Sosyal Medya Detoksu İçin 5 İşaret
Özellikle son birkaç yıldır “Sosyal Medya” hayatımızın adeta merkezine yerleşti. Paylaşımlar, beğeniler, yorumlar derken ayılmaz bir parçamız haline geldi. Bunun yanı sıra başka hayatları merak etmeden, Instagramdaki insanlarla kendimizi kıyaslamadan duramaz hale geldik. Öyle ki kendimizi, takip ettiğimiz insanların neler yapıyor olduğunu bilmek zorunda hissediyoruz. Sırf takipçileri görsün diye paylaşım yapan insanların sayısının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkün. Peki tüm bunlar bir sosyal medya detoksu için bize bazı işaretler veriyor olabilir mi?
Eskiden sosyalleşmek için sokaklara, parklara çıkılır, çevre edinmek için emek ve zaman harcanırdı. Ancak günümüzde sosyal medya sayesinde bunların hiçbirine neredeyse gerek kalmadı. Sosyal medya mecralarının olumlu ve olumsuz yanları saymakla bitmez elbette. Karşı tarafa anında ulaşabilme, daha güçlü ses çıkarabilme, bilgi edinmek gereken durumlarda zamandan tasarruf etme gibi pek çok hayat kolaylaştıran fonsiyonunun yanında, olumsuz yönleri de yadsınacak gibi değil. Hatta geçtiğimiz aylarda sosyal medyada canlı yayın yaparken hayatını kaybeden gençlerin haberlerine denk gelmiş olmanız muhtemel. Bu ve benzeri haberler bizim sosyal medya alışkanlıklarımızı değiştirmemiz, hatta bir sosyal medya detoksu yapmamız gerektiğinin sinyalleri olabilir. Peki ya diğer işaretler neler?
Uyandığınızda İlk Olarak Telefonunuza Bakıyorsanız
Biz uyurken dünyada ve etrafımızda neler olup bittiğini merak etmemiz elbette normal. Fakat bu durum saatlerce devam eden bir ritüel ise ve dünyada ne olup bittiğinden çok, başkaları neler yapmış olarak devam ediyorsa burada biraz durup düşünmekte fayda var. Çünkü bu durum sizin psikolojik olarak yıpranmanıza ve kendinizi sürekli birileri ile kıyaslamanıza neden olacak bir sürecin işaretçisi olabilir.
Sosyal Medyada Gördükleriniz Gibi Olmaya Çalışıyorsanız
Instagram’daki gibi hayatlar, evler, arabalar, hediyeler hatta ilişkiler bekliyorsanız bir süre gerçek hayata dönmenizde fayda var. Instagram’da mutlaka gerçek mutluluklar, kurgulanmamış hayatlar vardır. Ancak geneli ne yazık ki bu şekilde değil. Çünkü sosyal medyada çok az mutsuz insan profili görürsünüz. Peki gerçekten herkes bu kadar mutlu mu? Kendinizden yola çıkın. Ve mutluluk gibi mutsuzluğun da hayatın bir parçası olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Beğenilme Kaygınızın Önüne Geçemiyorsanız
Attığınız bir fotoğraf veya tweet sizi tatmin edecek ölçüde beğenilmemiş olabilir. Bu durum sizin canınızı sıkıyor ve günlük hayatınızı etkiliyorsa, bir sosyal medya detoksunun tam sırası. Mutlu veya güzel bir karenizi paylaşmak kendinize ve sevdiklerinize anı bırakmak amacı taşımalıdır. Bu hayatı başkalarının beğenisi için yaşamadığınızı unutmayın.
Yemeklerinizi Bile Instagram’a Göre Tercih Ediyorsanız
Gerçek sosyal bir hayat yerine sosyal medyada popüler olmayı tercih ediyorsanız, biraz gerçek hayata dönmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü bu durum hayatınızın iplerinin başkasının elinde olmasından farksız. Kararları sadece Instagram profiliniz veriyor. Yediğiniz yemekler, gittiğiniz mekanlar… Akşam hangi yemek paylaşımını yapmak isterseniz o yemeği pişiriyorsunuz. Söyleyince kulağa ne kadar garip geldiğine bir bakın. Instagram’da gördüğünüz o ünlü kafeye yalnızca kahveleri fotoğrafta güzel çıktığı için gitmek istediğinize emin misiniz?
Sevdiklerinize Vakit Ayıramıyorsanız
Gününüzün büyük bir zamanı sosyal medyada geçtiği için sevdiklerinizle olan aktivitelere geç kalıyorsanız ya da tamamen unutuyorsanız, söylemeliyiz ki durum gerçekten ciddi. Sanal bir mecradaki beğenilerin, yorumların sizi esir almasına izin vermeyin. Sevdiklerinizle geçireceğiniz kaliteli zamanlar ve o anlardan alacağınız keyif, gittiğiniz konseri telefonunuzun ekranından izlemenizden çok daha önemli.
Bahsi geçen durumlardan muzdaripseniz, kendinize bazı sınırlar koymaya başlamalısınız. Örneğin telefonunuzda sosyal medya uygulamalarınız için zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz. Uunutmayın ki, Twitter, Facebook gibi büyük sosyal medya platformlarının kurucuları dahi sosyal medya detoksu için kendilerine zaman ayırıyorlar. Telefonunuzun içindeki dünyadan bir süre uzak kalmanızın size 500 like almış bir manzara fotoğrafından çok daha iyi geleceğini iddia ediyoruz.