Satış Yapılan Bir İçerik Pazarlama Sistemindeki 6 Temel Unsur

Paylaşmayı unutmayın.

Satış Yapılan Bir İçerik Pazarlama Sistemindeki 6 Temel Unsur – Satmayan pazarlama mesajları için zaman ve para kaybı yaşayan çok fazla işletme var. Ne yazık ki günümüzün dijital ve mobil dünyasında, müşterilerinize pazarlama mesajlarınızla ulaşmak her zamankinden daha zor.

Birçok işletme sahibi müşterilerine ellerinden gelenin en iyisini yapmak istiyorlar. Başarılı olamazlarsa nakit akışı olmaz ve işleri başarısız olur.

Son 20 yılda, pazarlama muazzam bir şekilde değişti. Bu yazımızda size içerik pazarlama stratejisindeki 6 önemli basamağı listeledik.

Satış Yapılan Bir İçerik Pazarlama Sistemindeki 6 Temel Unsur

1. Müşteri Sorununu Anlama

brown and black jigsaw puzzle
by Sigmund @unsplash

Müşterilerinizin için çözüm sağladığınız spesifik sorun nedir? Müşterilerinizin karşı karşıya olduğu sorunları ve hangi baskın satın alma güdüsünün onları satın almaya yönelteceğini gerçekten anlayarak başlayın.

Çözüm için alışveriş yapan her müşteri, özünde, satın alma kararı vermek için bilgi arıyordur. Yeterli bilgi olmadan harekete geçmek istemezler.

Müşterilerinizin doğru ürün veya hizmeti seçmelerine yardımcı olacak bilgilere ihtiyacı vardır. Kısaca içerik pazarlamasının özü budur.

Öncelikle, müşterilerinizin karar vermek için hangi bilgilere ihtiyaç duyduğunu anlamanız gerekir. Sonuç olarak bu odaklı tutum, farklı bir düşünme biçimi gerektirir. Pazarlamacı gibi düşünmeyi bırakıp yayıncı gibi davranmaya başlamalısınız.

Bu bağlamda doğru bilgiyi sunarak, sadece korku seviyesini azaltmakla kalmazsınız. Aynı zamanda satın alma sürecini de kontrol edersiniz. Peki, kontrolü nasıl ele alır ve potansiyel müşterinizle nasıl ortak paydada buluşursunuz? İçerik pazarlama sisteminize ikinci bir öğe ekleyerek: ilgili içerik.

2. İlgili İçerik

flat ray photography of book, pencil, camera, and with lens
by Dariusz Sankowski @unsplash

İçerik pazarlama yatırımınız, ancak sonuç üreten alakalı içerikle sonuçlanırsa olumlu sonuç çıkarılabilir. İçeriklerin iki amacı olmalıdır. Birincisi müşterilerinize yardımcı olmaktır. İkincisi ise işinizi desteklemesidir. 

Bir içerik stratejisi ifadesi, eşit derecede temel dört unsuru olan bir içerik misyonudur. İçerik stratejisi beyanınızı oluşturmak için aşağıdaki dört soruyu yanıtlayın:

  1. Ne tür bilgiler müşterilerinize yardımcı olacak?
  2. Bu bilgi ürünleri için hedef kitleniz kim olacak?
  3. Bu bilgiler iş hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olacak?
  4. Bu bilgiler müşterilerinize nasıl yardımcı olacak?

Bu dört soruyu yanıtlayarak, içerik pazarlaması için net bir kılavuza sahip olacaksınız.

Oluşturacağınız içerik ve bunun müşterilerinize ve işinize nasıl yardımcı olacağı konusunda net bir fikriniz varsa, bir sonraki öğeye geçmenin zamanı geldi: içerik pazarlama planınız!

3. İçerik Pazarlama Planı – Satış Yapılan Bir İçerik Pazarlama Sistemindeki 6 Temel Unsur

person writing on white paper
by kelly sikkema @unsplash

İşleri halletmek istiyorsanız, bunları bir plana yazmanız ve uygulamanız gerekir.

İçerik stratejisi beyanınızı yürütülebilir bir içerik pazarlama planına dönüştürmek için içeriğinizi üretme, yayınlama ve tanıtma sıklığına karar vererek başlayın.

Genellikle işletme sahipleri tanıtım sıklığı ile mücadele ediyor. Bir şeyi kaç kez yayınlamalısınız? Cevap: Bırakın mevcut kaynaklarınızın (zaman, insanlar) sıklığınızı tanımlamasına izin verin.

Sıklığı tanımladığınız anda tüm etkinlikleri bir içerik takviminde planlayabilirsiniz. Dahası bu takvim, içeriğinizin üretimini, yayınlanmasını ve tanıtımını planlamanıza ve düzenlemenize yardımcı olacaktır.

1. Üretim:  Takviminizin üretim bölümü, içerik üretiminizin iş akışını planlamanıza ve yönetmenize yardımcı olur.

2. Yayınlama:  Takviminizin yayınlama bölümü, tam yayın tarihlerine ilişkin net bir genel bakış sunar ve yılın özel günleri için belirli içerikleri planlamanıza yardımcı olur.

3. Tanıtım:  Kitlenize ulaştığınızdan emin olmak için içeriğinizin tanıtımı çok önemlidir. Görünmeyen içerik, özünde, boşa harcanmış içeriktir.

Bu nedenle, içeriğinizi tanıtmak, içerik planınızın kritik bir parçasıdır.

Bu kulağa hoş gelebilir, ancak soru hala geçerli: İşe yarayan bir planı nasıl yaratırsınız? Kısaca üretmek istediğiniz son ürünü (içeriği) tanımlayarak ve geriye doğru çalışarak.

Adım Adım Blog Yazısı Hazırlamak

satis-yapilan-bir-icerik-pazarlama-sistemindeki-6-temel-unsur
by Volodymyr Hryshchenko @unsplash

Diyelim ki bir blog yazısı yazmaya karar verdiniz. Muhtemelen sosyal medyada tanıtacaksınız. Şimdi, son nokta olarak blog makalenizin tanıtımını alın.

Blog içeriğinizi tanıtmak için en iyi gün ve saati seçin. Bu blog gönderisini bitirmeniz beş gün sürebilir. Şimdi, içerik üretim planlamanızda belirli aşamaları tanımlayın. 

İlk olarak belirli konular ve başlıklar hakkında beyin fırtınası olabilir. İkinci aşama, bu konuda bir uzmanla görüşme yapmak olabilir. Üçüncü aşama içeriğinizi düzenlemeyi içerebilir. Bu aşamanın sonucu, blog yayınınızın bir taslağıdır.

Dördüncü adım, içeriğinizin gerçek yazılmasını içerir. Böylelikle bu aşama makalenizin taslak bir versiyonuyla sonuçlanacaktır.

Beşinci aşama, taslağınızın gözden geçirilmesidir.

Altıncı adım, blog yayınınızı yayın için sonlandırmak olur. Örneğin etiketler ekleyin, SEO için optimize edin, çekici görseller ekleyin.

4. Katılım Modeli (İzne Dayalı Pazarlama)

satis-yapilan-bir-icerik-pazarlama-sistemindeki-6-temel-unsur
by Clem Onojeghuo @unsplash

İçerik pazarlama çabalarınızı, müşterilerinizin e-posta adresleri, telefon numaraları veya diğer istenen iletişim bilgileri karşılığında onlara sunduğunuz bilgi ürününü seçmelerini sağlamaya odaklayın.

Katılım modeli, potansiyel müşterilerinizle sağlıklı bir ilişki kurmanın en iyi yoludur. Aslında bu ilişkinin odak noktası güven kazanmaktır. Ayrıca müşterinin kararsızlığını da azaltır.

Katılım modeli, hedef kitlenizi oluşturmanıza da yardımcı olur. Bunu, onları e-posta listenize ekleyerek yapabilirsiniz, ancak onları sosyal medya hesaplarınızı takip etmeye, YouTube kanalınıza veya Podcast’inize abone olmaya da davet edebilirsiniz.

Buradaki fikir, özünde, kitlenizin topluluğunuza katılarak içeriklerinizi takip etmeyi sevmesi demektir. İlişkiyi size bir e-posta adresi vermenin ötesine taşırsanız, beşinci unsura ulaştınız: ilişkiyi beslemek.

5. Mesajların Sırası – Satış Yapılan Bir İçerik Pazarlama Sistemindeki 6 Temel Unsur

satis-yapilan-bir-icerik-pazarlama-sistemindeki-6-temel-unsur
by kelly sikkema @unsplash

Bu ilişkiyi beslemeden önce potansiyel müşterinizi geçici bir harekete geçirici mesajla davet etmeniz gerekir. Daha doğrusu “geçici bir harekete geçirici mesaj, insanlara sizinle iş yapmak için daha az “riskli” bir yol sunar. Size ilişkiyi derinleştirme fırsatı verir.”

Bir e-posta adresi karşılığında bedava bir teklif vermek, birisini DM aracılığıyla bağlantı kurmaya davet etmek veya onlara bir kısa mesaj göndermek, hepsi geçici harekete geçirici mesajlardır.

Bunların hepsi iyi ama daha fazla içerikle takip etmezseniz hiçbir şeye yol açmaz. İşte burada beşinci unsur, mesajların sırası devreye giriyor!

Müşteriniz, sunduğunuz bilgi ürünü ne olursa olsun almayı seçer seçmez, onlara belirli bir sıra ile mesajlar göndermelisiniz.

Bir karşılama mesajıyla başlarsınız ve hemen değer veren ilk mesajla devam edersiniz.  Hatta onlara yeni eğitiminiz için bir indirim kuponu sunarak ince bir teklif bile ekleyebilirsiniz. Onlara iki ve üç mesaj göndermeye devam edin. Üçüncü mesaj ayrıca ince bir teklif içerebilir. Onlara belirli bir konuda pratik tavsiyeler verin ve daha gelişmiş çözümler bulabilecekleri bir açılış sayfasına bir bağlantı ekleyin.

Ardından, dördüncü ve beşinci mesajla bu ilişkiyi beslemeye devam edin. Doğrudan bir harekete geçirici mesaj eklemek için altıncı mesajı kullanın. Onlara, devam eden bir satışınız olduğunu ve fırsatı kaçırmalarını istemeyeceğinizi söyleyin. Eğitiminize kaydolmak için ikna edici bir davetiye yazın. Ardından, müşterinize yardımcı olmak için beş mesajla tekrar devam edin.

Bu olaylar dizisini iyi kurarsanız, satışlarınızı önemli ölçüde artıracaktır. Ama yine de eksik olan son bir unsur var: Üç kuralı!

6. Üçlü Kural

satis-yapilan-bir-icerik-pazarlama-sistemindeki-6-temel-unsur
by Jack Hunter @unsplash

Üç kuralını Joe Pulizzi‘nin cümleleriyle aktaralım. “ En iyi müşteriler, içeriğinizin yaklaşık üç parçasına abone olduklarında yapışkan hale gelir. Baskı, etkinlik, herhangi bir içerik olabilir. Anahtar nokta, önce sadık bir kitle oluşturmak ve sonra onu çeşitlendirmektir.”

Bu, içerik pazarlama sisteminizin en az üç bilgi ürünü oluşturmayı içermesi gerektiği anlamına gelir. Bu, haftalık bir haber bülteni, ipuçları içeren e-postalar, ücretsiz bir çevrimiçi video dizisi, bir web semineri veya bir podcast olabilir. İdeal olarak, potansiyel müşterinizin ne kadar bilgi ürünü tükettiğini takip etmek için bir sisteme ihtiyacınız vardır.

Çözüm

satis-yapilan-bir-icerik-pazarlama-sistemindeki-6-temel-unsur
by Olav Ahrens Røtne @unsplash

İçerik pazarlaması işe yarar, ancak yalnızca sistematik bir yaklaşım ve uzun vadeli bir odaklanma ile.

Başarılı içerik pazarlama sisteminizi oluşturmak için bu altı hayati unsuru kullanın. Zamandan ve paradan tasarruf etmenize, kendinizi sektörünüzde uzman olarak konumlandırmanıza, daha fazla müşteri çekmenize, gelirinizi artırmanıza ve başkalarını sizinle iş yapmaları için yönlendirmeye meyilli hissedecek daha mutlu müşterilere hizmet vermenize yardımcı olacaktır. Ve son olarak satışlarınızı önemli ölçüde artırmanızı sağlayacaktır.

kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar