirilen Twitter, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanarak tescillenmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletindeki T.I. Redwing LLC  şirketinin 10 bin TL’lik sermayesi ile kurulan Twitter İnternet İçerik Hizmetleri Ltd. Şti. ile Twitter artık Türkiye’de tüzel kişilik olarak faaliyette bulunacak. Twitter’ın Türkiye’deki şirketini de San Francisco’da yaşayan Kevin Cope’un temsil edeceği açıkland.

Twitter Türkiye’de Şirket Kurdu 

Twitter ve Türkiye’deki İşleyiş Durumu

Türkiye, 2021’in Ocak ayında Twitter, Scope ve Pinterest’te reklam yasaklarını hayata geçirmişti. Diğer yandan reklam yasağı boyutu, sosyal medya şirketlerini içerik şikayetlerini yönetmeleri için Türkiye’de yasal temsilciler bulundurmasını sağlamak üzere zorlayan bir dizi önlemin bir sonraki adımı oldu.

Türkiye’de çıkarılan yasada; resmi bir temsilci atamayı reddeden 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya şirketleri için yaptırımlar yer alıyor. Bunlardan biri para cezasına çarptırılmasına ve ardından reklam yasaklarının uygulanmasıdır. Bir sonraki ceza ise, platformlarının kullanılamayacak kadar yavaşlamasına neden olacak bant genişliği azaltmaları olacaktır.

twitter-turkiyede-sirket-kurdu
@unsplash

Twitter Ne Yapacak?

Yasada, sosyal medya şirketlerinin yerel temsilcileri, kişisel hak ihlali veya kişisel mahremiyeti ihlallerde içerik kaldırma işlemini 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz bilgilendirme yapmak ve gerekçelerini açıklamak durumunda… Yasa oldukça açık, eğer talep halinde içerik bu süreç içerisinde engellenmez, kaldırılmaz ya da bilgi aktarımı yapılmaz ise tüm zararlardan sorumlu tutulmayı öngörüyor. Yasanın bir başka boyutunda ise, Twitter’de yer alan sosyal medya verilerinin Türkiye’de saklanması …..

Türkiye’nin Twitter Karnesi 

Twitter’ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin içerik kaldırma ile ilgili birçok yasal talebi var. Ayrıca talepler neredeyse tüm dünya genelindeki taleplerin % 31’ini oluşturmakta… Son olarak toplamda Türkiye’nin 45.800 talebinin yaklaşık üçte birinin Twitter tarafından  uygulandığı bildirilmekte…  

Bir başka Türkiye verisinde ise Ekim 2020’den bu yana;

  • 450.000’den fazla alan adının,
  • 120.000 bağlantının ve
  • 42.000 tweet’in hükümet tarafından engellendiği gerçeği de Türkiye’deki kısıtlamaların bir başka boyutunu gösteriyor.  

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar