Reklam ve Gündem İlişkisi – Gündemi Takip Eden Reklamlar

Paylaşmayı unutmayın.

Reklam ve Gündem İlişkisi – Gündemi Takip Eden Reklamlar – ‘’Medya ne düşüneceğimizi söylemekte başarılı olmayabilir, fakat ne hakkında düşüneceğimizi söylemekte fevkalade başarılıdır.” demiş Cohen 1963’te. Sizce de gerçekten böyle midir? Bu ifade doğru olmakla birlikte günümüzde birtakım değişikliklere uğramıştır. Zira iletişim kanalları bu kadar gelişmişken medya bireylere “ne hakkında” düşünmeleri gerektiğine ek olarak, “ne düşüneceklerini” de söylemeye başlamıştır. Çünkü izleyiciler medya sayesinde yalnızca bilgi edinmekle kalmamaktadır. Aynı zamanda bilginin sunuluş tarzından kaynaklı farklılıklar dolayısıyla bilgi; iletişim araçlarında kapladığı konum, yer ve zaman miktarına göre çok önemli ya da önemsiz olarak kategorize edilmektedir. Peki bu nasıl olmaktadır? Bizim algılarımız bilginin sunum şekline göre nasıl değişiklik göstermektedir? İşte tam burada ‘’Gündem Oluşturma Yaklaşımı’’ isimli bir yaklaşımı ve gündem-reklam ilişkisini ele alacağız. Gündem Oluşturma Yaklaşımına göre kitle iletişim araçları bireyi dört aşamada etkilemektedir.

Reklam @unsplash

Reklam ve Gündem İlişkisi

Farkındalık Oluşturma Aşaması

Bu aşamada kişi olaylardan ve durumlardan haberdar olmaya başlamıştır. Yani konu hakkında bir farkındalığı oluşmaya başlamıştır da denebilir. Bence bu aşama özellikle konu reklam sektörü olunca aşılması gereken en önemli aşamadır. Zira bir kişi farkındalık kazandıktan sonra o konuda bilgi edinmesi ve etkilenmesi çok daha kolay olacaktır. Bu aşamayı bir çocuğun dikkatini çekmeye benzetebiliriz. Çocuğun dikkatini çektikten sonra ona bir şeyler öğretmek ve söz dinletmek çok daha kolaydır. Zaten bu konuyla bağlantılı olarak eğitimde kullanılan dikkat toplama konusunu bugün reklam sektörü tarafından da kullanılmaktadır. Çünkü reklamlar da bize bir şeyi öğretmeyi amaçlamaktadır. Öğrettiği şey; tüketimde ihtiyaç kavramının gereklilikten haz odağına kaymasıdır. Bir defa sosyal medyada veya televizyonda bir ürünün reklamını gördüğümüzde düşündüğümüz ‘’İlk şey bu da neymiş böyle’’ olacaktır. İşte tüketimin ilk ayağı tabi kişinin gündeminin de ilk basamağı bu şekilde oluşmuş olacaktır.

brotiN biswaS adlı kişinin Pexels 'daki fotoğrafı

Bilgilendirme Aşaması

Bilgilendirme aşaması reklamcılık boyutundan bakıldığında artık reklamı gördükten sonra elinizin mouse gittiği ve fiyat araştırmasına başladığınız aşamadır. Beyninizde tabiri caizse şimşekler çakar ve beğendiğiniz o ürüne ulaşmak için ne kadar bedel ödemeniz gerektiğini hızlıca öğrenmeye çalışırsınız. Tabi reklamcılık sektörü burada da taktiğini kullanacaktır. Ve alışveriş sitelerinde üstü çizilmiş rakamların altında indirimli gibi gösterilen fakat aslında ürünün gerçek değeri olan büyük puntolu rakamlarla sizi büyüleyecektir…

Bir Eğilime Yönelme Aşaması

Bir eğilime yönelme aşaması bireylerin fikir ve tutumlarının medyadan edinilen bilgiler doğrultusunda bir eğilime yöneldiği aşamadır. Özellikle yine internet sitemizdeki alışverişimize geri dönecek olursak bu aşama artık muadil web sitelerini gezdikten sonra en uygun gördüğümüz siteden aradığımız ürünü almaya niyetlendiğimiz aşamadır. Bu aşamadan sonra artık kişi kararını vermiş ve edindiği bilgilerden etkilenmiştir. Hatta uyanık reklamcılık kargonun bedava olması için de alınan ürünün yanına başka ürün eklenmesi için sayfanın altına tavsiye ürünleri dizmeye başlamıştır. Bu aşamadan sonra geri dönüş çok da mümkün gözükmemektedir. Çünkü alınan bilgi ne olursa olsun artık düşüncede değişim gerçekleşmiştir artık. Bundan sonra düşünce rahat durmayacak freni patlamış kamyon gibi davranışı etkilemek için baskı oluşturacaktır.

Fikirlerin Davranışlara Yansıması Aşaması

Son aşama ise oluşturulan fikir ve tutumların bireylerin davranışlarına yansıdığı aşamadır.  Dolayısıyla kahramanımız burada kredi kartını ele almış ve ürünün siparişini vermiştir. Artık oluşturulmak istenen etki oluşturulmuş kişi hem düşünce olarak hem davranış olarak etkilenmiştir. Ve bir anda hiç akılda yokken reklam sayesinde o ürünü almak gündemimiz haline gelmiştir.

Bizi sosyal medyadan takip edin!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar