Türkiye’nin Uzay Macerası Başlıyor – Türkiye Uzay Ajansı
Türkiye’nin Uzay Macerası Başlıyor – Türkiye Uzay Ajansı – Ülkemizin uzaya çıkma, uzayda olma isteği uzun süredir devam ediyor. Bu konuda ülkemizde sayısız haber ve araştırma gördük. Ancak bu istekleri, koşullar sebebi ile hep ertelemek zorunda kaldık. Uygun koşullar, uygun zamanda bir türlü bir araya gelemedi. Ancak Türkiye Uzay Ajansı’nın 9 Şubat’ı işaret eden videosu ile Türkiye’nin uzay çalışmaları yeniden gündeme geldi. 5 Şubat’ta “istikbal göklerdedir” sözü ile yayınlanan, aşağıya da bırakacağımız video bir hayli merak uyandırmıştı. Merakla beklenen 9 Şubat tarihinde ise Türkiye Uzay Ajansı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni uzay misyonumuz duyuruldu. Peki nedir bu uzay misyonu? Gerçekten uzaya çıkacak mıyız? Çıkacaksak bunu nasıl ve ne zaman yapacağız?
Türkiye’nin Uzay Macerası Başlıyor – Türkiye Uzay Ajansı
Türkiye Uzay Ajansı Yeni Döneme Önce Logosunu Değiştirerek Girdi
Henüz 3 yaşında olan ve daha önce dikkat çeken projeler ortaya çıkarmaması sebebi ile pek bilinmeyen Türkiye Uzay Ajansı, büyük bir misyonu üstleneceği yeni döneme yeni logosu ile girdi. Türkiye Uzay Ajansı’nın yeni logosu, bilinmeze, evrenin derinliklerine uzanan kesintisiz, kararlı bir hareketi simgeliyor. 2018’de kurulan ve 2020’de bütçesi sadece 24 Milyon TL olan Türkiye Uzay Ajansı, yeni dönem ile birlikte ciddi bir role sahip olacak. Rolden de ziyade aslında bir milletin hayallerini gerçekleştirmek için çalışacak.
İlk Hedef; Ay
Bundan böyle yeni uzay misyonu ile ülkemizin ilk hedefi Ay’a iniş gerçekleştirmek olacak. Planlanan ve hedeflenen, 2023’te Ay’a sert iniş gerçekleştirmek. Türkiye Uzay Ajansı, bunu kendi milli hibrit roketimizle yapacağımızı belirtiyor. Uzay aracımızı yakın dünya yörüngesine fırlatma konusunda ise uluslararası işbirliği için görüşmeler başladı. Sert bir iniş olacağı için çok da fayda sağlanamayacak ancak bu ilk olması sebebiyle önemli. Ancak asıl hedef 2028’de hayata geçirilmek üzere planlanıyor. Türkiye’nin hedefi 2028’de Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirmek. Küçük bir yorumda bulunmak gerekirse, rakip diyebileceğimiz ülkelerin bu projeleri daha kısa zamanda gerçekleştirmesi, ülkemizin de planlarına etki edecektir. Beş yılda bir değil, çok yakında her yıl daha da büyük projeler planlanacaktır.
Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi & Uzay Limanı
Türkiye’nin şu an itibariyle büyük ölçüde dışa bağımlı olduğu konumlama ve zamanlama sistemlerinde de dışa bağımlılık bitecek. Türkiye Uzay Ajansı kısa vadede Türkiye’ye ait bir konumlama ve zamanlama sistemi de geliştirmek için gaza bastı. Bu sistemleri dışa bağımlı şekilde kullanmak askeri anlamda oldukça riskli. Dünyada kendi konumlama ve zamanlama sistemine sahip sadece 6 ülke var. Türkiye’de bu ülkeler arasında yer almak istiyor. En önemli hedeflerden biri de uzayda kalıcı olmak adına kurulacak bir uzay limanıdır. Uzay limanı, Türkiye’nin uzaya erişimini kolaylaştıracak ve ayrıca uzayla bağını güçlendirecektir.
Türkiye’nin Uzay İnsanına Halk İsim Verecek
Son olarak Türkiye’nin uzaya göndereceği insana vereceği isim de oldukça merak ediliyor. Türkiye Uzay Ajansı yaptığı duyuru ile birlikte nasıl ki Rus uzay insanlarına kozmonot, ABD’li uzay insanlarına ise astronot deniliyorsa bizim uzay insanlarımızın da özel bir adı olacağını belirtti. Detayları açıklanmasa da bu ismi halkın seçeceğinin mesajlarını da verdi. Sosyal medyadan ise bu konuda epey bir komik ve ilginç öneriler geldi. O önerilerden bazıları şöyle; Göknot, Semanot, Gökgezen, Gökata, Fezacı…