Pazarlama Rap Müziğin Etkisi Altında!

pazarlama-rap-müziğin-etkisi-altinda

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama Rap Müziğin Etkisi Altında! – Ruhumuzun gıdası müzik… Mutlu, mutsuz, heyecanlı, durgun hangi duyguyu yaşıyorsak illa ki dinleyeceğimiz bir şarkımız vardır. Bazılarımız rock müzik severken, bazılarımız rap, bazılarımız jazz dinlerken bazıları arabesk dinler. Yani müzik konusunda her birimiz farklı gustolara sahibiz. Fakat bu tarzların içinde özellikle bir tarz var ki son günlerde herkesin ilgisini çekmiş görünüyor, RAP! Bahsettiğimiz popülaritenin 2018 yılında başladığını söyleyebiliriz. Fakat Rap müzik, 2019’da öyle bir yükselişe geçti ki, yalnızca Spotify listelerinde değil, bir çok markanın pazarlama stratejisinde de baş rolü kaptı. Özetle Türkiye’de pazarlama rap müziğin etkisi altında diyebiliriz!

Herkes etkisi altında…

“Ben rap müzik sevmem”, “Ay rap mi hayatta dinlemem” , “Hiç benim tarzım değil” diyenlerimiz gizli gizli Spotify’dan rap playlistlerinde geziniyoruz muhtemelen ki Spotify verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de en çok dinlenen janra rap 🙂 Ezhel, Gazapizm, Ben Fero, Norm Ender, Anıl Piyancı, Khontkar…. adlarını sıkça duyduklarımız. Türkiye’de rap, Cartel’in “Bir Numara En Büyük” parçasıyla kitlesel olarak 90’larda kendini tanıtıp yoğun bir ilgi görmüş fakat sonra underground olarak devam etmişti. 2000’lerde ise Ceza ve Sagopa Kajmer ile tekrar kendini gösteren rap, birçok dizi ve film jeneriğinde kullanıldı. Diğer müzik tarzlarının popüler sanatçılarıyla yapılan düetlerle de geniş bir kitleye kendini dinletmeyi ve sevdirmeyi başarmıştı. İnişli çıkışlı bir çizgisi olan rap müzik için, günümüzdeki kadar popüler olmadığını söylemek yanlış olmaz diye düşünüyoruz.

Pazarlama İletişimi ve Rap Müzik

Zamanda kısa bir yolculuk yaptığımızda sektörün rap müziğe yabancı olmadığını farkediyoruz. 2002 yılında Ragga Oktay’lı Turkcell reklamları, Ceza ve Fuat Ergin’li Rocco Strip reklamı, yakın geçmişte ise yine Ceza’nın oynadığı Çaykur Didi reklamları aklımızda yer etmiş reklamlardan. Yani Türkiye’de pazarlama zaman zaman rap müziğin etkisindeydi diyebiliriz ama ne oldu da bir anda tüm markalar kendini rap müzikle ifade etmeye başladı?

Ragga Oktay’lı Turkcell Reklamları

İsyanın sesi olarak bildiğimiz rap müzik genelde, azınlıkların, ötekileştirilenlerin ve sisteme direnenlerin kendini ifade ettiği bir müzik kültürüydü. Bu sebeple bazılarımız rap müziğin tüketime, yani kapitalizme hizmet eden bir popüler kültür ögesi olmasından hoşnut değil. Bazılarımız ise rap müziğin ana akımda kendine yer bulmasının, üretimi artıracağını ve rap müziğin kendini geliştirerek daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyor.

Televizyonda; romantik komedilerin, entrikalı aşk ilişkilerinin yerini, aksiyonlu, çete ve kabadayı savaşlarının, milliyetçilik temalarının baskın olduğu diziler aldı. Popüler dizilerin temalarına uyum sağlayan rap müziği reytingi oldukça yüksek dizilerde duymaya başladık. Birçok kitle tarafından izlenen popüler dizilerde duyulan rap müzik, belki de bugüne kadar yayılmadığı kadar geniş kitlelere yayılıp dinlenmeye başladı. Başarılı prodüksiyonlarla, uyumlu eşleşmeler yakalayan rap müzik sanatçıları diziler dışında da dinlenmeye devam etti. Bu sayede tırmanışa başlayan rap müzik için bir arz oluşmaya başladı tabi. Rap artık yalnızca azınlığın müziği değil farklı kesimlere hitap eden bir müzik tarzı oldu. Bu arzın ise rap müzikte nitelikli ve yaratıcı eserlerin ortaya çıkmasını tetiklediğini düşünüyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=nHZtCCUBv3Q
Çukur dizisinde rap müzik kullanılmış sahne

Elbette ki sektörün önde gelen markaları ise bu popülariteyi avantaja dönüştürmek istedi. Bazı markalar Kadınlar Günü, Anneler Günü gibi özel gün reklam kampanyalarını rap müzikle pekiştirmeyi tercih ederken, DeFacto markası Norm Ender ile anlaşarak en çok dinlenen rap parçalarından olan “Mekanın Sahibi” parçası ile reklam film çekti. Oldukça güncel sayılabilecek bir örnek daha vermemiz gerekirse, Sabancı Holding geride bıraktığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını rap müzik kullandıkları bir filmle kutladı.

Sabancı Holding 29 Ekim Reklam Filmi

Markanın mesajını duyuracak en iyi ses rap müzik mi?

Yani kısacası rap, belki de en popüler zamanlarını geçiriyor. Bizce bu popülarite ile de Türkiye’de pazarlama rap müziğin etkisi altında. Kapitalizm inkar edemediğimiz gerçeğimiz, evet tüketim toplumuyuz. Fakat markaların bizce dikkatli olması gereken husus, pazarlama iletişimlerinde kullanmak istedikleri unsur vermek istedikleri mesajla iyi bir örtüşme sağlıyor mu. Rap müziği yalnızca popüler olduğu için kullanmak mı, yoksa markanızın mesajını duyuracak en iyi ses rap olduğu için mi…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar