Sosyal Medyada Kitap Pazarlaması
Sosyal medya, kitap pazarlama kampanyaları için çok verimli potansiyele sahip fırsat alanlarıdır. Hem yazarlar hem yayınevleri tarafından pazarlama amacıyla sürekli kullanırlar. Sosyal medyanın kitap pazarlaması amacıyla kullanılmasının, sosyal medya kullanım amaçlarının en yararlılarından, verimlilerinden olduğunun altını çizmek gerekir.
Evet sosyal medyada artık neredeyse her şeyin pazarlaması yapılır durumda. Konu kitap olunca nasıl olur diyor olabilirsiniz; fakat içeriği bilinmeden satılan onca şey varken evet kitaplar da çevrimiçi ağlarda pazarlanabilir durumda. Konuya açıklık getirmek için sosyal medyada kitap pazarlaması konusunda, ödüllü kitap pazarlaması uzmanı Sandra Beckwith ile ‘the balance careers’ta yapılan röportajı ele alacağız.
Sandra Beckwith konu hakkında önemli olanın okuyucunun kitaptan ne kazanacağı olduğuna vurgu yapıyor. Yani sadece kitabın var olup olmadığının pazarlama sürecinde bir yararı yok. Okuyucuya kitabın kendisine sıradan bir kitaptan fazlasını kazandıracağına inandırmalısınız.
Kitap pazarlama sürecinde hazırlanan metinlerin biçimine dikkat edilmeli. Hazırladığınız metin bir broşür içinse yazınız açık ve net cümlelerden oluşan kısa bir metin olmalı. Bloglar için bilgilendirici ve zengin metinler hazırlamalısınız. Kitap pazarlaması için oluşturulan e-postalarda metinler, açıklayıcı, bilgilendirici ve cezbedici olmalı. Tweetler, kısa ve öz olmalı.
Sosyal medya hesaplarınızı kitabınızın pazarlaması için nasıl daha verimli hale getirirsiniz? Sandra Beckwith bu konuda birkaç tavsiye veriyor:
- Facebook’ta kişisel arkadaşlar edinmek:
- Kitabınızın satış linkini Facebook arkadaşlarınıza mesaj atabilir veya pazarlaması üzerine çalıştığınız kitabın satış linkini zaman tünelinizde paylaşarak daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.
- Facebook’ta profesyonel arkadaşlar edinmek: Kitabınız veya profesyonel kimliğiniz ile ilgili bir sayfa açarak daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
- Kitabı bloglamak: Kitabın yararları, okuyucuya kazandıracakları ve diğer paylaşmak isteyebileceğiniz detaylar ile ilgili blog yazıları paylaşabilirsiniz.
- Stratejik biçimde tweetlemek: Okuyucuya kitabınızı anlamalarına yardımcı olacak şekilde tweetler atabilirsiniz.
- Google+ kullanmak: Google+’ da ‘Circle’ özelliğini kullanarak kitaplar için özel bir alan oluşturabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, gruplarda ve forumlarda aktif olmak, sosyal medya ağınızı pazarlamanız sırasında paylaşmalısınız.
Belki de tüm bunlar bittiğinde okumak için kendine sebepler yaratan kişiler bulabilirsiniz.