Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları
Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları – Hayal kırıklığına uğramış, sürekli stresten çaresiz, kimsesiz hissediyorsanız ve bunu fiziksel olarak da bitkinlik olarak yaşıyorsanız tükenmişlik sendromu yolunda olabilirsiniz. Tekrar pozitif düşünceye ve umuda doğru bir yola çıkmak. Dengenizi yeniden kazanmak için neler yapabileceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.
Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlk, aşırı ve uzun süreli stresin neden olduğu duygusal, fiziksel ve zihinsel bir yorgunluk halidir. Kendinizi bunalmış, duygusal olarak tükenmiş hissettiğinizde ve sürekli talepleri karşılayamadığınızda ortaya çıkar. Stres devam ettikçe, sizi ilk etapta belirli bir rolü üstlenmeye yönlendiren ilgi ve motivasyonu kaybetmeye başlarsınız.
2021 İçin Umudunuz Nedir?
Geçen yıl Covid – 19 süreciyle birlikte oldukça zordu. Ancak önümüzdeki yıl için umutluyuz. Ve umut bulaşıcı olduğundan, lütfen 2021 umudunuzu sevdiklerinizle paylaşın.
Tükenmişlik üretkenliği azaltır ve enerjinizi tüketir, sizi giderek daha çaresiz, umutsuz, alaycı ve kızgın hissettirir. Sonunda verecek başka bir şeyin olmadığını hissedebilirsiniz.
Tükenmişliğin olumsuz etkileri, eviniz, işiniz ve sosyal yaşamınız dahil olmak üzere yaşamın her alanına yayılır. Tükenmişlik ayrıca vücudunuzda sizi soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı savunmasız kılan uzun vadeli değişikliklere neden olur. Pek çok sonucu nedeniyle, tükenmişlikle hemen başa çıkmak önemlidir.
Tükenmişlik Sendromu Yolunda Mısınız?
Aşağıdaki durumlarda tükenme yolunda olabilirsiniz:
- Eğer her günün kötü bir gün olduğuna inanarak uyanıyorsanız,
- İşinizi veya ev yaşamınızı önemsemek, tam bir enerji israfı gibi görünüyorsa
- Her zaman yorgunsanız
- Gününüzün çoğu, zihninizi uyuşturacak şekilde sıkıcı veya bunaltıcı bulduğunuz görevler için harcanıyorsa
- Yaptığınız hiçbir şeyin bir fark yaratmadığını veya takdir edildiğini hissediyorsanız, tükenmişlik yolunda olabilirsiniz.
Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri ve Semptomları
Çoğumuzun kendini çaresiz, aşırı yüklenmiş veya takdir edilmemiş hissettiğimiz günler vardır – kendimizi yataktan dışarı sürüklerken Herkül’ün kararlılığını gerektirir. Tükenmişlik kademeli bir süreçtir. Bir gecede olmaz ama üzerinize gelir. Belirti ve semptomlar ilk başta belirsizdir, ancak zaman geçtikçe daha da kötüleşir. Erken belirtileri, ele alınması gereken bir şeyin yanlış olduğuna dair kırmızı bayraklar olarak düşünün. Onları görmezden gelirseniz, sonunda tükenirsiniz.
Tükenmişliğin Fiziksel Belirti ve Semptomları
- Çoğu zaman yorgun ve tükenmiş hissetmek.
- Azalmış bağışıklık, sık görülen hastalıklar.
- Sık sık baş ağrısı veya kas ağrısı.
- İştah veya uyku alışkanlıklarında değişiklik.
- Tükenmişliğin duygusal belirtileri ve semptomları
- Başarısızlık duygusu ve kendinden şüphe duyma.
- Çaresiz, kapana kısılmış ve yenilmiş hissetmek.
- Ayrılma, dünyada yalnız hissetmek.
- Motivasyon kaybı.
- Giderek daha alaycı ve olumsuz bir bakış açısı.
- Azalan memnuniyet ve başarı duygusu.
Tükenmişliğin Davranışsal Belirti ve Semptomları
- Sorumluluktan çekilme.
- Kendinizi başkalarından soyutlamak.
- İşleri halletmek için daha uzun süren işleri ertelemek.
- Başa çıkmak için yiyecek, uyuşturucu veya alkol kullanmak.
- Hayal kırıklıklarınızı başkalarından çıkarmak.
- İşi atlamak veya geç gelmek ve erken ayrılmak.
Stres ve Tükenmişlik Sendromu Arasındaki Fark
Tükenmişlik, amansız stresin sonucu olabilir. Ancak çok fazla stresle aynı şey değildir. Stres, genel olarak çok fazla şey içerir: fiziksel ve zihinsel olarak sizden çok fazla şey talep eden çok fazla baskı. Tükenmiş olmak, boş ve zihinsel olarak bitkin hissetmek, motivasyondan yoksun ve umursamanın ötesinde hissetmek demektir. Bununla birlikte eğer aşırı stres sorumluluklarınızda boğuluyormuşsunuz gibi hissediyorsanız, tükenmişlik tamamen kurumuş hissidir.
Tükenmişlikle Başa Çıkmak
İster yaklaşan tükenmişliğin uyarı işaretlerini fark edin, ister kırılma noktasını çoktan geçmiş olun. Ek olarak yorgunluğu atmaya çalışmak ve bu şekilde devam etmek yalnızca daha fazla duygusal ve fiziksel hasara neden olacaktır. Bununla birlikte tükenmişliğin üstesinden gelmenize ve tekrar sağlıklı ve pozitif hissetmenize nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenerek durma ve yön değiştirme zamanı.
Ayrıca, tükenmişlikle başa çıkmak için aşağıdaki 3 yaklaşım ile hareket etmeyi gerektirir:
- Tanımak: Tükenmişliğin uyarı işaretlerine dikkat edin.
- Tersine çevirmek: Destek arayarak ve stresi yöneterek hasarı giderin.
- Dayanıklılık: Fiziksel ve duygusal sağlığınıza dikkat ederek strese karşı direncinizi artırın.
Tükenmişliği önlemek veya bununla başa çıkmak için aşağıdaki ipuçları semptomlarla başa çıkmanıza ve enerjinizi, odaklanmanızı ve esenlik hissinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olur.
Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları – Tükenmişlikle Başa Çıkma Yolları
Tükendiğinizde, sorunlar aşılmaz görünür, her şey kasvetli görünür ve kendinize yardım etmek için harekete geçmeyi bırakın, ilgilenmek için enerjiyi toplamak da zordur. En etkili yollarından biri başkalarına ulaşmaktır.
Sosyal temas, doğanın strese karşı panzehiridir ve iyi bir dinleyiciyle yüz yüze konuşmak, sinir sisteminizi sakinleştirmenin ve stresi azaltmanın en hızlı yollarından biridir. Konuştuğunuz kişinin stres faktörlerinizi “düzeltmesi” gerekmez; sadece iyi bir dinleyici, dikkati dağılmadan veya yargılamadan dikkatle dinleyen biri olmalılar.
Aileniz, partneriniz ve arkadaşlarınız gibi size en yakın olanlara durumunuzdan bahsedin. Açılmak başkalarına yük getirmeyecektir. Aslında, çoğu arkadaş ve sevdikleriniz onlara güvenecek kadar güvendiğiniz için gurur duyacak. Bu sadece arkadaşlığınızı güçlendirecektir. Sizi neyin yaktığını düşünmemeye çalışın ve sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanı pozitif ve keyifli hale getirin.
İş arkadaşlarınızla daha sosyal olun. Birlikte çalıştığınız insanlarla arkadaşlıklar geliştirmek, iş tükenmişliğinden korunmanıza yardımcı olacaktır.
Negatif insanlarla iletişiminizi sınırlayın. Olumsuz fikirli ve sürekli şikayet etmekten başka hiçbir şey yapmayan insanlarla çalışmak, zaman geçirmek sadece bakış açınızla birlikte ruh halinizi aşağı çekecektir. Negatif bir insanla illa çalışmanız gerekiyorsa bu durumu sınırlandırmanız size iyi gelecektir.
Sizin için anlamlı olan bir topluluk grubuyla, bir amaçla uğraşan derneklerle bağlantı kurun. Bir dini, sosyal veya destek grubuna katılmak size benzer düşünen insanlarla günlük stresle nasıl başa çıkılacağı ve yeni arkadaşlar edinebileceğiniz hakkında konuşabileceğiniz bir yer sağlayabilir.
Yeni arkadaşlar bulun. Başvuracak kimsenizin olmadığını düşünüyorsanız, yeni arkadaşlıklar kurmak ve sosyal ağını genişletmek gerekiyor. Ayrıca asla geç değildir.