Reklam ve Pazarlamada Etkili Manipülasyon Teknikleri

Manipülasyon Teknikleri

Paylaşmayı unutmayın.

Reklam ve Pazarlamada Etkili Manipülasyon Teknikleri – Bizi bir ürün veya hizmet satın almaya iten aslında pazarlamacıların işidir. Pazarlamada, ürün veya hizmetler bize en güzel gösterilecek şekilde tasarlanıyor. Aşk ve savaşta olduğu kadar her şey adildir. Alışveriş kararlarımızı etkilemek için pazarlamacılar, bazen ürünü satın almaya ikna eden manipülasyon veya ince bilinçaltı mesajları içeren bazı yaygın teknikler geliştirdiler (daha basit olarak insanlar buna “beyin yıkama” diyorlar).

@icimdekikaos

Manipülasyon Teknikleri

Doğru Pazarlık mı?

Hepimiz pazarlıklara bayılıyoruz ve birçok tüketici Kara Cuma (Black Friday) veya mevsimsel promosyonlar sırasında düşene kadar alışveriş yapıyor, hatta düşse bile ayaklanıp kaldığı yerden devam ediyor. Genellikle iyi bir fiyata çok güzel ürünler alabilsek de bazen fiyatların ve tekliflerin saf dolandırıcılık olduğu doğrudur. Bazı satıcılar satış sezonundan hemen önce fiyatlarını önemli ölçüde artırır ve daha sonra büyük bir indirim yaparlar. Nihayetinde, fiyat satıştan önce hala daha yüksek, ancak farkında olmayan tüketiciler göz alıcı “-50%” işaretleri tarafından cazip geliyor ve gerçek bir pazarlık bulduklarını düşünerek hevesle satın alıyorlar, ancak bu işlemde en karlı çıkan müşteri kendisi sansa da aslında tüccardır. Başka bir yaygın hile, gerçekten ihtiyacınız olandan daha fazlasını, bazen asla kullanmayacağınız şeyleri almanızı sağlayan “daha ​​fazla satın alın, daha az ödeyin” promosyonlarıdır.

@cnnturk

Neden Ünlüler Reklamlarda?

Güven inşa etmek yaygın bir tekniktir. Bilirsiniz, profesyonel görünümlü bir uzmanla TV reklamında ürünün faydaları hakkında konuşuyor. Genellikle ürünün kabul gördüğünü göstermek için resmi bir kurumu akla getiren ciddi isimleri olan doktorlar veya dernek üyeleri reklamlarda oynatılır. Acaba bu  kuruluşlar gerçekten var mı? Bu insanlar yasal uzmanlar mı yoksa sadece aktörler mi? Neden bir sağlık kuruluşu belirli bir markayı tanıtır? Kimse bilmiyor ve kimse bunu kontrol etmiyor. Ancak bunun farkında olmadığımız halde, ürünü bilinçli olarak uzmanlar tarafından güvenilir ve önerilen olarak hatırlıyoruz ve bu alışveriş kararlarımızı etkiliyor. Buna benzer bir diğer asırlık teknik, ünlüler ve etkileyiciler içeren reklamlardır. Leo Messi’nin bu markadan satın aldığına gerçekten inanmasak bile, önemli değil – aynı atıştırmalıkları yemeye gelse bile kim onun gibi olmak istemez ki? Bilincimiz burada da bizi yanılgıya sürükler ve ürünü satın alırız.

Sadece Ünlüler Değil…

Bir öncekine benzer bir durum, ancak çoğunlukla internette “düzenli tüketiciler” görüşlerini de  içeriyor. Günümüzde çevrimiçi araştırma, alışveriş alışkanlıklarımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul edelim.  Pew Araştırma Merkezi’ne göre, alışveriş yapanların% 80’inden fazlası bir satın almadan önce çevrimiçi incelemelere güveniyor. Yani kullanıcı puanlamalarına. Pazarlamacılar bunu çok iyi biliyor ve bu yüzden ağızdan ağıza pazarlama söz konusu. İnternetten tutun da bunun için ödeme alan kişiler tarafından gönderilen sahte incelemeler doludur. Hatta bu hizmetleri sunan birçok ajans var. Bu görüşlere kesinlikle güvenilmemelidir, ancak sosyal medyada hangi fikirlerin veya web sitelerini gözden geçirip derecelendirmenin yasal olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Bunu bilmenin gerçek bir yolu yok maalesef.

@pinterest

Neden Eğlenceli Reklamlar?

Şirketler marka imajlarını oluşturmak için olumlu duygulara başvurmayı severler. Bu yüzden birçok reklam tamamen eğlencelidir ve bazen gerçekten bir şey satıyormuş gibi görünmez. Güzel bir hikaye anlatılır ve onları tekrar tekrar görmek hatta paylaşmak isteriz, neden mi? Biraz popüler reklam temalarını düşünelim. Çok dokunaklı, sosyal sorumluluklarımızı hatırlattı, sizi mutlu etti ya da çok havalı. İşte viral içerik bu şekilde yapılır ve markaya karşı olumlu duygular yaratır. Bu şirket hakkında olumsuz düşünmüyorsunuz, çünkü neden aklınızda reklamdaki yavru köpekler veya tatlı çocuklarla ilgili olumsuz olasınız? Peki ya olumsuz duygular, şirketler tarafından satmak için kullanılıyorlar mı? Elbette. Eğlence gibi korku ve kaygı da satın alma teşviği olarak kullanılır – örneğin, “son şans!” Gibi ifadelerle baskı altına alındığınızda veya “Tanıtım yakında sona eriyor!” gibi terimler bizi paniğe sürükleyip satın almaya itiyor.

@eksiseyler

Tasvirin Önemi

Bazı reklamcılar markaların ismini pankartlara kocaman yazıp dikkati öyle çekerken bazıları da pankartlarını eğlence ile, lüks ile, yani özendiğimiz yaşam stili ile süsleyip marka adını daha küçük bir yere koyar. Dönemin popüler film ve dizilerinde bize gösterilen yaşam tarzından tasvir edilen karakterlerden etkilendiysek, bu bizim markaya olan bakış açımızı güçleniyor. 

Mantıksız Görünen Mantıklı Seçimler 

Kendimizi markette diş macunu ve gargara satın alırken düşünelim. Neden herkes diş beyazlatmak için mavi boya veya sarı boya içeren maddenin istediğimiz sonucu vereceğini düşünür? Mümkün olduğunca deneyin, dişlerde en çok rahatsız edici olan tonlarda boya içeren veya boya içermeyen bir ağız gargarası bulmak zordur.

@listerine

Bilinçsiz zihinlerimiz yeşil rengi temiz, taze ve nane hissi ile; maviyi de ferahlık ile ilişkilendirmeyi öğrendi. Şimdi yeşil rengi her gördüğümüzde, ilk etapta neden beyazlatıcı diş macunu aldığımızla ilgili endişeleri geçersiz kılan güçlü bir duygusal etki gerçekleşiyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar