Sosyal Medyada Sen Gerçekten ”Sen” Misin?

Paylaşmayı unutmayın.

Kimlik ve kişilik anlamları hakkında daha önce hiç düşündünüz mü? Ya da kimliğin, insanı insan yapan tüm değerlere sahip öz dili olduğunu ve kişiliğin ise kültürel değerlerin oluşturulduğu genel karakteri ifade ettiği üzerine hiç kafa yordunuz mu? Peki kendinizi bazen hiç kendiniz gibi hissetmediğiniz oldu mu? Tüm bu soruların cevapları sadece sizin içinizde! Aslında günün gerekliliği gibi görünen ve belki bazılarına göre hiçbir anlam ifade etmeyen bu popüler kültürün sizi dayattığı bazı noktaların olduğunu düşünüyorsanız ne demeye çalıştığımızı anlıyorsunuzdur. Gerçek kimliklerimiz dışında oluşturduğumuz ve göstermek istediğimiz özümüzün anlaşılması en güç yerinden bahsedeceğiz bugün, sanal kimliklerimizden. O zaman soralım: Sosyal medyada sen, gerçekten sen misin?

Dijital platformlar, sosyal medya hatta mesajlaşma uygulamaları… Yüz yüze kurmadığımız her türlü interaktif iletişim, olmadığımız birini yansıtmak ve belki de olmak istediğimiz kişiyi göstermek için uygun ortamı sağlıyor. Dolayısıyla birçok insan o telefon ekranına bakarken kendini unutuyor. Bu derin tartışmaları bir yana bırakıp yeniden soralım o halde:

”Sosyal medyada sen, gerçekten sen misin?”

@gettyimages

Adgager ekibi olarak, bu merak ettiğimiz sorunun cevabını bulmak ve sizlere aktarmak amacıyla, FollowAD adını verdiğimiz bülten dahilinde yeni bir araştırma imza attık. Araştırma sonuçlarına göre;

Sosyal medya kullanıcılarının %69’u, gerçek kimliğini yansıttığına inanıyor.

Olabilir dedik ve devam ettik.

Buna kıyasla kullanıcıların %89’u çevresindeki kişilerin kendi kimliğini yansıtmadığını düşünüyor.

Kısacası gerçek kimliğinden sıyrılmadığını iddia eden kullanıcılar, sosyal medya hesaplarının onları yansıttığını düşünürken; bir başkası onun için ”Hayır bu sen değilsin!” diyebiliyor.

İnsan kendinin farkında olamadığı gibi göstermek istediği taraflarını sergilerken olumlu ya da olumsuz eleştirilere maruz kalabiliyor. Sosyal medya kullanımları ile ilgili olumsuz eleştiriler ve kişilik üzerindeki etkiler de aslında bu ve benzeri psikolojik durumları işaret ediyor.

@pexels

Araştırmada öne çıkan diğer detaylara bakalım.

  • En çok zaman harcanan sosyal medya platformu: Instagram
  • Youtube, geçtiğimiz yıllara oranla hızlı bir yükseliş ile ikinci sırada
  • Youtube ve Twitter daha çok erkekler tarafından kullanılırken; LinkedIn ve Pinterest’te kadınlar erkeklere oranla daha fazla zaman harcıyor.
  • Her üç gençten biri ve her üç kadından biri sosyal medyadaki kimliği hakkında ”Biraz ben biraz göstermek istediğim ben’im diyor.”

Hangi platformda gerçek kimlik daha çok yansıtılıyor?

Araştırmaya katılan kullanıcılar, gerçek kimliğin en çok yansıtıldığı platformun Twitter olduğunu düşünüyor. Kullanıcıların %22’si Twitter derken; onu çok az bir farkla (%20 ile) Facebook takip ediyor.

Cinsiyet ve yaş kırılımlarına dikkat ettiğimizde ise erkekler en çok Facebook’ta gerçek kimliğin yansıtıldığına inanırken; kadınların düşüncesi bunun Twitter olduğu yönünde.

Türkiye’nin 12 bölgesinde, 77 ilde 4462 kişi ile online görüşme tekniği kullanarak gerçekleştirdiğimiz araştırma ile ilgili diğer bilgilere hazırladığımız infografik üzerinden ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve kırılımlı raporlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Her zaman gerçek kalmak ve gerçekleri görmek dileğiyle…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar