Startup Nedir ve Diğer Şirketlerle Farkı Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Startup Nedir ve Diğer Şirketlerle Farkı Nedir? – Son zamanlarda gündeme daha sık oturan startup kavramı insanların zihninde plaza olarak canlanmakta. Bu kavrama paralel olarak insanların aklında beliren diğer şey, teknoloji konusunda kendisini ileriye taşıyan şirketler. Startup girişimciler için müthiş bir alan. Bununla birlikte bu alanla ilgili gün geçtikçe milyon dolarlık yatırım haberleri duyuyoruz. Peki bütün bunlarla birlikte startup kavramını duyunca akıllarımızda ne oluşmalı? Bu kavramdan ne çıkarmalıyız?

Startup Nedir ve Diğer Şirketlerle Farkı Nedir?

Startup, 2010 yılında ABD’de şekil almaya başladı. Zaman geçtikçe gördük ki bu kavram yayılım göstermeye başladı. Bununla beraber startup terimi Türkiye’ye kadar ulaştı. Böylece bu terim Türkiye’deki girişimciler tarafından yoğun bir ilgi gördü. Haliyle de görmeye devam edeceği aşikar. Bu kelime temelinde, başlangıç olarak karşılık buluyor. Bunun yanında startup terimine hakim olan spesifik olarak genç kitle, burada kendilerine yer edinmeye çalışıyor.

Bunun yanında Startup kavramının ne olduğunu anlarsak, büyük şirketlerden farkını da kolayca saptayabiliriz. Aklınızda güçlü bir fikir var diyelim. Lakin deneyiminiz ya da sermayeniz yok. Bunlarla birlikte startup kavramı tam da bu noktada karşımıza çıkar. Gelgelelim sonuç tamamen size kalmış bir durum haline gelir. Çünkü seçenekler uçsuz bucaksızdır. Mesela başarılı da olabilirsiniz, başarısız da. Böylece bu yazıda startup kavramına ilişkin bir-çok detayı öğrenmeniz mümkün.

startup-nedir-ve-diger-sirketlerle-farki-nedir
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Startup Nedir?

Öncelikle startup tanımını Steve Blank yapmıştır. Bu tanıma göre startup girişimcilik yöntemidir. Bununla birlikte startup’ı aslında kalıcı bir iş durumuna geçmeden önceki hal durumu olarak açıklamak mümkün. Yani kalıcı iş modeli için ilk adımdır.

Startup Kurmak Nasıl Mümkün?

Bu konuyu genel hatlarıyla anlattığımıza göre kurulum sürecinden bahsetmek mümkün.  Öncelikle önemli olan fikrinizin özgün olması ve gelişime müsait olmasıdır. Bu yolda projenizi oluşturmanız mümkün.

Bunun yanında projeye başlamadan önce önemli olan nokta tabi ki finans problemini halletmektir. Finans oluşturmak için fonlara başvurmak mantıklı görünmekte. Örneğin Kickstarter platformu bu anlamda uygundur.

Peki Kickstarter nedir? – Startup Nedir?

Öncelikle bu şirket kar amacı olmayan bağış şirketidir. Genelde bağımsız yapımcılar faydalanmaktadır. Toplamda 13 farklı dalda sanatçıların ve mucitlerin yararlanması şirket tarafından sağlanmaktadır.

startup-nedir-ve-diger-sirketlerle-farki-nedir
@kickstarter

Bunun yanında Kickstarter dışında banka kredilerine başvurmak da mümkündür. Bankalar girişim konusunda yardımcı olabiliyor. Tabi Türkiye özelinde baktığımızda girişimcileri destekleyen bankalar çok da iyi durumda değil.

En nihayetinde finans problemi ortadan kalktı diyelim. Bunun yanında diğer gereken de proje ortağı bulmaktır. Çünkü Startup ortamında güçlü bir ekip mühimdir.

Bununla beraber güçlü ekip sizi ve ekibinizi ileriye sağlıklı bir şekilde taşır.

En sonunda problemlerinizi aştınız diye düşünelim. Startup da bir şirkettir ve bundan dolayı kuruluş aşamasında temel protokoller vardır. Ticaret bakanlığı da her şirketin türüne göre belirli protokoller hazırlamıştır. Bunun yanında bu işlemler çok komplike değildir. Araştırmalarınızı gerçekleştirdikten sonra bu resmi protokolleri halletmek de son derece basittir.

Önemli bir başka ayrıntı da emek hırsızlığına yol vermemektir. Bunun önüne geçmek için öncelikle marka adınızı oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra da logonuzla birlikte, örneğin projeniz gibi mühim bilgilerinizi tescil ettirmeniz lazım. Bununla birlikte tescili şirketiniz adına gerçekleştirmeniz gerekli.

Startup ile Neler Gerçekleştirmek Mümkün?

Startup ile neler gerçektirmem mümkün diye düşünürseniz uçsuz bucaksız bir yanıt dehlizi ile karşılaşırsınız. Çünkü yapacaklarınız sizin yaratıcığınız ile doğru orantılı. Ayrıca girişimi gerçekleştirirken tahmin edeceğiniz üzere büyük paralarla ve ekiple başlayamazsınız. Ama bunu geliştirmek ve büyütmek de elinizde. Bunula beraber zaman ve çok çalışmak sizi ileriye taşıyacaktır.

startup-nedir-ve-diger-sirketlerle-farki-nedir
Photo by Proxyclick Visitor Management System on Unsplash

Bunun yanında çok da karşılaşmadığımız bir gerçek, girişimcilere ilham sağlar belki. Örneğin McDonald’s 1950’lerde iş hayatına startup olarak giriş yapmıştır.  Bu bağlamda mühim olan da özgün fikirle yola çıkıp elinizdeki imkanları değerlendirerek işe başlamaktır. Startup’ı zaten başlangıç olarak düşündüğümüz zaman bu alanı taslak olarak değerlendirmek mümkün. Bununla birlikte de değişikliği istediğiniz kadar sağlarsınız.

McDonald’s örneğinin yanı sıra Türkiye’den de örnek vermek mümkündür. Getir, Yemeksepeti, Masamo, Peak Games şirketleri de aslında iş hayatlarına startup olarak olarak başlamışlardır.  Saydığımız şirketler başarıları ile startup alanından taşıp kurumsal yapıya geçiyor. Bu startup’ın başlangıç için güzel tercih olduğunu ve zamanla da büyümenin mümkün olduğunu kanıtlıyor. Böylelikle de daha kapsamlı hale gelen şirketler geniş kitlelere ulaşıyor.

Startup’ın diğer şirketlere göre farklı özellikleri nedir?

Daha önce açıkladığımız gibi startup bir başlangıç noktasıdır. Diğer şirketler ise kurumsallaşmış, düzenli yapılardır. Bu bağlamda düzenli bir kurumda düzenli kadrolaşmadan da bahsetmek mümkün olur. Örneğin bir şirkette her iş için o iş özelinde çalışan vardır. Startup’ta ise bir işi ilgisi olmayan başka bir kişinin halletmesi mümkündür.

startup-nedir-ve-diger-sirketlerle-farki-nedir
Photo by Slidebean on Unsplash

Özellikle düzenli yapıdan bahsettiğimiz zaman zihnimizde düzenli, güzel maaşın canlanması mümkündür. Startup’a baktığımız zaman ise küçük meblağlardan bahsederiz. Ayrıca şirketlerde hiyerarşik sistem işler. Bununla birlikte Startup’ta bu çok da mühim değildir.

Eski ama hala güncel olan startup’un öteki yanı:

Rasyonel bakış açısıyla baktığınızda başarısız olmanın da realitesi mevcut. Öteki yanı derken bundan bahsetmiştik. Kalıcı ve sağlam bir iş kurmak için bu alan müthiş bir başlangıç noktasıdır. Ayrıca buradan aldığınız verimle ileriye dönük olan yüzünüzü aydınlık tutabilirsiniz. Bununla birlikte Startup sayesinde ilerideki sağlıklı şirketinizin harcını yapmış olursunuz.

Startup’la ilintili ayrıntılar:

Bu kavramın Amerika’dan yola çıkıp toprağımıza ulaştığı gerçeği zaten bildiğimiz gerçek. Bununla birlikte aslında eski de bir kavram. Startup’un şuan bu kadar güncel olmasını sağlayan gerçeği ise Y ve Z kuşağına dayanmakta. Çünkü içinde bulunduğumuz sistem çok yorucu ve insanı çürüten sistem. Bununla birlikte de belirli yaş aralığındaki insanlar da çalışma olanaklarını değiştirmek, geliştirmek istiyorlar. Şirketler eğitim sistemi gibi ezbere olduğu için yenilikçi fikirlere hiç alan tanımıyorlar. Sonuç olarak da iki seçenek karşımıza çıkıyor: Freeelance çalışmak ya da startup’lar.

Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Freelance ya da Startup çalışma isteğinin altında tembellik yapmak yatmıyor. Bununla birlikte örneğin startup’ta çalışmanın daha da artacağının girişimde bulunanlar farkında. Evet startup başarılı olduğunda hedefinize doğrudan ulaşmış oluyorsunuz. Bunun yanında iş hayatında istemediğiniz her durumu yaşamanız da mümkün. Ayrıca şirketinizin batma olasılığı da diğer şirketlere oranla epey yüksek.

Sonuç olarak evet startup şirketi girişiminde bulunmanız büyük bir olay. Yine geriye iki seçenek kalıyor. Ya büyük, kurumsallaşmış şirkette çalışarak yavaş yavaş hayallerinizden olursunuz. Ya da risklerini kabullenerek startup ile yeni bir hayata adım atarsınız. Sonuç olarak bu alan aslında bir poker. Kazanını belirleyecek olan da iş zekanız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar